20.03.2013.

Obilježen Svjetski dan socijalnog rada 2013.

Promicanje socijalne i ekonomske jednakosti

Obilježen Svjetski dan socijalnog rada 2013.

Socijalne radnice i socijalni radnici diljem svijeta obilježavaju 19. ožujka Svjetski dan socijalnog rada. Tim povodom u samoborskoj gradskoj vijećnici je u utorak, na njihov dan, ravnateljica samoborskog Centra za socijalnu skrb Nataša Koražija, uz zamjenika gradonačelnika Hrvoja Frankića i predsjednika Upravnog odbora za socijalnu skrb, pozdravila nazočne ravnatelje škola i učenike koji su sudjelovali u natječaju na temu "Svijet u kakvom želim živjeti!".

Socijalni radnici, edukatori i praktičari socijalnog razvoja, svjedoci su svakodnevnih osobnih i socijalnih izazova, kao i izazova u zajednici. Zajedničkim naporima, na svim razinama potrebno je promicati i zagovarati promjene, za socijalnu pravdu i za univerzalnu primjenu ljudskih prava, gradeći novo društvo na bogatstvu društvenih inicijativa i društvenih pokreta.

Međunarodna federacija socijalnih radnika (IFSW), Međunarodna udruga škola socijalnog rada (IASSW) i Međunarodno vijeće za socijalnu skrb (ICSW) smatraju da su gospodarske, kulturne, političke i društvene odredbe oblikovane u određenim kontekstima te imaju nejednake posljedice za globalne, nacionalne i lokalne zajednice, kao i negativan utjecaj na ljude. Ove organizacije su uključile socijalne radnike, socijalne edukatore i praktičare socijalnog razvoja u pripremu Globalnog programa za socijalni rad i socijalni razvoj. Godine 2010. na zajedničkoj konferenciji u Hong Kongu, Globalni program je dobio uvjerljivu potporu oko 3000 delegata. Izradom Globalnog programa namjera ovih organizacija socijalnog rada je u razdoblju od 2012. do 2016. usredotočiti naše napore na promicanje socijalne i ekonomske jednakosti, promicanje dostojanstva i vrijednosti naroda, rad na održivosti okoliša i jačanje priznavanja važnosti ljudskih odnosa.

Za obilježavanje Svjetskog dana socijalnog rada u 2013. godini predsjednik Međunarodne federacije socijalnih radnika (IFSW-a) Gary Bailey odabrao je temu "Promicanje socijalne i ekonomske jednakosti". Savjetovanje sa stručnjacima na koji način je moguće djelovati u području promicanja socijalne i ekonomske vrijednosti je kulminiralo u sljedeće specifične obveze djelovanja prema 3 ciljne skupine: Ujedinjeni narodi i druge međunarodne agencije, zajednice i drugi partneri te naše organizacije.

U sklopu obilježavanja ovog dana organiziran je natječaj za učenike škola s naše teritorijalne nadležnosti na temu "Svijet u kakvom želim živjeti!" te su ovom prigodom nagrađeni sljedeći učenici:

- OŠ Samobor: Antonija Bašić, mentor Slaven Jurić

- OŠ Milana Langa: Tara Križetić i Marcela Babić, mentorica Kornelija Turić Dorotić

- ETUŠ: Filip Čučić, mentorica Željka Bubanović

- Gimnazija A.G. Matoš: Maja Horvat, Marta Blažević i Franka Štengl, mentorica: Antonija Jurković

Zahvalnice su uručene i školama koje su sudjelovale u natječaju.

Posebne zahvalnice za podršku u organizaciji ovog dana uručene su Gradu Samoboru, članovima UV CZSS Samobor i medijima za afirmativno i objektivno izvještavanje o području društvenih djelatnosti.

N.K.

 
20.03.2013.

Samoborski HDZ i HSLS zajednički na izbore

Rezultat dugogodišnjeg partnerstva

Samoborski HDZ i HSLS zajednički na izbore

Samoborski HDZ i HSLS danas su u samoborskom Hotelu Livadić najavili predizbornu suradnju na predstojećim lokalnim izborima i potpisali koalicijski sporazum. O sadržaju te suradnje, kao i o zajedničkoj viziji razvoja Samobora, govorili su predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Samobor Tomislav Masten i predsjednica Izvršnog odbora HSLS-a Samobor dr.med. Linda Rossini Gajšak.

Tomislav Masten kandidat je ove koalicije za gradonačelnika, a Linda Rossini Gajšak za njegovu zamjenicu, dok mjesto drugog zamjenika još nisu popunili, jer očekuju da njihova koalicija bude proširena nekim strankama ili istaknutim nestranačkim pojedincima. Oboje su naglasili dugogodišnje partnerstvo HDZ-a i HSLS-a u Samoboru, i dok su zajedno obnašali vlast i u opoziciji, te najavili da njihova koalicija donosi novi impuls u razvoju Samobora.

