23.04.2013.

Japetićev Dan planeta Zemlje

Od auta do salonita

Japetićev Dan planeta Zemlje

HPD Japetić i ove je godine nastavio zeleno čišćenje samoborskoga kraja. U nedjelju, 21. travnja, u povodu Dana planeta Zemlje japetićanci i prijatelji, njih 200-tinjak, prionuli su nastavku ekološke akcije započete prošle godine u čišćenju potoka Jarek kod Male Rakovice, šume Tičnice u Kotarima te veće deponije kod Terihaja. Količina i raznovrsnost smeća izvučena iz potoka i šuma potvrđuju da je tema očuvanja prirode još uvijek nedovoljno prisutna, kako u medijima, ali i kao tema svakodnevnog života, od obitelji do društva u cjelini. Nevjerojatno je što se sve moglo naći od opasnog otpada, poput salonitnih ploča, posuda s iskorištenim motornim uljem pa čak i poluraspadnutih trupala životinja do automobilskih olupina. Naravno, otrovan otpad nije se dirao, ali treba nešto učiniti kada se naiđe i na njega. Da je ljudima stalo do čiste prirode i da su sve osjetljiviji na okoliš u kojem žive, potvrđuje i odaziv na akciju te pomoć u organizaciji. Treba navesti sve koji su pridonijeli, bilo donacijama, hranom, ljudstvom i tehničkom podrškom u skupljanju i odvozu nagomilanog smeća do, za ovu priliku, posebno dopremljenih kontejnera. U tome su sudjelovali mjesni odbori Cerja i Manje Vasi, DVD Cerje, DM, Botanički vrt Suban, OPG Stjepana Sirovice s Terihaja, mesnice Koprivnjak, Janko Noršić te pekare Nikl i Noć i dan. Osim toga, u akciju su se uključili i aktivisti Eko udruge Klica, učenici Centra za odgoj i obrazovanje Lug, dvije učenice Zdravstvenog učilišta Zagreb te mnogobrojno članstvo organizatora akcije HPD-a Japetić.

Zelenoj priči ovdje nije kraj. Ona se mora kazivati svakodnevno, a sljedeće godine, na rođendan jedinog nam planeta, nadamo se jednom kontejneru otpada manje.

Antun Pavlin

 
23.04.2013.

POU Samobor nizom priredbi obilježilo Dan planeta Zemlje

Simbolično osviješten čovjek - zagađivač

POU Samobor nizom priredbi obilježilo Dan planeta Zemlje

Pučko otvoreno učilište Samobor i ove je godine u našem gradu obilježilo Dan planeta Zemlje. Organizacije su se prihvatili mladi pripravnici učilišta koji su, pod vodstvom Tomislava Jozića, osmislili bogat i zanimljiv program. Predavanja, izložbe, radionice za djecu samo su neki od događaja koji su se održali od 19. do 22. travnja, a cilj je bio uključiti što veći broj građana te pružiti ponešto za svakoga na više lokacija u gradu i okolici.

U subotu, 20. travnja, u suradnji s obrtima MilaMari i Instruktor organiziran je besplatan servis bicikala, a točno u podne izveden je performans kojim je simbolično osviješten čovjek - zagađivač.

U nedjelju, 21. travnja, održana je kreativna eko-radionica, koju su osmislile naše mlade sugrađanke Jona Fresl i Magdalena Milić, na kojima su djeca na zanimljiv način iskorištavala stare kartone, ambalažu, plastične boce, kako bi kroz igru naučila iskorištavati i reciklirati otpad.

Otvorena je i neobična izložba fotografija alpinističko-speleološke tematike u Rudniku sv. Barbara u Rudama. Izložbu su postavili članovi Udruge Breganja, a može se pogledati do 19. svibnja, vikendom od 10 do 18 sati.

Predvečer je održano predavanje Uvod u permakulturu, na kojem je Matko Šišak, predstavnik Udruge ZMAG i idejni začetnik i voditelj recikliranog imanja u Vukomeriću, predstavio pojam permakulture kao harmonične integracije ljudi i krajolika na održivi način.

Na sam Dan planeta Zemlje, 22. travnja, osnovnoškolci iz Samobora i Ruda sudjelovali su u radionici Upoznajmo bilje. Pod stručnim vodstvom Sanje Telalović i Vedrana Lastovčića upoznali su biljnu vegetaciju na području Trga Matice hrvatske, na kojem su za tu prigodu postavljeni katalozi s opisom i lokacijom biljnih vrsta te je označena svaka opisana vrsta. Oznake i katalozi bili su na raspolaganju svim zainteresiranim građanima za vrijeme cijelog programa obilježavanja Dana planeta Zemlje, tako da su građani mogli i sami pročitati ponešto o samoborskoj vegetaciji.

