06.12.2013.

Tradicionalno kićenje bora na Trgu kralja Tomislava

Lijep prilog blagdanskom štimungu

Tradicionalno kićenje bora na Trgu kralja Tomislava

Uz veselje, pjesmu i ples, djeca iz samoborskih dječjih vrtića Izvor i Grigor Vitez okitila su božićno drvce na Trgu kralja Tomislava.

Vrijedne djevojčice i dječaci na taj su način doprinijeli blagdanskom ugođaju u svom gradu, a pjesmom i plesom razveselili sve prolaznike.

Osobito oduševljenje izazvao je dolazak svetog Nikole, koji ih je nagradio prigodnim medenjacima te obećao doći i iduće godine.

P.A.

 
06.12.2013.

Tri dana sjećanja na Vladu Gotovca započela u Samoboru

U trajnom sjećanju hrvatskog naroda

Tri dana sjećanja na Vladu Gotovca započela u Samoboru

Štovatelji, prijatelji, suradnici i poklonici djela Vlade Gotovca okupili su se u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u četvrtak, 5. prosinca, na prvom od Tri dana sjećanja na velikog hrvatskog pjesnika, esejista, filozofa i političara. Obilježavanje 13. godišnjice smrti Vlade Gotovca (7. prosinca 2000.) započelo je njegovim čuvenim govorom iz 1991. ispred tadašnje komande 5. vojne oblasti u Zagrebu, nakon kojeg su o Gotovcu s raznih aspekata njegovog rada i života govorili Gordan Črpić (predsjednik Matice hrvatske Samobor), Jasna Nimac (znanstvena suradnica Instituta Ivo Pilar), Darinko Kosor (predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednik HSLS-a) te Simona Šandrić Gotovac (predsjednica Instituta Vlado Gotovac).

I danas su iznimno aktualni pisani radovi, poezija i govori Vlade Gotovca, a govornici su se u svojim izlaganjima dotakli tema koje su ga cijelog života zaokupljale, poticale na djelovanje i sustavno promicanje temeljnih ljudskih vrijednosti – ljubavi, slobode, umjetnosti, domoljublja, religije, politike, liberalizma i pravednosti.

Čitavim svojim bićem i djelom Vlado Gotovac živio je za bolju i pravedniju Hrvatsku, dokazao je to za života nebrojeno puta, a njegova najveća ostavština je ogromna i vrijedna memorija koju nam je trajno ostavio i u koju, kako je rekla Simona Šandrić Gotovac, možemo uvijek posegnuti. Vlado Gotovac doživio je stvaranje Hrvatske, ali to nije onakva Hrvatska kakvu je želio i sanjao. Sve više joj nedostaje iskrenosti, poštenja i hrabrosti, upravo onih vrlina koje su krasile Gotovca cijelog života, a tek postajemo svjesni koliko danas Hrvatskoj treba "barem jedan" Vlado Gotovac.

Pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i u organizaciji Instituta Vlado Gotovac, KIC-a, Matice hrvatske i HSLS-a, Tri dana sjećanja na Vladu Gotovca nastavljaju se 6. i 7. prosinca u Zagrebu kroz tribine, izložbe i druga događanja, uz polaganje vijenca na Gotovčevom grobu na Mirogoju.

U Samoboru su program upotpunili naši mladi glazbenici Marko Otmačić i Ivan Mužanić, Gotovčeve pjesme čitala je Vanda Vandekar Bartulica, a Dane sjećanja je moderirala Linda Rossini Gajšak.

M.K.

 

Tradicionalno kićenje bora na Trgu kralja Tomislava

Tri dana sjećanja na Vladu Gotovca započela u Samoboru

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002