D.K.

 
20.03.2013.

Tradicionalni susret gradonačelnika sa župnicima

Milijun kuna – puno, ali ne i dovoljno

Tradicionalni susret gradonačelnika sa župnicima

Na tradicionalnom susretu samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka i župnika raznih vjerskih zajednica samoborskog kraja, danas su tema razgovora u gradskoj vijećnici bila proračunska sredstva za kapitalne donacije vjerskim zajednicama. Za zaštitu sakralnih objekata u 2013. godini Grad Samobor osigurao je, kao i u prošloj godini, ukupno oko milijun kuna, što, složili su se i gradonačelnik i župnici, nije dovoljno, no u ovim teškim vremenima barem omogućava očuvanje brojnih postojećih sakralnih objekata.

Župnici su, na čelu s Vladom Bogdanom, dekanom Samoborsko – okićkog dekanata, zahvalili gradonačelniku i njegovim suradnicima na dosadašnjoj pomoći i suradnji.

Uz velečasnog Vladu Bogdana, župnika župe sv. Anastazije, Samobor, susretu su nazočili i velečasni Mile Vranešić, Grkokatolički župni ured Grabar i župa Stojdraga, gvardijan Kruno Kašner, franjevačka crkva Marijinog uznesenja i franjevački samostan Samobor, novi župnik župe sv. Ivana Krstitelja, Lug Samoborski, velečasni Mladen Sinković, velečasni Darko Banfić, župa sv. Barbare, Rude, velečasni Lovro Jelušić, samostan sv. Leonarda, Kotari, velečasni Božidar Belanić, župa sv. Martina, Sveti Martin pod Okićem, velečasni Stjepan Drugčević, župa Presvetog srca Isusova, Rakov Potok i velečasni Danijel Vranešić, Grkokatolički duhovni centar, Samobor.

D.K.

 
20.03.2013.

HNS i SDP protestiraju protiv letaka koji su osvanuli u sandučićima građana

Kožićeva "slikovnica" teška 70.000 kuna

HNS i SDP protestiraju protiv letaka koji su osvanuli u sandučićima građana

- Ovo je ružna politička priča, ružno političko podmetanje sugrađanima - rekla je Ivana Posavec Krivec na konferenciji za tisak mašući knjižicom koja je nedavno osvanula u poštanskim sandučićima građana Zagrebačke županije, a koju je, kako Posavec Krivec kaže, župan Stjepan Kožić ne samo "odjenuo" u boje HSS-a. Tome je, ne samo potrošio županijski novac za privatnu kampanju, već i tom slikovnicom, kako ju je nazvala, pokazao 12 godina nerada, navodeći projekte Zagrebačke županije od 2009. do 2012. Ivona Beus Richembergh, kadidatkinja HNS-a za dožupanicu Zagrebačke županije, ukazala je kako je nemoralno na takav pamflet staviti privatnu adresu jedne društvene mreže i pritom na tiskanje knjižice potrošiti stotinjak tisuća kuna županijskog novca. - Ovog se ne bi posramio ni Sanader, samo bi on stavio knjižicu u plavu boju i napisao HDZ - rekla je i dodala kako je ovo jedan nemoralan čin. Prof.dr. Boško Pribičević, kanidadat SDP-a za dožupana Zagrebačke županije ukazao je na jedan od primjera krivog informiranja u "slikovnici".

- Projekti kojima se kiti župan Kožić, Ikeinim i Plivinim pogonom, nisu ostvareni zahvaljujući njemu. IKEA je tek sada i to iz drugog pokušaja, a prvi je bio prije 15-ak godina, nakon pet godina čekanja, dobila građevinsku dozvolu. A Plivin pogon normalan je nastavak ulaganja u Savskom Marofu, gdje Pliva radi godinama. Mnogo je važniji projekt terminal Zračne luke Zagreb vrijedan 265 milijuna eura, a čiji je petpostotni vlasnik Zagrebačka županija, ili podbačaj s Distributivnim centrom u Velikoj Gorici, od kuda ja dolazim, a koji je loš: to je poluproizvod i samo s još jednim i to nepovoljnim kreditom koji treba uzeti moći će se dovesti do faze punog korištenja – istaknuo je Pribičević.

Na kraju su se koalicijski kandidati Posavec Krivec, Beus Richembergh i Pribičević složili kako je u 12 godina napravljeno ništa ili malo. - Koliko je samo novca otišlo na HSS d.o.o., a moglo se uložiti u nešto bolje i potrebnije - pitala se je Posavec Krivec, spominjući kuću za autiste, koja je napravljena prije mnogo godina, ali i kako upravo večeras Udruga za sindrom Down, za koji je već podijelila karte, ima koncert u Hypo centru, za prikupljanje sredstava za nastavak terapije djece s Downovim sindromom, koja su, nažalost, osjetila sveopću recesiju.