Na taj dan otvorena je i prigodna izložba mlade umjetnice Patricije Purgar, apsolventice slikarstva na Likovnoj akademiji u Zagrebu, koja se kroz svoj rad bavi tematikom čistoće i utjecaja zabačenih, napuštenih industrijskih prostora na prirodu i čovjekov život. Izložba se može razgledati u predvorju kina do 3. svibnja.

Program obilježavanja Dana planeta Zemlje Učilište je dovelo i u škole Samobora i okolice, u kojima će se održati tri predavanja pod nazivom Planet, plavetnilo ili ja, Poruke skrivene u vodi i GLOBE program. U sklopu predavanja učenicima se nastoji približiti ekologijska problematika, pokušava ih se potaknuti da budu aktivni te da i sami učine nešto za zaštitu planeta.

I.B.

 
23.04.2013.

Akcija čišćenja olupina u povodu Dana planeta Zemlje

Na Žumberku jedna manje

Akcija čišćenja olupina u povodu Dana planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja na svim kontinentima u više od 175 država brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti prirodnog okoliša našeg planeta. Ova globalna inicijativa usmjerena je prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode.

U povodu Dana planeta Zemlje Odbor za zaštitu okoliša i prirode hrvatskoga Sabora i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Zelene stope zajednički su organizirali 22. travnja 2013. godine provođenje akcije Očistimo Hrvatsku od auto olupina u blizini Stojdrage na Žumberačkom gorju, u sklopu koje je iz prirode prikupljena i zbrinuta auto olupina. Olupina ostavljena u šumi ide na obradu u C.I.O.S.-ovo reciklažno dvorište. Nakon "uljepšavanja" olupina će dobiti novu funkciju – info punkta, koji će biti postavljen ispred Sabora na Svjetski dan zaštite okoliša 5. lipnja. Važnost uklanjanja olupina ostavljenih u prirodi prepoznala je Udruga Zelene stope te je dosadašnjim akcijama prikupila oko 14 000 olupina širom Hrvatske. Da olupine mogu poslužiti za različite namjene uvjerit će se posjetitelji Festivala samoborske kotlovine, koji će se održati 27. i 28. travnja u Samoboru. Olupina će biti preoblikovana u kotao za kotlovinu te će biti postavljena u srijedu 24. travnja. Svatko tko prijavi lokaciju s glomaznim otpadom dobit će besplatnu porciju kotlovine za vrijeme festivala.

Uz članove Odbora za zaštitu okoliša i prirode Mirelu Holy, Šimu Đurđevića, Andreja Plenkovića i Davora Stiera, volontere saborskih zastupnika te članove Udruge Zelene stope, u akciju prikupljanja i zbrinjavanja auto olupine uključili su se i djelatnici Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje te članovi Lovačke udruge Žumberačka gora.

Nakon uklanjanja olupine i čišćenja ilegalnog odlagališta uslijedio je posjet Javnoj ustanovi Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, kojoj je osnovni cilj zaštita i očuvanje prirodnih i kulturnih ljepota ovoga parka prirode.

S.S.

 
23.04.2013.

Osnovana Udruga Samoborska narodna garda

Povijesni simbol minulih vremena

Osnovana Udruga Samoborska narodna garda

Na osnivačkoj skupštini održanoj u ponedjeljak, 22. travnja, u gradskoj vijećnici osnovana je Udruga Samoborska narodna garda. Udruga ima za cilj štititi i promicati povijesne, kulturne i vojničke ostavštine Samoborske narodne garde osnovane 1848. godine.

Poticanjem i organizacijom kulturnih, zabavnih, sportskih i drugih aktivnosti očuvat će se povijesni simboli i uspomene na sve pripadnike Samoborske narodne garde.

Udruga će sudjelovati na raznim kulturnim i turističkim događajima, mimohodima povijesnih postrojbi, predavanjima o povijesnim postrojbama, vjerskim hodočašćima i manifestacijama, svečanim prigodama obilježavanja državnih, županijskih, gradskih, općinskih i vjerskih blagdana te u drugim svečanim prigodama, gdje će promovirati kulturnu baštinu Grada Samobora i Zagrebačke županije.

Za predsjednika udruge izabran je Franjo Horvat, za zamjenika predsjednika Tomo Jandrečić, a za zapovjednika povijesne postrojbe Josip Telišman.

Iako je udruga tek osnovana, iza sebe ima nekoliko nastupa, a sedam časnika i zapovjednik svojim su nastupom uveličali svečanu proslavu prošlogodišnjeg Dana grada Samobora, blagdan svete Barbare te komemoraciju na spomen obilježju Trokut.

P.A.

 

Japetićev Dan planeta Zemlje

POU Samobor nizom priredbi obilježilo Dan planeta Zemlje

Akcija čišćenja olupina u povodu Dana planeta Zemlje

Osnovana Udruga Samoborska narodna garda

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002