05.04.2013.

Zadnja sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u aktualnom sazivu

O Komunalcu na kućne adrese

Zadnja sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u aktualnom sazivu

Zadnja sjednica samoborskog Gradskog vijeća u ovom sazivu održana je jučer i potrajala je cijelo poslijepodne, uz obiman dnevni red, puno pitanja i malo odgovora. Od Aktualnog sata, gdje su svi vijećnici koji su postavili pitanja obaviješteni da će odgovore dobiti u pisanom obliku pa čak i do pitanja vezanih uz poslovanje samoborskog Komunalca.

Izvješće o stanju i funkcioniranju Komunalca obrazložio je pročelnik Zvonko Župančić, a ne direktor Komunalca Boris Kušt, koji se pojavio na početku sjednice, no ubrzo je otišao.

Oporbene vijećnike zanimalo je koliko je radnika zaposleno u Komunalcu, je li istina da se Komunalac kreditno zadužuje da bi isplatio plaće radnicima te je li mu Grad dužan između 7 i 10 milijuna kuna. Nakon što im je odgovoreno da će dobiti odgovore pisano na kućne adrese, oporbeni su vijećnici zaključili da se skriva istina o stanju u najvećem gradskom poduzeću, jer se bliže lokalni izbori. Međutim, i tajnik Dragutin Kušić i pročelnik Željko Radovanić, objasnili su vijećnicima da je izvješće napravljeno u skladu sa zakonom, a da će financijsko izvješće, kao i inače, doći pred gradske vijećnike vjerojatno u lipnju. Izvješće je prihvaćeno sa 16 glasova za i 6 protiv.

Većinom glasova prihvaćena su i izvješća o radu gradonačelnika, njegovog ureda, gradske službe, upravnih odjela, gradskih institucija koje se bave kulturom, kao i izvješća o realizaciji komunalnih, gospodarskih, kulturnih i ostalih programa u protekloj godini.

Na izravno pitanje vijećnice Linde Rossini Gajšak pročelniku Mladenu Ogrincu o tome ima li kakvih udjela ili interesa u poduzeću Urbane ideje, što bi bio sukob interesa, pročelnik je odgovorio da nema.

Strateški program razvoja Grada Samobora do 2020. godine donesen je sa 14 glasova za, 2 protiv i 7 suzdržanih. Uz analizu postojećeg stanja te 42 razvojna cilja vezana uz gospodarstvo, društvene djelatnosti, uređenje prostora i zaštitu okoliša i gradsku upravu, program donosi i mjere koje gradska uprava treba poduzeti da bi se navedeni ciljevi ostvarili te kao glavni cilj uvođenje modernih tehnologija.

Moderator Strateškog programa Nenad Starc s Ekonomskog instituta iz Zagreba naglasio je da su program izradili Samoborci okupljeni u Razvojnom savjetu i radnim skupinama, a izvršitelj su bili djelatnici gradske uprave.

Strateški program predviđa osnivanje Gospodarskog savjeta koji će kontinuirano surađivati sa samoborskim gospodarstvenicima, razviti poduzetničke zone, više gradskih prostora dodijeliti udrugama i institucijama koje se bave društvenim djelatnostima, formirati tim koji će pratiti natječaje i raditi na projektima koje sufinancira Europska Unija i slično.

U Strategiju je uvrštena i većina primjedbi i prijedloga koje su građani uputili tijekom javne rasprave, a dokument je i dalje podložan promjenama, o čemu će se svake godine, kad se analizira izvršenje, donositi odluke.

I odluka o donošenju Detaljnog urbanističkog plana Giznik donesena je većinom glasova (5 protiv, 2 suzdržana). Radi se o urbanizaciji Gmajne u Rakovici, koja je u vlasništvu Grada.

Površina obuhvata plana DUP Giznik je oko 3,8 ha. Taj je prostor ovom odlukom pretežno namijenjen za stambenu gradnju. Primjedbe oporbe bile su da je premalo prostora, svega oko 2200 m2, planirano za društvenu namjenu (društveni dom, dječje igralište, park...).

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec odgovorio je da je oko 2500 m2 ostavljeno upravo za potrebe MO i izgradnju društvenog doma. Na izražene sumnje oporbe da će biti sredstava za društveni dom, Stanec je podsjetio da je u ovom mandatu završeno 4 ili 5 prostora društvenih domova pa će to biti nastavljeno i ubuduće.

Gradski vijećnici su pozdravili i jednoglasno podržali prijedlog da se izbori za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti Grada Samobora održe istovremeno s lokalnim izborima, koje je Hrvatski sabor raspisao za nedjelju, 19. svibnja ove godine.