T.I.

FOTO: Pribičević, Posavec Krivec, Beus Richembergh

Ivana Posavec-Krivec, saborska zastupnica i kandidatkinja za županicu (u sredini) te kandidati za zamjenike - Ivona Beus Richembergh (desno) i dr.sc. Boško Pribičević (lijevo)

 
20.03.2013.

Gradonačelnik Svete Nedelje razveselio sugrađane

150 kuna "uskrsnice" napotrebitijima

Gradonačelnik Svete Nedelje razveselio sugrađane

Gradonačelnik Grada Svete Nedelje 20. ožujka donio je odluku o isplati "uskrsnica". Nezaposlenim osobama s prebivalištem na području Grada i umirovljenicima s osnovnom mirovinom do 2.200 kn, isplatit će se prigodna jednokratna pomoć "uskrsnica" u iznosu od 150 kn. Isplata će se obavljati u zgradi "stare pošte" u Svetoj Nedelji, M. Stilinovića 7, od ponedjeljka 25.3. do petka 29.3., od 9 do 15 sati.

Isplata umirovljenicima obavljat će se uz predočenje osobne iskaznice i odreska za siječanj ili veljaču 2013. godine. Isplata nezaposlenim osobama obavljat će se uz predočenje osobne iskaznice i obavezno evidencijskog kartona Zavoda za zapošljavanje, koji mora biti uredno i redovno ovjeren.

A.B.

 
20.03.2013.

Na sjednici Skupštine Zagrebačke županije usvojen rebalans proračuna

Višak za zdravstvo i rekonstrukciju kotlovnica

Na sjednici Skupštine Zagrebačke županije usvojen rebalans proračuna

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je rebalans proračuna koji iznosi 301.018.541 kuna i veći je za 7.446.250 kuna u odnosu na proračun donesen krajem 2012. godine. Rebalans je napravljen radi ostvarenja viška prihoda iz prošle godine.

Pojašnjavajući rebalans, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je da svi stari projekti, koji su bili u proračunu ostaju, a 7.446.250 kuna iskoristit će se za nove projekte. Od spomenutog iznosa, Upravnom odjelu za prosvjetu dodijelit će se 2 milijuna kuna, koji će se koristiti za kapitalnu izgradnju. Najveći iznos od 5 milijuna kuna dodijelit će se Upravnom odjelu za zdravstvo, i to 3 milijuna kuna za sufinanciranje hitne medicinske pomoći na području Zagrebačke županije te 2 milijuna kuna za sufinanciranje primarne zdravstvene zaštite. Preostalih 446.250 kuna dodijelit će se Upravnom odjelu za gospodarstvo, i to za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju kotlovnica za 27 škola.

Prihvaćeno je i izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2012. godini. Policijska uprava zagrebačka (PUZ) nadležna je za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, pri čemu udio kriminaliteta u Zagrebu iznosi 82%, a u Zagrebačkoj županiji 18%. Načelnik PUZ-a Goran Burušić istaknuo je važnost prevencije te naglasio da je takvim programima na području Županije obuhvaćeno 12 403 učenika te 2655 roditelja.

Skupština je prihvatila izvješće o radu Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda za 2012. godinu. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić tijekom protekle godine proglasio je tri vrste elementarne nepogode: mraz, koji je na području županije prouzrokovao štetu procijenjenu na ukupno 44.067.404 kuna, zatim elementarnu nepogodu tuču, čija ukupna procijenjena šteta iznosi 260.550 kuna, te sušu koja je prouzročila najveću štetu u iznosu od 88.248.306 kuna. Zagrebačka županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je prošle godine JLS dodijelila 3.000.000 kuna za uklanjanje posljedica suše.

Županijska skupština Zagrebačke županije proglasila je 27. lipanj Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Naime, toga dana 1991. godine na pokupsko je ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde i počela je djelovati na prvoj crti bojišnice uz Kupu. Inicijativu za utvrđivanjem Dana hrvatskih branitelja pokrenuo je Odbor za hrvatske branitelje Zagrebačke županije, koji će biti i nositelj obilježavanja koje će se svake godine održavati u drugom gradu ili općini na području županije.

M.B.

 

Obilježen Svjetski dan socijalnog rada 2013.

Samoborski HDZ i HSLS zajednički na izbore

Tradicionalni susret gradonačelnika sa župnicima

HNS i SDP protestiraju protiv letaka koji su osvanuli u sandučićima građana

Gradonačelnik Svete Nedelje razveselio sugrađane

Na sjednici Skupštine Zagrebačke županije usvojen rebalans proračuna

Arhiva 2013

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002