16.04.2013.

Gradsko izborno povjerenstvo poziva predstavnike političkih stranaka na informativni sastanak

Sve o izbornim radnjama i rokovima

Gradsko izborno povjerenstvo poziva predstavnike političkih stranaka na informativni sastanak

Gradsko izborno povjerenstvo za mjesne odbore Grada Samobora poziva predstavnike političkih stranaka na području Grada Samobora i kandidata grupa birača na sastanak koji će se održati u četvrtak, 18. travnja 2013. u 16 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Samobora, Samobor, Trg kralja Tomislava 5.

Na sastanku će dobiti informacije o redoslijedu izbornih radnji i tijeku rokova u svezi s izborima članica/članova vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti Grada Samobora te informiranje o postupku kandidiranja za izbor članica/članova vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti Grada Samobora.

Na sastanku će se dati dodatna pojašnjenja i obrazloženja Obvezatnih uputa Gradskog izbornog povjerenstva za mjesne izbore Grada Samobora, kao i odgovori na pitanja u tijeku rasprave na sastanku, poručuje Darko Župančić iz Gradskog izbornog povjerenstva.

S.S.

 
16.04.2013.

Grad Sveta Nedelja donirao defibrilator

Spašavanje života u obje smjene

Grad Sveta Nedelja donirao defibrilator

Grad Sveta Nedelja donirao je Zdravstvenoj stanici Strmec 16. travnja defibrilator. Defibrilator u vrijednosti od 21.714 kuna dr. Ines Balint uručio je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Drago Prahin. Gradonačelnik je pritom istaknuo kako će Grad osigurati sredstva za donaciju još dva defibrilatora, koja su prijeko potrebna lokalnim zdravstvenim stanicama te da će donaciju zaprimiti zdravstvene stanice Sveta Nedelja i Kerestinec, s obzirom da u Rakitju već istim raspolažu.

- U tom kontekstu Grad Sveta Nedelja osigurat će sredstva kroz naredne godine i za preostale defibrilatore, odnosno uređaje za oživljavanje, koji će u zdravstvenim stanicama biti na raspolaganju u obje smjene, znači od 7 do 19 sati - istaknuo je Prahin.

A.B.

 
16.04.2013.

Konferencija za medije u povodu 26. Samoborske salamijade i 9. Samoborskog proljetnog sajma

Brojni noviteti i iznenađenja

Konferencija za medije u povodu 26. Samoborske salamijade i 9. Samoborskog proljetnog sajma

Bogata ponuda ovogodišnje Samoborske salamijade i Samoborskog proljetnog sajma predstavljena je medijima u utorak, 16. travnja, u samoborskoj gradskoj vijećnici u Samoboru na press konferenciji, na kojoj su okupljenim novinarima govorili gradonačelnik Krešo Beljak, pročelnik Željko Radovanić, predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč i direktorica Turističke zajednice grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar.

Gradonačelnik Beljak zahvalio je medijima na praćenju i sve većem interesu za ove manifestacije, a posebno je zahvalio i organizatorima, koji čine sve da iz godine u godinu zbivanja na Salamijadi i Sajmu budu sve sadržajnija i dublja. Naglasio je i kako Samobor, zahvaljujući ovakvom zalaganju samoborskih obrtnika i poduzetnika, usprkos teškim vremenima stalno ide korak unaprijed u odnosu na ostale gradove, a veliko zanimanje za sudjelovanje na ovim manifestacijama, koje su svoja događanja ove godine protegnule na čak 11 dana, na ponos je organizatorima i sudionicima.

