10.06.2013.

Dječji vrtić Slavuj iz Rakitja stekao međunarodni status Eko škole

Prva zelena zastava u Svetoj Nedelji

Dječji vrtić Slavuj iz Rakitja stekao međunarodni status Eko škole

U petak, 7. lipnja, u Dječjem vrtiću Slavuj (objekt Rakitje) u povodu stjecanja međunarodnog statusa Eko škole - International Eco-Schools Award Certificate, svečano je podignuta zelena zastava kao simbol najvećeg priznanja koje odgojno-obrazovna institucija može dobiti za predano ekološko odgajanje i obrazovanje djece, zaposlenika i lokalnog stanovništva te za promicanje održivog razvitka u svojoj sredini.

Dječjem vrtiću Slavuj međunarodni status Eko škole dodijeljen je u Zagrebu 10. svibnja ove godine i tom prilikom postao je prva dogojno-obrazovna institucija na području Grada Svete Nedelje kojoj je Udruga Lijepa Naša dodijelila taj prestižan status. Tim povodom u dvorišu Dječjeg vrtića Slavuj, pred mnogobrojnom djecom, zaposlenicima, roditeljima, predstavnicima lokalne samouprave, predstavnicima Udruge Lijepa Naša, drugih podupiratelja i sponzora, te uz prigodan program, svečano je podignuta zelena zastava.

U svečanom i veselom programu kojeg su osmislili zaposlenici i djeca nastupile su odgojne skupine: Ljubičice, Šafrani, Potočnice te gosti iz KUD-a Strmec s prigodnim igrokazom.

Prema riječima ravnateljice Katarine Mlinar Gjopar i psihologinje Anje Miletić, vrtić je zasluženo stekao navedeni status zbog mnogobrojnih aktivnosti i programa koji se provode tijekom cijele godine, od provođenja raznih eko pokusa, razvijanja ekološke svijesti djece, osvještavanja o uštedi vode i energije, do uređenja eko dvorišta, sadnje cvijeća i stabala, postavljanja kućica i hranilica za ptice i drugih aktivnosti.

Dobiveni status Eko-škole svjedoči kako su djeca i zaposlenici razvili visoku svijest za održivim razvojem našeg okoliša i učinile ga ugodnim mjestom življenja. U novoj pedagoškoj godini u planu je pokretanje aktivnosti i u drugim objektima DV Slavuj u Strmcu i Kerestincu, koji su bili velika podrška kolegama iz vrtića u Rakitju.

S velikim oduševljenjem vrtiću je čestitao i gradonačelnik Grada Svete Nedelje Drago Prahin, pritom istaknuvši kako bi ovaj velik i uspješan poduhvat ostali zaista trebali slijediti kao primjer.

S.S.

 
10.06.2013.

Dodijeljene nagrade za najbolje uređen okoliš samoborskih osnovnih škola i najbolje uređenu okućnicu i balkon samoborskih kuća

Iz godine u godinu sve ljepši

Dodijeljene nagrade za najbolje uređen okoliš samoborskih osnovnih škola i najbolje uređenu okućnicu i balkon samoborskih kuća

Svečana dodjela nagrada i priznanja u akciji Volim Samobor 2013., za izbor najljepše uređenih okoliša škola matičnih i područnih škola Grada Samobora, održala se u ponedjeljak, 10. lipnja, u samoborskoj gradskoj vijećnici. TZ Grada Samobora omogućila je školama nabavu biljaka i sadnica za uređenje okoliša u vrijednosti 600 kn za 5 matičnih škola i u vrijednosti 300 kn za 10 područnih škola.

Između 5 matičnih osnovnih škola najbolje uređen okoliš ima OŠ Milana Langa iz Bregane. Drugo mjesto zauzela je OŠ Mihaela Šiloboda iz Sv. Martina pod Okićem, a treće OŠ Rude. Najbolje uređen okoliš između 15 područnih škola ima područna škola OŠ Samobor iz Celina. Na drugom mjestu je područna škola OŠ Mihaela Šiloboda iz Klaka, dok je na trećem mjestu područna škola OŠ Milana Langa u Grdanjcima. Također su dodijeljena priznanja i svim školama koje su sudjelovale u akciji.

Članice komisije za odabir najbolje uređenog okoliša škola bile su Renata Kenda (Grad Samobor), Violeta Gjurkin (Komunalac d.o.o.) i Sanja Žibrat (TZGS).

