08.10.2013.

Nesvakidašnje domaće vjenčanje u Samoborskom Lugu

Jednostavnost i ljepota u kršćanskim korijenima

Nesvakidašnje domaće vjenčanje u Samoborskom Lugu

Pozivnice izrađene ručno, a izgledom na starinski prozor, na svoje vjenčanje i svadbenu svečanost koje su uručili zaručnici Katarina Šmalcelj i Vlado Kenda, brojnim uzvanicima tijekom ljeta naviještale su drugačije vjenčanje od onog uobičajenog. Tako je i bilo.

U nedjelju, 6. listopada, stali su pred oltar u narodnim nošnjama samoborskog kraja. Mladenka je imala tradicijsko uređeno oglavlje koje se uređuje satima, a u tome je pomogla Marica Kolman iz Hrastine, jedna od rijetkih koja se sjeća kako su to činili raniji naraštaji u župi Samobor. Mladenku je obukla u svečanu narodnu nošnju iz tridesetih godina prošlog stoljeća, zvanu "tenko rubje", jedna od najstarijih članica Društva svetog Izidora Seljaka, Evica Vlahović, koja neumorno uči mlađe članove društva tradiciji i običajima samoborskog kraja.

U župnu crkvu svetog Ivana Krstitelja u Samoborskom Lugu ušli su kroz defile narodnih nošnja koje su obukli dragi prijatelji iz Društva svetog Izidora Seljaka Udruge Ekosspiritus iz Samobora. Misno slavlje i obred ženidbe predvodio je vlč. Ivan Musa, duhovnik mladenke. U svojoj homiliji upravo je uzeo pozivnicu mladenaca, izrađenu rukama mladenca koji je stolar, tumačio je simbole vjenčanja i onoga što kod obreda vjenčanja kršćanska zajednica čini.

Mladenci su članovi katoličkih udruga čiji su ih članovi u velikom broju okružili u prvim satima njihova zajedništva.

Prvi obiteljski stol, kao i svadbena svečanost, bili su oslobođeni svih natruha koje diktira moderno vrijeme, poput često vulgarnih dijelova svadbene svečanosti, traženja podvezice i slično. Rijetko se na današnjim slavljima čuje i vidi pravi duh zajedništva, pozdrav domovini i izvorna hrvatska pjesma, koja je dominirala kroz svadbenu svečanost.

Pokazalo se opet da ima ljudi koji cijene svoje roditelje, obitelj i prijateljske veze, a radost zajedničkog slavlja može biti snažna i istinska, takva da uzdiže i jača duh svih prisutnih.

Uistinu nesvakidašnje, naše domaće vjenčanje kroz jednostavnost i ljepotu tradicije koja je u kršćanskim korjenima izazvalo je oduševljenje svih prisutnih, koji su zaželjeli da Katarina i Vlado vide djecu svoje djece na blagoslov Samoboru, Crkvi i rodu.

Radovan Librić

 
08.10.2013.

52. Planinarski križni put na trasi Kerestinec – Klinča Sela – Novo Selo Okićko

Nadahnuti papom Franjom

52. Planinarski križni put na trasi Kerestinec – Klinča Sela – Novo Selo Okićko

U organizaciji zajednice Ekosspiritus iz Samobora te pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, 12. i 13. listopada održat će se 52. Planinarski križni put na trasi Kerestinec – Klinča Sela – Novo Selo Okićko. Pod geslom "Budite graditelji boljega svijeta!", uzetim od pape Franje i njegovih nagovora mladima na Svjetskom danu mladih, hodat će mladi iz Kerestinca do Klinča Sela, gdje će večernju euharistiju predvoditi msgr. Antun Sente ml. u 19,30 sati. U katehezi, koja će prethoditi misi, predstavit će se i Caritas Zagrebačke nadbiskupije u povodu 80. godišnjice rada.

Završno euharistijsko slavlje u župnoj crkvi svete Marije Okićke u Novom selu Okićkom, bit će u nedjelju, 13. listopada, u 18 sati, a predvodit će ga msgr. Mijo Gorski, pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije.

Radovan Librić

 
08.10.2013.

SDP Svete Nedelje obilježio Dana starijih osoba

Paketi razgrabljeni za pola sata

SDP Svete Nedelje obilježio Dana starijih osoba

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, koji se obiljažava 1. listopada, Forum žena SDP-a Svete Nedelje organizirao je akciju podjele poklon paketa. Akcija je održana u subotu, 5. listopada, na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji, a završila je rekordnom brzinom, za svega pola sata, jer je podijeljeno svih četrdesetak poklon paketa s voćem i prigodnim letkom starijim sugrađanima.

Jasminka Pavčnik

 

Nesvakidašnje domaće vjenčanje u Samoborskom Lugu

52. Planinarski križni put na trasi Kerestinec – Klinča Sela – Novo Selo Okićko

SDP Svete Nedelje obilježio Dana starijih osoba

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002