21.04.2013.

9. Samoborski proljetni sajam još jednom predstavio samoborsku obrtničku, gastro i etno ponudu

Nisu više samo kremšnite, bermet i muštarda

9. Samoborski proljetni sajam još jednom predstavio samoborsku obrtničku, gastro i etno ponudu

9. Samoborski proljetni sajam 2013. godine po prvi je puta organiziran nakon Uskrsa, što se pokazalo kao pun pogodak. Lijepo vrijeme i brojni izletnici na pravi su način upotpunili ugođaj u velikom šatoru na Trgu kralja Tomislava. A tamo se, na stotinjak štandova, okupila i u pravom svjetlu pokazala samoborska obrtnička, autohtona tradicijska, etno i gastronomska ponuda, i ove godine obogaćena dodatnim sadržajima.

Obilaskom štandova moglo se uvjeriti u svu posebnost i raznolikost ponude koju u svojim njedrima gaji Samobor. Naravno, prvenstveno se radi o sve bogatijoj gastro ponudi koja, osim nezaobilaznih kremšnita, bermeta i muštarde, posljednjih godina uključuje sve kvalitetnija vina sa samoborskih brega te sireve, med, domaća vina, ljekovito bilje i izuzetne mesne proizvode - poznate domaće češnofke i već etabliranu Samoborsku salamu.

Sajam su i ove godine pohodili brojni ugledni gosti, među kojima su bili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Komplimenata ni ovaj puta nije nedostajalo pa je gradonačelnik Krešo Beljak imao razloga za zadovoljstvo.

- Ovo je ključna samoborska gospodarska priredba koja svjedoči o žilavosti našeg malog gospodarstva, ali i o kreativnim iskoracima koji će dokazati da je Samobor i u ovim, izuzetno teškim ujvjetima, jači od krize – naglasio je Beljak.

Samoborski proljetni sajam popratio je bogat i reprezentativan kulturno–zabavni program, na kojem su nastupili brojni samoborski KUD-ovi, folklorna društva, mažoretkinje, Klapa Poj i dječji zborovi.

Robert Škiljan

Priznanja u čak šest kategorija

I ove su godine dodjeljivana priznanja za najuspješniju prezentaciju, a proglašeni su najbolji izlagači u čak šest kategorija: Eno-gastronomski program (Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo - vina Župančić i Krasnik), Očuvanje tradicije i okoliša (Bravarija Kanceljak), Suvenirski program (Trešnja okićka), Eko-etno nastup (Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Blažević), Gosti Sajma (Domaća radinost Kunić) i Odgojno obrazovne ustanove i institucije (Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje).

4. Festival Samoborske češnofke

U subotu, 20. travnja, održan je 4. Festival Samoborske češnofke. Opet se Kleščićevom ulicom širio opojni miris ponajboljih samoborskih kobasa, a spremali su ih majstori iz desetak mjesnih odbora. Strogi ocjenjivački odbor (Dubravko Viduč – predsjednik, Krunoslav Znika i Tomislav Skendrović, članovi) za pobjednike su proglasili MO Podvrh i Velika Jazbina, drugo mjesto zauzeli su dečki iz Rakovog Potoka, a treće majstori iz Male Rakovice.

Ne treba posebno naglašavati da su sve spremljene češnofke i ovaj puta građanstvu bile dijeljene besplatno, uz kupicu domačega vina.

Narednog se vikenda, 27. i 28. travnja, održava još jedna gastro priredba: Festival Samoborske kotlovine. U njenom se spremanju, u dva dana, natječu prvo ekipe mjesnih odbora, a zatim i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Opet pod budnim okom ocjenjivačkog odbora i opet besplatno za sve namjernike željne dobroga zalogaja.

 
21.04.2013.

Kandidati za lokalne izbore prikupljali potpise

Korisno iskoristili gužvu oko sajma

Kandidati za lokalne izbore prikupljali potpise

Vrijeme je predizborno pa su gužvu oko Samoborskog proljetnog sajma iskoristile i samoborske političke stranke. Najveći konkurenti, koalicije HSS-a i SDP-a te HDZ-a i HSLS-a, tijekom vikenda prikupljale su potpise za kandidature svojih gradonačelničkih kandidata Kreše Beljaka i Tomislava Mastena.

Iako pomalo "potuljeni" od "noći prije", provedenoj na Samoborskoj salamijadi, kandidati su revno i s optimizmom pozivali prolaznike na potpis i podršku svom programu, liku i djelu.

A kako će sve to skupa završiti, vidjet ćemo 19. svibnja.

R.Š.

 

9. Samoborski proljetni sajam još jednom predstavio samoborsku obrtničku, gastro i etno ponudu

Kandidati za lokalne izbore prikupljali potpise

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002