Dodjela priznanja i nagrada najljepše uređenim okućnicama prijavljenih kuća s područja Grada Samobora također se održala u ponedjeljak, 10. lipnja, u gradskoj vijećnici.

Od prijavljenih 13 okućnica i balkona prvo mjesto u kategoriji okućnica osvojila je Zdenka Trošić (sadnice u vrijednosti 1.500 kn), drugo mjesto Nevenka Gmazel i Dubravka Bračanin (sadnice u vrijednosti 1.000 kn) i treće mjesto obitelj Štengl (sadnice u vrijednosti 800 kn). U kategoriji balkona prvo mjesto osvojila je Sandra Runtas (sadnice u vrijednosti 800 kn), drugo mjesto Maja Blažević (sadnice u vrijednosti 500 kn) i treće mjesto Božica Gladović (sadnice u vrijednosti 300 kn).

Ostali prijavljeni su dobili priznanja za sudjelovanje.

Članovi komisije za odabir najbolje uređene okućnice i balkona bile su Violeta Gjurkin (Komunalac d.o.o.) i Sanja Žibrat (TZGS).

S.S.

FOTO: Najuređenijom školom proglašena je OŠ Milana Langa iz Bregane

 
10.06.2013.

Prvi samoborski Festival biciklizma

Pedaliralo se i kuliralo po Samoboru

Prvi samoborski Festival biciklizma

U skladu sa sloganom Festivala biciklizma, drugog vikenda u lipnju u Samoboru se "pedaliralo i kuliralo". Organizatori iz udruge Pozitiva Samobor, Brdsko-biciklističkog kluba Šišmiš i Rotary Cluba Samobor svojim su programom u Samobor privukli velik broj onih kojima je biciklizam omiljena razonoda, kao i one koji se njime bave ozbiljnije. To se prije svega odnosi na sudionike 20. Međunarodne biciklističke utrke koja je privukla 300-tinjak sportaša, najviše u kategorijama Juniori (MJ), Elite (ME) i Elite - žene (WE) koje su bile visokog UCI Class 1 ranga. "Šišmiši" su i ovaj puta privukli jaku konkurenciju, čiji je start u nedjelju s Trga kralja Tomislava popratio znatan broj posjetitelja. Najbrže je svoje krugove kroz Park šumu Tepec odvozio prošlogodišnji pobjednik Alexander Gehbauer iz Austrije, ispred Mađara Andrasa Partija i Sebastiana Carabina iz Belgije. Naš Filip Turk završio je na 34. mjestu. Kod žena je najbrža bila Slovenka Tanja Žakelj, ispred Jovane Crnogorac iz Srbije i Ukrajinke Marte Tereshchuk. Osim bodova u Svjetskom kupu, najbržima su pripale i novčane nagrade iz bogatog fonda teškog oko 25 tisuća kuna.

Prvi dan Festivala biciklizma bio je namijenjen svima koji u biciklizmu vide idealan način rekreacije i sredstvo za promicanje zdravog života. Da bi se u biciklizmu uživalo od najmanjih nogu u program naziva Ples na kotačima uključili su se i mali Športići, koji su uz plesnu skupinu prvo zabavili okupljene na središnjem gradskom trgu, da bi potom na Trgu Matice hrvatske spremno biciklirali po za njih osmišljenom poligonu, gdje su mnogi napravili svoje prve metre biciklističkog staža. Uz likovnu radionicu dječje igraonice Vile i vilenjaci i ostale aktivnosti vezane uz promociju zdravog življenja i promociju biciklizma, paralelno su počele i pripreme za biciklističko prkošenje gravitaciji. Na poligonu i rampi svoje su vještine međusobno odmjeravali mladi majstori akrobacija, da bi u popodnevnim satima bilo održano natjecanje u održavanju ravnoteže i biciklističkom skoku u vis, a dio majstorija ovjekovječen je i Halem shake videom.

Festival biciklizma prate i umjetničke instalacije u centru grada, ali i kod Autobusnog kolodvora, gdje se može vidjeti instalacija Sunčane Vran naziva Meridijani-Zemlja-Energija. Prilika za novo uživanje na dva kotača i kraj ovogodišnjeg

I.H.

 

Dječji vrtić Slavuj iz Rakitja stekao međunarodni status Eko škole

Dodijeljene nagrade za najbolje uređen okoliš samoborskih osnovnih škola i najbolje uređenu okućnicu i balkon samoborskih kuća

Prvi samoborski Festival biciklizma

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002