Ova je odluka donesena zbog ekonomičnosti, a četverogodišnji mandat članova vijeća mjesnih odbora i onako se bliži kraju, pojasnio je tajnik Dragutin Kušić.

Samobor bi, kao i ostali gradovi u Zagrebačkoj županiji, u budućnosti mogao imati vlastite registarske oznake. Tu inicijativu samoborskog HNS-a podržalo je Gradsko vijeće, a uvedu li se nova registracijska područja u Zagrebačkoj županiji, za vlasnike vozila registracija će biti jeftinija. Registarske oznake u Hrvatskoj ionako će se mijenjati kad uđemo u Europsku Uniju pa je to idealna prilika da se uvedu nova registracijska područja.

Odluku o izborima članova vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti samoborsko Gradsko vijeće donijelo je već ranije i objavljena je u Službenim vijestima Grada Samobora br. 1/13.

Vijećnicu Lindu Rossini Gajšak zanimao je status HNS-a, koji je, po njenom mišljenju, zapravo do kraja mandata bio uz vladajuću koaliciju, a sada je čula da su se deklarirali kao opozicija pa će u biračkim odborima njihovi predstavnici ući u kvotu predstavnika opozicije.

Dragutin Kušić rekao je da se HNS deklarirao kao opozicija te da ih oni tako i vode. Na to je Rossini Gajšak najavila da će se žaliti ili da će se onda oni (HSLS) deklarirati kao vlast pa ući u njihovu kvotu.

Gradski vijećnici jednoglasno su podržali inicijativu Udruženja obrtnika Samobor da stara škola u Langovoj ulici bude preuređena u Centar za razvoj obrtništva. Projekt je vrijedan 4 milijuna eura, a financirao bi se kao regionalni projekt najvećim dijelom iz fondova Europske Unije. Planirano je da zgrada bude energetski učinkovita te multifunkcionalna. Uz prostorije Udruženja obrtnika tu bi bili i praktikumi, polivalentna dvorana, salon tradicijskih obrta i slično.

Sporazum o realizaciji ovog projekta potpisat će Udruženje obrtnika Samobor, Grad Samobor, Zagrebačka županija, Poduzetnički centar Samobor, Turistička zajednica grada Samobora i Pučko otvoreno učilište Samobor.

Jednoglasno je podržan i projekt rekonstrukcije zgrade Pučkog otvorenog učilišta Samobor, koje se javilo na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Investicija je vrijedna preko milijun kuna, a na zgradi bi bila izvedena toplinska izolacija, mijenjali bi se prozori, vanjska vrata te izvodili ostali radovi na uređenju kino dvorane. Ako POU uspije na natječaju, Grad će osigurati 40% financijskih sredstava te investicije.

Također, kino Samobor je na natječaju Ministarstva kulture, na kojeg se POU također javilo, odabrano između 29 kina u Hrvatskoj da bude digitalizirano. U tijeku je izbor za najpovoljnijeg dobavljača, a Ministarstvo kulture sufinancirat će 60% sredstava za nabavku servera i projektora za digitalno prikazivanje filmova, a Grad Samobor i POU moraju osigurati razliku sredstava, koja će se znati po završetku javne nabave koju provodi HAVC.

Vijećnica Linda Rossini Gajšak informirala je vijećnike da će sljedeći sastav Gradskog vijeća trebati hitno mijenjati Odluku o komunalnom redu, koja propisuje i način držanja kućnih ljubimaca. Nakon što je po stambenim zgradama obljepljena obavijest da u stambenoj zgradi nije dozvoljeno držati više od jednog psa, reagirale su udruge za zaštitu životinja. Naime, odluka propisuje da se u stanu ne smije, u pravilu, držati više no jedan pas, po jedna mačka... Takvu odluku donijela je prošla vlast, a vijećnica Rossini Gajšak priznala je da je odluka bila nepromišljena i nije u skladu s Ustavom RH, jer Gradsko vijeće ne bi smjelo svojom odlukom ograničavati vlasničko pravo pojedinca.

Na kraju sjednice uljudno su se predstavnici svih klubova vijećnika, kao i predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, zahvalili ostalima, gradonačelniku i njegovim suradnicima te gradskoj službi na dobroj suradnji, toleranciji i pomoći te izrazili nadu da će se tolerantan odnos nastaviti i tijekom predizbornih kampanja. A razgovori su nastavljeni za vrijeme oproštajnog domjenka u Hotelu Lavica.

D.K.

 

Zadnja sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u aktualnom sazivu

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002