24.03.2013.

Hrvatski laburisti u Samoboru predstavili kandidate za EU parlament

Za Europu socijalne pravednosti

Hrvatski laburisti u Samoboru predstavili kandidate za EU parlament

Cvjetna nedjelja u Samoboru, 24. ožujka, bila je za stranku Hrvatskih laburista ujedno i prilika da na glavnom trgu predstave svoj program i kandidate za članove Europskog parlamenta. Prigodne letke s najosnovnijim smjernicama za koje će se ova stranka zalagati u Europi i kratkim opisima kandidata stranke rada za EU parlament dijelio je građanima Samobora osobno Nikola Vuljanić, saborski zastupnik i prvi na listi od 12 kandidata laburista.

Kako naglašavaju u svojim predizbornim materijalima, njihov program temelji se na punoj socijalnoj pravdi i stvarnoj demokraciji. Uvjereni su da će za svoj projekt "Europa socijalne pravde" u Europskom parlamentu pronaći partnere koji misle na sličan način.

M.K.

 
24.03.2013.

Tradicionalne maslinove grančice na Cvjetnicu

Zajednički Uskrs HSLS-a i HDZ-a

Tradicionalne maslinove grančice na Cvjetnicu

Svake godine nedelju prije Uskrsa članovi samoborskog HSLS-a tradicionalno svojim sugrađanima podijele maslinove grančice, a Cvjetnicu 24. ožujka iskoristila je koalicija HSLS-HDZ za još jedno predstavljanje prije lokalnih izbora.

Unatoč lošem vremenu, maslinove grančice nestale su za sat vremena, a zainteresirani građani mogli su se iz prve ruke informirati od predstavnika HSLS-a i HDZ-a o ciljevima koje ove stranke namjeravaju realizirati, ukoliko dobiju povjerenje samoborskih birača na izborima u svibnju.

Na štandu ispred Samoborske banke građane su dočekali samoborski liberali na čelu s dr. Lindom Rossini Gajšak i lokalni HDZ-ovci sa svojim predsjednikom Tomislavom Mastenom.

M.K.

 
24.03.2013.

U Domu umirovljenika održana Izvještajna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora

HSS i SDP u zaštiti antifašističkih vrijednosti

U Domu umirovljenika održana Izvještajna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora

U samoborskom Domu umirovljenika održana je 23. ožujka skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora. Sjednici su prisustvovali brojni članovi udruge, ali i predstavnici antifašističkih udruga iz Hrvatske i Slovenije, predstavnici političkih stranaka, umirovljeničkih udruga te samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Željko Žarko.

Predsjednik samoborskog UABA Petar Raić podnio je izvješće o radu u 2012. godini, koje je, zajedno s izvješćima o financijskom poslovanju i izvješću Nadzornog odbora, jednoglasno prihvaćeno. Usvojen je i program rada za 2013. godinu, a skupštini su se obratili i gosti.

Gradonačelnik Krešo Beljak čestitao je članovima na upornom zalaganju na očuvanju antifašističkog svjetonazora, koji je utkan i u Ustav Republike Hrvatske, te, kao potpredsjednik HSS-a i predsjednik samoborskog HSS-a, podsjetio na činjenicu da je HSS u svojim počecima, a i kroz duže razdoblje svog djelovanja, bio stranka lijevog centra pa je i njeno sadašnje koaliranje sa samoborskim SDP-om na lokalnim izborima "prirodan odabir" te najdugovječnije hrvatske stranke.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko podsjetio je prisutne na stalno i kontinuirano zalaganje SDP-a na očuvanju tradicija narodno–oslobodilačke borbe te ih pozvao da na narednim izborima za lokalnu samoupravu podrže koaliciju HSS – SDP, jer će ona i u budućnosti štititi i podržavati vrijednosti antifašizma.

Nakon skupštine održana je tribina, na kojoj je na temu "Zašto antifašizam?" govorio general Vinko Šušnjara, član Izvršnog odbora Predsjedništva SABA Republike Hrvatske.

Robert Škiljan

 
24.03.2013.

