21.02.2013.

Predavanje prof. psihologije Maria Mandarića o stresu

Samoborci pod stresom

Predavanje prof. psihologije Maria Mandarića o stresu

Brojni Samoborci pokazali su velik interes za predavanje našeg sugrađanina, profesora psihologije mr.sc. Maria Mandarića o stresu i o tome kako ga preživjeti, koje je održao 21. veljače u Gradskoj knjižnici Samobor.

Profesor Mandarić pojasnio je što je stres, kakve sve simptome i posljedice izaziva kod ljudi, kao i o vrstama stresnih reakcija te poremećajima i oboljenjima koje stres uzrokuje. Većina naših sugrađana i stanovnika ove države susreće se s kratkotrajnim ili pak svakodnevnim, dugotrajnim stresom, s kojim se teško nose. Sve češće smo svjedoci i kumulativnog učinka stresa, kada "kap prelije čašu", a tada najčešće ne kontroliramo vlastite reakcije.

Kako se nositi sa stresom i uspješno se suočiti s problematičnim situacijama predstavljeno je i kroz praktičnu demonstraciju pojedinih vježbi opuštanja.

S obzirom na općenito stanje u našem društvu i državi, ovakva predavanja su itekako potrebna i dobrodošla.

M.K.

 
21.02.2013.

Postavljanjem plakata o Samoborčeku u Bregani otvorena uređena nadstrešnica

Možda prepoznate i sebe

Postavljanjem plakata o Samoborčeku u Bregani otvorena uređena nadstrešnica

Postavljanjem plakata o Samoborčeku i Srebrnoj streli, MO Bregana završio je uređenje nadstrešnice na okretištu u Bregani.

- U zadnje vrijeme puno se govori o povratku željeznice u Samobor, stoga smo željeli vratiti sjećanja na prijašnja vremena kad je "strela" vozila do Bregane. Plakat je postavljen na tadašnjoj trasi željeznice, a slikom i tekstom svjedoči kako je to bilo nekad. Pozivamo sve građane da prošeću do stanice i pogledaju plakat. Možda na fotografijama prepoznaju i sebe - izjavila je tom prilikom predsjednica MO Bregana Maja Gračanin.

I.H.

 
21.02.2013.

Održana 104. Izborna godišnja skupština DVD-a Bregana

I dalje istim tempom

Održana 104. Izborna godišnja skupština DVD-a Bregana

U Bregani je 9. veljače održana 104. izborna godišnja skupština DVD-a Bregana.

Među nazočnima bili su samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, njegov zamjenik Hrvoje Frankić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Vladimir Domin, zapovjednik JVP Samobor Mladen Žitković te brojni predstavnici vatrogasnih društava iz Samobora i okolice.

Sve nazočne pozdravio je predsjednik DVD-a Bregana Vladimir Hribar, a izvješće o radu podnio je zapovjednik društva Juraj Matijaščić.

DVD Bregana je sudjelovalo u 13 intervencija te pokaznoj vježbi u Jarušju. Tijekom cijele godine radilo se s djecom, mladeži i seniorima. Ekipe su sudjelovale na brojnim kup i županijskim natjecanjima i postizale odlične rezultate. Jedan od tih odličnih rezultata je osvojeno 4. mjesto na županijskom natjecanju u Jastrebarskom, a s tim se rezultatom muška B ekipa plasirala na državno natjecanje u Zadar, gdje je zauzela 6. mjesto. Tim plasmanom izborene su kvalifikacije za vatrogasnu olimpijadu koja će se održati u Francuskoj.

Na skupštini je birano novo čelništvo društva. Na njegovom je čelu ostao Vladimir Hribar, dopredsjednik je Zvonko Trkeš, a zapovjednik Dubravko Matijaščić. Njegov je zamjenik Željko Mahović, tajnica Irena Trkeš, a blagajnik Boris Kišiček. Izabrani su i Upravni odbor, Nadzorni odbor te voditelj mladeži.

Iznesen je i program rada za ovu godinu, u kojem važno mjesto zauzima priprema B ekipe za izlučno natjecanje za Francusku, suradnja s Gradom Samoborom, VZG Samobor, OŠ Milan Lang, mjesnim odborima i drugim društvima.

Na skupštini se, nakon 46 godina, od aktivnog sudjelovanja u radu društva oprostio Juraj Matijaščić, ali je izglasano njegovo imenovanje za počasnog zapovjednika DVD Bregana. Počasnim članom društva postao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bregana danas ima 49 članova, od kojih 41 aktivnih, 4 pričuvna i 4 počasna člana.

Ivica Horvat

 
21.02.2013.

Tradicionalni susret gospodarstvenika s područja Zagrebačke županije

Rast, ali tek u drugom dijelu godine

Tradicionalni susret gospodarstvenika s područja Zagrebačke županije

U nazočnosti više od 200 uzvanika, u Hotelu International održan je tradicionalni, jedanaesti po redu, susret gospodarstvenika s područja Zagrebačke županije. Raspravljalo se o gospodarskom stanju u Republici Hrvatskoj i očekivanjima u 2013. i 2014. godini, kretanjima u gospodarstvu Zagrebačke županije, a prezentirane su i mnogobrojne mjere i programi u gospodarstvu i poljoprivredi koje će Zagrebačka županija provoditi tijekom ove godine.

