18.03.2013.

Završila akcija "Moj dobri anđele"

Zaslužuju život kakav žele

Završila akcija

Posjetom Caritasovoj sigurnoj kući, 18. je ožujka završila akcija "Moj dobri anđele", koju tradicionalno, svake godine, pokreće HNS-ova Ženska inicijativa.

Marljive ruke aktivistica ove su godine izradile maštovite anđele od papira i gipsa, koje su dijelile na Trgu. Od prikupljenih dobrovoljnih priloga kupljeno je vrhunsko inox posuđe, koje su voditeljici kuće Danijeli Petković predale predsjednica Ženske inicijative Sanja Zaradić i Anamarija Karamatić.

U razgovoru je naglašeno da žene i djeca žrtve obiteljskog nasilja zavređuju život kakav žele, a na nama je da im u tome pomognemo.

S.Z.

 
18.03.2013.

Radionica za novinare „U susret EU fondovima“

Pripremite projekte – novac dolazi!

Radionica za novinare „U susret EU fondovima“

U organizaciji Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u Opatiji je od 14. do 16. ožujka ove godine održana radionica za novinare pod nazivom "U susret EU fondovima".

Radionica namijenjena novinarima tiskanih i elektroničkih medija koji se bave informiranjem o fondovima Europske unije, ili ih to područje zanima, sastojala se od predavanja i panel diskusija te obilaska projekata financiranih sredstvima EU-a.

Tridesetak sudionika dobilo je odgovore na pitanja o problemima s kojima se hrvatski novinari susreću prilikom izvještavanja o EU fondovima, o upravljanju projektnim ciklusom, razvijanju ideje za projekt financiran sredstvima Europske unije u kojima bi krajnji korisnici bili medijske kuće. Interesantni su bili i primjeri dobre prakse projekata u kojima su mediji korisnici u zemljama članicama Europske unije te prijedlozi za poboljšanje cjelokupnog sustava informiranja o EU fondovima.

Stiže puno više EU novca

Dok je posljednjih godina (2007. – 2012.) iz IPA programa u Hrvatsku stizalo prosječno oko 200 milijuna eura EU fondova godišnje, već ove godine, nakon što Hrvatska postane članica EU, za nas će biti do kraja godine rezervirano 800 milijuna eura iz Strukturnih fondova. A u Novoj financijskoj perspektivi, od 2014. do 2020. godine, za Hrvatsku će biti u novim Strukturnim fondovima osigurano oko milijardu eura godišnje! Naravno, sve to je od stane EU, a na nama je da osiguramo projekte koji će kvalitetom i sadržajem udovoljavati strategiji, programima i ciljevima EU, koji će biti transparentni i bolje trošiti novac poreznih obveznika EU.

Za one koji žele više i detaljnije saznati o tome koje nas sve mogućnosti financiranja očekuju iz EU fondova, sve informacije mogu potražiti na web stranici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije: www.mrrfeu.hr i fondovi@mrrfeu.hr

Strategija i ciljevi EU 2020

Rast zapošljavanja, rast visokoobrazovanih, jačanje istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija, povećanje komunikacijskih tehnologija, povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika, poljoprivrednog sektora i ribarstva, zaštita okoliša, smanjenje emisije CO2, smanjenje preranog napuštanja školovanja, promicanje održivog transporta, smanjenje siromaštva… samo su neki od ciljeva koje EU želi postići i za takve su projekte rezervirana sredstva EU fondova.

Novinari su od Ane Odak i Krešimira Ivančića iz MRRFEU te Richarda Hardinga i Victorie Jane Prihmak, stručnjaka za EU fondove i kohezijsku politiku, saznali brojne pojedinosti o uspješno realiziranim projektima Strukturnih fondova u zemljama diljem Europe, a od Mirka Štulara, urednika Vala 202, Radio Slovenije, mogli su saznati kako su i na kojim projektima oni kao medij uspješno sudjelovali ili ih vodili.

Posljednjeg dana novinari su obišli dva uspješna projekta financirana sredstvima EU-a na istarskom području, tvrtku Zigante tartufi u Plovaniji i Muzej Parenzane u Livadama.

Prije ove u Opatiji, radionica za predstavnike medija održana je u Splitu, a u planu je još jedna radionica istog sadržaja, u Osijeku u travnju ove godine, najavila je Maja Pavlović iz Delegacije EU u Hrvatskoj.

D.K.

Snimio: Mladen Volarić

 

Završila akcija "Moj dobri anđele"

Radionica za novinare „U susret EU fondovima“

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002