O 9. Samoborskom proljetnom sajmu govorio je pročelnik Željko Radovanić, istaknuvši kako je Sajam, prije svega, gospodarska prezentacija Grada Samobora, koja je prepoznata i na višoj razini, pa su tako njegovi pokrovitelji ove godine Ministarstvo poduzetništva i obrtništva, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede i Zagrebačka županija, a brojni sponzori uvelike doprinose širenju sadržaja i bogatstvu ponude. Tako se u sklopu ovogodišnjeg Samoborskog proljetnog sajma održavaju gastro sajam, eno sajam bermeta, likera, rakija i vina, sajam starih zanata, sajam suvenira, nakita i tekstilnog rukotvorstva, sajam knjiga i učila, sajam prirode i zaštite okoliša, predstavljaju se županijske robne marke, a u dva vikenda organiziraju se i Festival samoborske češnofke i Festival Samoborske kotlovine. Događanja počinju već 18. travnja edukativnom radionicom za poduzetnike u organizaciji Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije, a završavaju 28. travnja Festivalom kotlovine, koji je ove godine podijeljen u dva dana, jer su, osim mjesnih odbora, i dobrovoljna vatrogasna društva s područja Samobora izrazila želju i volju da pokažu svoje umijeće. Pročelnik Radovanić istaknuo je kako su svi izlagači na Sajmu u sustavu fiskalizacije, što pridonosi i proračunu, a zbog velikog interesa i manjka prostora nerado su se morali zahvaliti na brojnim pozivima iz ostatka Hrvatske, jer želja je organizatora da Sajam prije svega bude prezentacija Samobora i njegovog gospodarstva.

Ovogodišnju 26. Samoborsku salamijadu i sva događanja vezana uz ovu manifestaciju ukratko je predstavio Dubravko Viduč, predsjednik Udruge Zlatna šajba. Kako je rekao, nakon prošlogodišnjeg "derbija" (četvrt stoljeća Salamijade) teško je odigrati "malu utakmicu". No, Organizacijski odbor Salamijade još uvijek ima ideja, znanja, volje i želje da svake godine unese nešto novo u koncepciju ove gastronomske priredbe. Krenulo se s izmjenom termina, koji je sada nakon Uskrsa, dogodile su se i izmjene u kriterijima (izjednačeni su domaći hobisti i profesionalni proizvođači, a uvedena je posebna kategorija za proizvode koji nisu u rangu Samoborske salame), čime je otvorena mogućnost da se predstave i proizvođači koji proizvode kobasice i proizvode slične Samoborskoj salami. Samoborska salamijada definitivno se profilirala kao međunarodni događaj, o čemu govori velik broj gostiju i natjecatelja iz inozemstva, a već su potvrđeni dolasci veleposlanika iz 5 država, 2 gradonačelnika iz Italije, predsjednika Sabora, ministara, zastupnika, župana i brojnih ostalih uglednika iz zemlje i inozemstva. Zasluga je to, kako je rekao Viduč, robne marke Samoborske salame, koja je već punih 5 godina na europskim stolovima. Sve salame, a ove godine po prvi puta nije bilo diskvalificiranih, naći će se pred zainteresiranim sladokuscima na Danu otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba u nedjelju, 21. travnja, uz posebnu dvometarsku salamu napravljenu samo za ovu prigodu, i uz ponudu gostiju iz Sevnice (SLO) i samoborskih vinara.

Dubravko Viduč posebno je pozdravio i organizaciju nedavno održane 1. Svetonedeljske salamijade, jer je i ona doprinos održanju tradicije i gastronomije ovoga kraja, te je poželio da, po uzoru na Sloveniju, takvih manifestacija bude i više u našem okruženju.

Na brojna i iznimno raznolika događanja u vrijeme Salamijade i Samoborskog proljetnog sajma na kraju je prisutne još jednom pozvao gradonačelnik Beljak, uz kušanje tek dijela ponude koja čeka posjetitelje svih dana održavanja ovih manifestacija.

M.K.

 
16.04.2013.