Prezentaciju je održala ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek, koja je istaknula da su plaće u 2012. godini nominalno stagnirale, ali realno pale koliko je iznosila inflacija. Pojasnila je i da nema znakova da će stopa rasta u 2013. godini biti pozitivna, tj. da se neke pozitivne naznake mogu očekivati u drugom polugodištu godine. U 2014. godini očekuje se blaga pozitivna stopa rasta.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako se trenutno dvije najveće investicije u Hrvatskoj događaju upravo u Zagrebačkoj županiji, a to su proizvodni pogon Plive u Savskom Marofu te poslovni centar IKEA-e u Rugvici. Podsjetio je i na mnogobrojne investicije realizirane u poduzetničkim zonama na području županije, poput tvornice Eurocable u Jakovlju, trgovačkog centra West Gate u Zaprešiću, Cargo centra u Dugom Selu, Logističkog centra u Jastrebarskom, Tvornice papira Violeta u Sv. I. Zelini, novog pogona PIK-a u Vrbovcu, proizvodno-poslovnog objekta PIP-a u zoni Pisarovina, itd.

U prvih devet mjeseci 2012. godine (zadnji podaci FINE za 2012.) poduzetnici s područja Zagrebačke županije, ukupno gledajući, uspješno su poslovali, jer su ukupni prihodi vrijednosno bili veći od rashoda. Ostvarena je bruto dobit od 780 milijuna kuna na razini županije ili 8% veća u odnosu na 2011. godinu. Ukupni ostvareni prihodi su za 3% veći, a broj zaposlenih bio je za 4,7% veći u odnosu na konac rujna 2011. godine. Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom radniku kod poduzetnika za prvih devet mjeseci 2012. godine iznosila je 4.659 kuna i bila je 1% veća u odnosu na isti period prethodne godine. Po ovom pokazatelju Zagrebačka županija je treća, iza Istarske županije i Grada Zagreba. Nedavno predstavljeno Izvješće o stanju u prostoru Hrvatske za 2012. godinu, prema socijalno-gospodarskoj strukturi, svrstava Zagrebačku županiju u treću skupinu s indeksom razvijenosti između 100 i 125 posto.

- Indeks Zagrebačke županije je 123% te nas svega dva postotna boda dijele od ulaska u četvrtu skupinu u kojoj su Zagreb, Istarska te Primorsko-goranska županija – pojasnio je župan. Naglasio je i kako u Proračunu za 2013. godinu ukupno najveće iznose čine različite i brojne mjere potpora namijenjene povećanju konkurentske sposobnosti poduzetnika i poljoprivrednika, kao i stvaranju prostornih, infrastrukturnih i institucionalnih uvjeta za realizaciju investicijskih projekata na području županije. Tako su za male i srednje poduzetnike predviđene dvije kreditne linije, jamstva za kredite te bespovratne potpore i subvencije. I dalje će se sufinancirati razvoj poduzetničkih zona, razvoj turizma, programi energetske učinkovitosti, različite edukacije kojima se nastoji povećati zapošljavanje nezaposlenih. Za spomenute, ali i mnoge druge programe i mjere, Zagrebačka županija je osigurala 26,8 milijuna kuna. Ove godine županija je, jedina u Hrvatskoj, osigurala i 21 milijun kuna za izradu dokumentacije za povlačenje sredstava iz EU fondova.

U poljoprivredi i ruralnom razvitku ove će se godine dodjeljivati bespovratna sredstava za subvencije i potpore kapitalnim ulaganjima. Sredstva su osigurana i za donacije u poljoprivredi, lovstvu, za izgradnju i uređenje infrastrukture na ruralnim područjima, kao i razvojne projekte. Za ulaganja u poljoprivredi u ovoj godini osigurano je više od 21 milijun kuna.

M.B.

 
21.02.2013.

Radovi na dječjem vrtiću u vojarni napreduju

Snijegu i prilikama unatoč

Radovi na dječjem vrtiću u vojarni napreduju

Unatoč velikim količinama snijega koje su padale proteklih tjedana, ali i općepoznatim nepovoljnim prilikama, radovi na izgradnji dječjeg vrtića na prostoru nekadašnje vojarne u punom su jeku. Ovim tempom radovi će biti završeni u proljeće, kao što je ranije bilo najavljeno.

Otvaranjem ovog vrtića za 6 odgojno–obrazovnih skupina riješit će se problem nedostatka smještajnih kapaciteta za cijelo područje Grada Samobora.

Na navedenom prostoru već je završena rekonstrukcija zgrade za potrebe preseljenja Policijske postaje Samobor, a uskoro počinju radovi na uređenju zgrade za udruge proizašle iz Domovinskog rata, udruge osoba s invaliditetom, političke stranke i ostale udruge.

I.H.

 

Predavanje prof. psihologije Maria Mandarića o stresu

Postavljanjem plakata o Samoborčeku u Bregani otvorena uređena nadstrešnica

Održana 104. Izborna godišnja skupština DVD-a Bregana

Tradicionalni susret gospodarstvenika s područja Zagrebačke županije

Radovi na dječjem vrtiću u vojarni napreduju

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002