07.06.2013.

Izložba Udruge Etno fletno u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije

Da ne zgine kaj je od starine

Izložba Udruge Etno fletno u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije

U Turističkom uredu Zagrebačke županije je u četvrtak, 6. lipnja, otvorena izložba Udruge Etno fletno naziva Da ne zgine kaj je od starine. Članovi udruge na ovoj izložbi predstavit će se tradicionalnim samoborskim nošnjama i različitim drugim uporabnim predmetima koji su se koristili u životu i radu seljaka iz okolice Samobora.

U cilju oživljavanja i očuvanja zaboravljenih tradicija, na izložbi će se tako moći vidjeti samoborski kraluš, našiti stolnjaci, ručnici i ostala vezenina, zatim drvena korita za pranje rublja, stara glačala na žar, pletene košare i oruđa za žetvu, zemljane posude za hranu i drugi predmeti.

Izložba se može razgledati do 16. srpnja.

M.K.

 
07.06.2013.

U tijeku prijave za ovogodišnju Ljetnu tvornicu znanosti

Pet radionica za mlade znanstvenike

U tijeku prijave za ovogodišnju Ljetnu tvornicu znanosti

Tvornica znanosti otvorila je novi natječaj za učenike koji žele ovog ljeta sudjelovati u njenom radu. Ljetna tvornica znanosti je projekt popularizacije znanosti, koji u Samoboru organizira Klub samoborskih studenata i održat će se od 21. do 27. srpnja u prostoru OŠ Samobor. Radionice traju tjedan dana, učenici rade u malim skupinama, a vode ih po dva mentora koji su studenti ili mladi znanstvenici. Ove godine u Samoboru se nudi 5 radionica.

Za učenike koji će završiti treći i četvrti razred (njih maksimalno deset) organizatori nude radionicu u kojoj će saznati kako promijeniti boju cvijeću, koje sve boje skriva crni flomaster, zašto zelje mijenja boju, kako napisati nevidljivo pismo, te će upoznati naš širi dom zvan Sunčev sustav.

Za učenike koji će završiti peti i šesti razred pripremljene su dvije radionice (do šest učenika po radionici): prva je nazvana Gledaj dalje nego što vidiš, gdje će se učenici upoznati s našim planetom Zemljom. Kako je nastala, od čega je građena i što sve možemo naći na njoj. Druga radionica Origami i matematika odvest će daleko od dosadnih formula i zadataka. Na njoj će se moći saznati kakve veze imaju stari Grci sa ždralovima i kako rješavati probleme presavijanjem papira.

Za učenike koji će završiti sedmi i osmi razred tu su dvije radionice (do šest učenika po radionici): Planetarni istraživači vode nas u potragu za uzrokom potresa, vulkana i tsunamija, a Gospodari struje: Elektromagnetska družina probat će dobiti struju iz limuna i upaliti lampu pomoću balona.

Sve opće informacije i često postavljana pitanja o radionicama pogledajte na http://www.tvornica-znanosti.org/radionice-2013/prijave. Prijave za radionice u Samoboru mogu se naći na http://www.tvornica-znanosti.org/radionice2013/prijave/samobor, a sve potrebne podatke treba poslati do 21. lipnja.

U tjednu kada se odvija Ljetna tvornica znanosti organizatori iz Kluba samoborskih studenata pripremili su još iznenađenja za sve građane Samobora i okolice, ali sadržaj za sada još ostaje slatka tajna. Projekt je volonterskog karaktera, a podržali su ga Grad Samobor, Zagrebačka županija, MZOS i google.com. Koordinator Ljetne tvornice znanosti za Samobor je Sunčan Stilinović, kojeg se za sve informacije o projektu može dobiti i na 095/903-1413.

I.H.

 

Izložba Udruge Etno fletno u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije

U tijeku prijave za ovogodišnju Ljetnu tvornicu znanosti

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002