Ponovni uspjeh samoborskih inovatora

Srebrna medalja za Pametnu kuću

Ponovni uspjeh samoborskih inovatora

Na ovogodišnjem 41. Salonu inovacija, održanom u Ženevi od 10. do 14. travnja, predstavljeno je više od 900 inovacija iz cijeloga svijeta podijeljenih u 10 kategorija. Pod okriljem Udruge inovatora Hrvatske, nastupila je i selekcija samoborskih inovatora, predvođena mentorom svih učenika Ivanom Vlainićem. Na najprestižnijem sajmu na svijetu u seniorskoj kategoriji predstavljen je rad učenika Srednje strukovne škole Emila Šikca, Hrvoja Šekete i Filipa Vlahovića Didaktički model pametne kuće s upravljanjem geotermalnog sustava grijanja, koji je osvojio srebrnu medalju. Nastupili su i nekadašnji učenici Srednje strukovne škole Samobor, sada studenti FER-a, Karolina Majstrović koja je radom Inteligentan sustav grijanja osvojila brončanu medalju te Jurica Rešetar radom Interaktivna didaktička ploča koji je osvojio srebrnu medalju.

Trenutno najpoznatija inovacija Didaktička električna gitara, autora Davida Martića i Matije Lastovčića, osvojila je srebrnu medalju. Ovogodišnji nastup bio je dosada najuspješniji u Inovatorskoj sekciji Društva pedagoga tehničke kulture po broju osvojenih medalja i velika je motivacija samoborskim inovatorima za daljnji rad. U sklopu nastupa održana je i svjetska premijera projekta SMILE in VET, koji provodi Srednja strukovna škola u izradi kurikuluma za novi nastavni predmet Pametne kuće i opremanju nove učionice.

Odlazak i nastup u Ženevi ne bi bio moguć bez potpore brojnih institucija i sponzora: Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zagrebačke županije, Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, Grada Samobora, Zajednice tehničke kulture Grada Samobora, Društva pedagoga tehničke kulture Grada Samobora, Grada Svete Nedelje, Udruženja obrtnika Samobor, IPP obrta Dijane Vrban, Šančić obrta Stjepan Šančić, Castrola Hrvatska, Iscar alata, ANI obrta Davora Lončarića, Autoelektrike Kruno Krunoslava Vrbančića te pojedinaca: Miljenka Majstrovića, Mladena Šikca, Mladena Jurkovića i Marijana Horvata.

I.Š.

 
16.04.2013.

Skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Na čelu i dalje braća Domin

Skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora

U Rudama je 6. travnja održana skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora. Izvješće o radu podnio je zapovjednik Vladimir Domin, koji je, između ostaloga, istakao da su članice zajednice sudjelovale u 121 požarnoj intervenciji, 110 tehničkih intervencija, 30 izvida i 7 osiguranja. Uz pomoć Grada Samobora nabavljena je nova oprema, a samoborski su vatrogasci s lijepim uspjehom sudjelovali na brojnim natjecanjima.

Na skupštini je za razdoblje 2013. – 2017. godine izabran za predsjednika Jurica Domin, za zapovjednika Vladimir Domin, te za članove predsjedništva Darko Kupres, Željko Koščica, Nikola Dumić, Marijan Telišman, Petar Mihočinec, Dubravko Matijaščić i Boris Bogolin.

Gradonačelnik Krešo Beljak zahvalio je vatrogascima na samoprijegornom radu te naglasio da će Grad u skladu s mogućnostima i nadalje pratiti programe zajednice.

Na kraju skupštine uručene su zahvalnice Vjekoslavu Garašiću, Juri Matijaščiću te Željku Radovaniću za dugogodišnji rad u zajednici, a gradonačelniku Kreši Beljaku dodijeljena je povelja.

B.B.

 

Gradsko izborno povjerenstvo poziva predstavnike političkih stranaka na informativni sastanak

Grad Sveta Nedelja donirao defibrilator

Konferencija za medije u povodu 26. Samoborske salamijade i 9. Samoborskog proljetnog sajma

Ponovni uspjeh samoborskih inovatora

Skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002