03.03.2013.

Na Vugrinščaku uprizorena 8. Bitka kod Samobora i održan srednjovjekovni sajam

Tako se nekada tuklo

Na Vugrinščaku uprizorena 8. Bitka kod Samobora i održan srednjovjekovni sajam

Prošle su 572 godine od Bitke kod Samobora, kada je vojska kraljice Elizabete pobijedila vitezove poljskog kralja Vladislava Jagelovića te tako obranila stanovnike Samobora i grad očuvala na strani habsburške dinastije. Taj dio samoborske povijesti uprizoren je 3. ožujka na Vugrinščaku po osmi puta u organizaciji Samoborskog muzeja, Turističke zajednice grada Samobora, Vitezova zelingradskih i Udruge Oživljena povijest. Čitav vojni tabor s utvrdama, mačevaocima, streličarima, kuburašima, oklopljenim vitezovima, ranarničkom službom, kuhinjom, katapultima i topovima obje vojske smjestio se na snijegom pokrivenoj livadi podno Staroga grada kako bi puku dočarao bitku iz 15. stoljeća.

Već prijepodne su stanovnici upozoreni na dolazeću opasnost proglasom Magistrata, a sama bitka održana je u 15 sati pred mnoštvom znatiželjnika, koji su tijekom cijelog dana mogli posjetiti i srednjovjekovni sajam. Nakon bučne, vatrene bitke, puno dima i topova, koji su u znak pobjede pozdravili kraljicu, posjetitelji ove iznimno zanimljive manifestacije mogli su uživati u kuhanoj kaši u zdjelama od kruha, spremljenoj po starom receptu, ili u drugim delicijama koje su se nudile na srednjovjekovnom sajmu: sir, čvarci, kruh i mast, kobasice, medičarski proizvodi, kupinovo vino i ostale poslastice. Usput se moglo vidjeti i kupiti sve što su izradili kovači, košarači, klobučari, krušarice, travari i drugi majstori proizvođači davno zaboravljenih potrepština, kao što su mačevi, štitovi, oklopi, viteška oprema ili pak aromatično bilje i drago kamenje za sve potrebe. Vještice, lakrdijaši, alkemičari, žongleri i proricatelji budućnosti upotpunili su sliku srednjovjekovnog Samobora te mu obećali svijetlu budućnost, jednako kao i ovoj manifestaciji, kojoj bi Vugrinščak mogao postati pretijesan.

Sve to, uz radionice streličara, kuburaša, mačevaoca, i dvorskih plesova, prikazali su nam zorno ove godine članovi Vitezova zelingradskih, Reda srebrnog zmaja, Zlatnog kaleža, Srednjovjekovne skupine Celjana, Reda čuvara grada Zagreba, Anno Domini iz Koprivnice, Koprivničkih mušketira i haramija te samoborski glumci, koji su, odjeveni u vjerne replike kostima iz 15. stoljeća, uprizorili bitku.

Po povratku s Vugrinščaka, posjetitelji su mogli razgledati izložbu fotografija Ivane Pavlović Portreti – Bitka kod Samobora 2012.

M.K.

 

Na Vugrinščaku uprizorena 8. Bitka kod Samobora i održan srednjovjekovni sajam

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002