16.01.2013.

Sjednica Stožera civilne zaštite i spašavanja Grada Samobora

Otpremljeni prvi paketi

Sjednica Stožera civilne zaštite i spašavanja Grada Samobora

Obzirom na teške vremenske uvjete i najavu novih snježnih oborina na sastanku Stožera civilne zaštite i spašavanja Grada Samobora, održanom 16. siječnja, poduzet je prvi korak u pomoći stanovnicima područja koja su ovim nepogodama najviše zahvaćena.

Kao pomoć stanovnicima planinskog područja Žumberka i Samoborskog gorja otpremljeni su prvi paketi, koji sadrže osnovne živežne namirnice.

Idući sastanak Stožera pod vodstvom predsjednika Hrvoja Frankića, održat će se 17. siječnja.

Građani, kojima je zbog vremenskih uvjeta onemogućen pristup osnovnim životnim namirnicama, za pomoć se mogu obratiti na telefone 091/9597 233 (Barbara Kos) ili 091/3366 507 (Krunoslav Znika).

M.V.

 
16.01.2013.

Izvještajno-izborna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobor

Novi mandat dr. Cvetkoviću

Izvještajno-izborna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobor

Dr. Ivica Cvetković bit će i u sljedeće 4 godine predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Samobor. Tako je odlučio novoizabrani, dijelom izmijenjeni i dopunjeni, saziv Skupštine ovoga društva 15. siječnja na izvještajno-izbornoj skupštini u Maloj dvorani POU Samobor. U novom Odboru Gradskog društva, uz predsjednika dr. Cvetkovića još su Zdenka Cvetković i Edi Kirschenheuter kao potpredsjednici te članovi Juraj Miholić, Freddy Burić, Franjo Horvat i Marijan Franceković. Izabran je i novi Nadzorni odbor (Vesna Šoić, Vojko Filipec i Katarina Budi) te radna tijela: za zdravstveno prosvjećivanje, dobrovoljno darivanje krvi, socijalnu skrb, rad s mladeži, međunarodnu suradnju, te promidžbu i marketing. Zastupnik Gradskog društva u Skupštini Hrvatskog crvenog križa, umjesto dr. Slavka Lovasića, koji je tu dužnost niz godina uspješno obnašao, sada je Antun Dubravko Filipec. Zastupnici u Skupštini županijskog Crvenog križa su Barbara Kos, Ivan Matijaščić, Irena Stojanović i Hrvoje Frankić.

Izvješća, koja je iznio stari/novi predsjednik dr. Ivica Cvetković, odnosila su se na cijelo mandatno razdoblje 2009.-2012. U socijalnoj skrbi provodio se program resornog ministarstva koji se odnosi na pomoć u kući te osobnu higijenu i dostavu obroka. U vlastitom programu Gradskog društva, prema javnim ovlastima, djelovao je Mikrodom za smještaj starijih osoba, provedene su 4 akcije solidarnosti na djelu, prikupljeno je i podijeljeno oko 1000 kg prehrambenih i higijenskih artikala u trgovačkim centrima, 100-tinjak kućanskih uređaja i dijelova namještaja, oko 5000 kg odjevnih i drugih predmeta za građanstvo. Organiziralo se ljetovanje za oko 350 djece u kampu Crvenog križa u Selcu, a građanima se i novčano pomagalo, ponajprije u podmirenju troškova struje, plina, vode, komunalne naknade.

U zdravstvenom programu od 2009. do 2012. organizirane su 83 akcije dobrovoljnog darivanja krvi koje su rezultirale s 5249 prikupljenih doza, 65 tečajeva prve pomoći za vozače motornih vozila s 1020 polaznika, edukacija iz pružanja prve pomoći za zaštitu na radu za 295 zaposlenika raznih tvrtki. Educirano je i 6 ekipa pomlatka Crvenog križa s 36 polaznika, pomagalo se u medicinskim pomagalima, potpomognuto je 200-tinjak domaćinstava u hrani, vodi i higijenskim potrepštinama za vrijeme poplava 2010. godine. Edukaciju je prošao i šesteročlani interventni tim Gradskog društva Crvenog križa za zapadni dio Zagrebačke županije.

Uza sve to, djelovala je i Služba traženja, koja je pokrenula 23 postupka traženja u protekle 4 godine. Okončano ih je 8, a gotovo svakodnevno se Crvenom križu obraćaju osobe s takvom potrebom. Nastavljena je i međunarodna suradnja s prijateljskim društvima iz Parabiaga i Telgatea u Italiji te Chenovae u Francuskoj.

Sve to ostvareno je usprkos recesiji i smanjenju prihoda za redovitu djelatnost društva; od 1.761.000 kuna u 2009., do 1.257.000 kuna u prošloj godini. U sav program bilo je uključeno 8 djelatnika Crvenog križa, 30 volontera te 50 članova mladeži. Posebna zahvala bila je upućena voditeljicama podmlatka u osnovnim školama te mnogim nesebičnim redovitim donatorima.

Edi Kirschenheuter

Fotografije: Silvija Sečen

 
16.01.2013.