Izborna skupština Udruge umirovljenika Grada Samobora

Problemi umirovljenika se presporo rješavaju

Izborna skupština Udruge umirovljenika Grada Samobora

Godišnja skupština Udruge umirovljenika Grada Samobora, održana u petak, 22. ožujka, u prostorijama udruge u Kompareovoj ulici, bila je ujedno i izborna te je okupila delegate svih podružnica koji su izabrali vodstvo udruge u narednom periodu. Delegati, očito zadovoljni radom dosadašnjih predstavnika, potvrdili su za predsjednika udruge Alojza Grossa, dopredsjednica je Katica Frketić, izaslanici u županiji su Alojz Gross, Rezika Križetić i Ljiljana Drešar, a predstavnici u Matici umirovljenika Hrvatske Stjepan Žitković i Alojz Gross.

Ovoj izbornoj skupštini nazočili su još i gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak i dopredsjednik županijske udruge umirovljenika Josip Jakopač.

Na dnevnom redu su, osim samog izbora novog rukovodstva, bile brojne točke. Podnesena su izvješća o radu udruge općenito, zatim financijsko izvješće, kao i ono Nadzornog odbora, a sva su jednoglasno prihvaćena.

Iz opširnog izlaganja starog, ali i novog, predsjednika samoborskih umirovljenika Alojza Grossa jasno je da umirovljenike već duži niz godina muče isti problemi, koji se sporo ili nikako ne rješavaju. Najveći problem je daljnji pad životnog standarda umirovljenika i mirovina, koje dosežu tek 38,4% prosječnih primanja u Hrvatskoj. K tome, što je umirovljenicima jednako važno, Samobor još uvijek nema svoj dom za umirovljenike i primjerenu palijativnu skrb. Brojna obećanja i pokušaji da se nešto učini od strane lokalne samouprave još uvijek ne daju rezultate. Tu je i pitanje subvencioniranog prijevoza, kako na lokalnim linijama, pogotovo u 1. zoni, tako i onima prema Zagrebu, jer umirovljenici, kako je naglašeno, osim odlaska liječniku, imaju i druge potrebe, a nitko od njih ne koristi javni prijevoz tek da bi se vozikao uokolo.

Navedeni problemi su svakodnevni za naše umirovljenike, a s obzirom na njihovu životnu dob, nema puno vremena za njihovo rješavanje. Jer, broj članova samoborske udruge samo u prošloj godini smanjio se za 22 člana pa udruga danas broji 2925 članova.

Unatoč brojnim problemima, vodstvo Udruge umirovljenika Grada Samobora tijekom godine održava aktivnosti i organizira akcije, kojima pomaže svojim članovima da prebrode probleme i da se ne osjećaju napuštenima. Tako samoborski umirovljenici mogu besplatno jednom u mjesecu provjeriti tlak i šećer u krvi, povremeno kontrolirati cirkulaciju u venama i razinu vitamina, a od sportskih aktivnosti dva puta tjedno održava se gimnastika za žene, tu su i turniri u beli, a redovito se organiziraju i sportski susreti među podružnicama, kao i obavezan doček Nove godine.

Gradonačelnik Beljak nije im želio prije izbora ništa obećati, ali je rekao da će, ukoliko bude opet izabran za gradonačelnika, učiniti sve da se problemi umirovljenika u Samoboru počnu brže rješavati.

M.K.

 
24.03.2013.

Udruga Edukacijom protiv raka dojke ZŽ prikupljala sredstva i u Samoboru

Kupnjom narcisa protiv raka dojke

Udruga Edukacijom protiv raka dojke ZŽ prikupljala sredstva i u Samoboru

Udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije već tradicionalno, iz godine u godinu, održava humnitarnu akciju Dan narcisa.

Ove je godine u Samoboru priređena 23. ožujka, u suorganizaciji s Organizacijom žena HSS-a Hrvatsko srce. Prisustvovao joj je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, a simboličnom su prodajom narcisa prikupljana sredstva za edukacije, ultrazvuk i mamografska snimanja žena s područja županije.

Aktivisticama i županu pridružio se i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, koji je i sam, svojim prilogom i riječima potpore, podupro akciju.

S.S.

 

Hrvatski laburisti u Samoboru predstavili kandidate za EU parlament

Tradicionalne maslinove grančice na Cvjetnicu

U Domu umirovljenika održana Izvještajna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora

Izborna skupština Udruge umirovljenika Grada Samobora

Udruga Edukacijom protiv raka dojke ZŽ prikupljala sredstva i u Samoboru

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002