08.07.2013.

Održani 28. Dani Rudarske greblice

Nema Greblice bez kiše

Održani 28. Dani Rudarske greblice

Rudari i njihovi gosti, ali i brojni posjetitelji koji svake godine dolaze na Dane Rudarske greblice, već odavno su navikli da njihova manifestacija, iako se održava početkom srpnja, u najtoplije doba godine, često privlači kišu i loše vrijeme. Jer, i sami kažu, kakva bi to bila Greblica bez kiše?

Tako je bilo i ove godine na 28. Danima Rudarske greblice, održanima u dane vikenda 6. i 7. srpnja. Ipak, najavljena kiša pomutila je tek večernji program u subotu, prvog dana Greblice, kada je otkazan nastup Singrlica, Primavere i Picksiebnera, a nastupili su tamburaši KUD-a Oštrc. One najmlađe vrijeme je ipak poslužilo pa je od 15 sati ispred Rudnika sv. Barbare održana "dječja greblica". Djeca i njihovi roditelji mogli su uživati u predstavi kazališta Šareni svijet, folklornom umijeću najmlađih plesača KUD-a Oštrc, a zabava je nastavljena traženjem skrivenog blaga i pečenjem greblice.

Tradicionalni folklorni susreti održani su u nedjelju, 7. srpnja, a uz domaćine iz KUD-a Oštrc nastupilo je još pet društava: KUD Ivan Mustač – Kantor iz Svete Marije (Međimurje), KUD Berislavić (Slavonija), KUD Karaševska zora (Karaševo, Rumunjska), DKD Svoboda (Senovo, Slovenija) i KUD Licitar iz Bregane. Sve ih je na početku pozdravila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, poželjevši im da se dobro zabave i uživaju u greblici, kao i u ostalim specijalitetima koji su se pripremali na igralištu i oko njega. Organizatori iz KUD-a Oštrc, zajedno s Pekarom Nikl, pripremili su 400 greblica u koje je otišlo više od 400 kg sira i 150 litara vrhnja, a posjetitelji su mogli uživati u 3 kombinacije – samo sa sirom, sa sirom i orasima te onoj sa sirom i "zelenjavom". Oni koji su pak poželjeli procijeniti svoju greblicu (prema pravilima samo od sira i oraha), mogli su je donijeti pred žiri do 18 sati.

Prava fešta nastavljena je uz grupu Loco, proglašenje najbolje greblice i tombolu s vrijednim nagradama, a oni kojima je bilo dosta zabave uz glazbu mogli su do 22 sata posjetiti i Rudnik sv. Barbara za samo 15 kuna, koliko je koštala ulaznica za vrijeme Greblice.

M.K.

Najbolja greblica se i dalje radi u Rudama

Na ovogodišnji natječaj za izbor najbolje greblice od sira i oraha prijavilo se 11 natjecatelja, koji su u nedjelju, 7. srpnja, svoje kolače donijeli na ocjenjivanje na rukometno igralište.

Sve greblice je kušao četveročlani žiri u sastavu Sanja Horvat Iveković, Irena Kapor, Martin Skendrović i Andreas Nikl. Najboljom je, uz nagradu od 500 kuna, proglašena greblica predana pod šifrom "OJRO GREBLICA", iza koje se krila Rudarica Andreja Štajnkler.

Još su četiri greblice nagrađene vrijednim nagradama sponzora, a svi ostali natjecatelji nagrađeni su kultnom majicom "Stranče ušao si u Rude", organizatora manifestacije KUD-a Oštrc.

 

Održani 28. Dani Rudarske greblice

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002