Grad Samobor izdvojit će znatna sredstva za sport

5.700.000 kuna za sportaše

Grad Samobor izdvojit će znatna sredstva za sport

Program javnih potreba u sportu obuhvaća, osim redovnog rada Samoborskog športskog saveza i ustanove Sportski objekti Samobor, i programe koji se realiziraju kroz zajedničke programe sporta i sportske programe od značaja za Grad Samobor u 2013. godini, trening i natjecanja sportaša, poticanje sportske rekreacije te specifične programe i međunarodna natjecanja.

Samoborski sport obuhvaća više od 3000 aktivnih sudionika, od kojih je 2000 registriranih sportaša. Poticanjem masovnosti u sportu i posebno uključivanjem što većeg broja djece i mladeži kao osnovnih zadaća u 2013. godini, stvaraju se uvjeti za budući kvalitetniji razvoj sporta.

S.S.

 
16.01.2013.

Poziv na informativnu radionicu SMILE in VET (Pametne kuće/SmartHouse)

Kako graditi pametno

Poziv na informativnu radionicu SMILE in VET (Pametne kuće/SmartHouse)

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na informativnu radionicu koja će se održati u gradskoj vijećnici Grada Samobora, Trg kralja Tomislava 5, u ponedjeljak, 21. siječnja 2013. godine u trajanju od 13,00 do 16,00 sati.

Sudjelovanje je besplatno za sve sudionike. Radionica je namijenjena poduzetnicima, a provodi se u okviru projekta SMILE in VET (Pametne kuće/SmartHouse), kojeg provodi Srednja strukovna škola Samobor.

Glavni cilj projekta je stvoriti sve potrebne preduvjete za modernizaciju školskih programa za zanimanje tehničar mehatronike. Škole će uvesti nove obrazovne sadržaje koji se odnose na upravljanje SmartHome sustava u nastavnim planovima i programima.

Cilj radionice je povezati gospodarstvo s obrazovnim sustavom te upoznati poduzetnike tj. davatelje usluga s projektom i informirati ih o novim mogućnostima i tehnološkim dostignućima u području pametnih kuća.

Sve zainteresirane molimo da se prijave putem e-maila pcsinfo@pcsamobor.hr ili tel.: ++385 (0)1 3336-830, najkasnije do 18. siječnja 2013. godine.

Napomena: Troškove radionice, materijale i osvježenja za sudionike financira Europska Unija.

I.H.

 
16.01.2013.

Počela proslava samoborske župne zaštitnice svete Anstazije

S Bogom u duši biti svetac svoga vremena

Počela proslava samoborske župne zaštitnice svete Anstazije

Samoborska župa, jedina od svih u cijeloj Zagrebačkoj nadbiskupiji, ponosi se svetom Anastazijom kao svojom nebeskom zaštitnicom. Početak proslave blagdana ove svetice - mučenice bio je, u utorak, 15. siječnja, s nekoliko svetih misa u samoborskoj farnoj crkvi. Središnje bogoslužje, u suslavlju svećenika iz drugih župa Samoborsko-okićkog i susjednih dekanata te domaćeg župnika i dekana preč. Vlade Bogdana i župnoga vikara vlč. Marija Pavića, predvodio je rektor Svetišta Majke Božje Bistričke i bistrički župnik mons. Zlatko Koren. S obzirom na radni dan i podne, crkva je bila puna vjerničkog puka.

Propovijedajući o svetoj Anastaziji i ističući njezino mučeništvo za Krista iz pradavnog 4. stoljeća mons. Koren je poručio vjernicima da svi mi možemo biti sveti slijedeći i danas takve primjere. Povezao je to i s najaktualnijom temom, žestokom medijskom raspravom o, kako je rekao, tzv. zdravstvenom odgoju, napominjući da neki praktični vjernici već posustaju u izricanju svog jasnog stava o tom pitanju, pa je zato apelirao na vjerničku zajednicu da se čvrsto poveže, baš kao i oni koji se povezuju protiv crkve koju se ponovno napada.

- Čujemo li svoj glas kao izgovorenu riječ ili kao muk? - zapitao se propovjednik i dodao da nas sveci zaštitnici svjedočenjem svoga života opominju na to kako nas ne smiju zarobljavati zemaljski užici i probici. Svjedočenjem vlastitog života postanimo i budimo sveci svoga vremena, jer imati Boga u duši znači biti zadovoljan poput svetaca, poručio je mons. Zlatko Koren.

Vanjska proslava blagdana svete Anastzije bit će u nedjelju, 20. siječnja, sa 4 misna slavlja. Misu u 8 sati predvodi župnik Vlado Bogdan, u 9.30 vlč. Ivica Budinšćak, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije i povjerenik Ureda za pastoral mladih, poldanjicu u 11.30 služit će preč. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a večernje bogoslužje u 18 sati kapelan Mario Pavić.

Silvija Sečen

Edi Kirschenheuter

 

Sjednica Stožera civilne zaštite i spašavanja Grada Samobora

Izvještajno-izborna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobor

Grad Samobor izdvojit će znatna sredstva za sport

Poziv na informativnu radionicu SMILE in VET (Pametne kuće/SmartHouse)

Počela proslava samoborske župne zaštitnice svete Anstazije

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002