20.06.2013.

Žumberačke uskočke zavičajne svečanosti – Grabar, 21. - 24. lipnja

Dobar ralog za posjet Žumberku

Žumberačke uskočke zavičajne svečanosti – Grabar, 21. - 24. lipnja

U Godini vjere 21. lipnja počinju zavičajne svečanosti u grkokatoličkoj župi sv. Ivana u Grabru. Susret započinje u 11 sati likovnom kolonijom. Žumberačko literarno, filmsko stvaralaštvo i vezilje će se predstaviti od petka do ponedjeljka.

Uskočki sastanak započinje u subotu u 13 sati, a na ovom okupljanju bit će dragi gosti iz Klisa, Senja i Istre. U obnovljenoj školi bit će održano povijesno izlaganje i otkrivanje spomen-ploče plemstvu iz grabarske župe. Tokom dana obilazak povijesnih lokaliteta na Žumberku.

Katedralni zbor križevačke prvostolnice u nedjelju, 23. lipnja, gostuje na Žumberku u grkokatoličkoj crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Grabru. Na poziv tamošnjeg župnika protojereja stavrofora Mile Vranešića zbor će pjevati svetu liturgiju istočnog obreda s početkom u 11 sati te moleben u čast Presvetoj Bogorodici u 16 sati. Povod je obilježavanje blagdana sv. Ivana te središnja proslava obilježavanja Godine vjere za grkokatoličke Žumberčane, koju je još proglasio papa u miru Benedikt XVI. Predvođeni križevačkim župnikom preč. o. Mihajlom Simunovićem zbor će ovim nastupom okruniti sezonu gostovanja izvan Križevaca prije ljetne stanke, te najavljuju pjevanje na TV prijenosu grkokatoličke liturgije iz križevačke katedrale Presvete Trojice u nedjelju, 7. srpnja u 10,30 sati na 2. programu HRT-a. Zbor će pod ravnanjem mo. Ozrena Bogdanovića uglavnom izvoditi djela žumberačke glazbene baštine.

U nedjelju nakon mise bit će narodno veselje s janjetinom i vrsnim vinom iz Žumberka.

U ponedjeljak na spomen dan mučeništva sv. Ivana Krstitelja je sveta liturgija u 11 sati. Žumberački vikarijat organizira ovo događanje, a suorganizatori su KUD Marko Vukasović, Udruga Uskok - Sošice i Matica Hrvatska - Ogranak Samobor.

M.R.

 
20.06.2013.

Suradnja slovenskih i hrvatskih obrtnika

Zajednički do boljitka

Suradnja slovenskih i hrvatskih obrtnika

Velik interes pokazali su slovenski obrtnici i poduzetnici za informativno predavanje o mogućnostima poslovanja i suradnje s hrvatskim obrtnicima nakon 1. srpnja. Predavanje je održao 18. lipnja u prostorijama Obrtničko–poduzetničke komore Krško tajnik Obrtničke komore Zagreb Miran Šoić, a rezultat je dugogodišnje suradnje ove dvije komore iz Hrvatske i Slovenije.

Tridesetak gospodarstvenika, članova Obrtničko–poduzetničke komore Krško, najviše su zanimali sasvim konkretni odgovori na pitanja o registraciji tvrtke, izdavanju računa, obračunu PDV-a, plaćanju poreza, plaćama i slično. Uz tajnika Šoića, na pitanja slovenskih gospodarstvenika odgovarao je i predsjednik OKZ Ivan Obad. Također, slovenski su gospodarstvenici podržali ideju Obrtničke komore Zagreb o izradi zajedničke web stranice, na kojoj bi se, uz registar obrtnika obje komore, našli i zajednički projekti, razmjenjivale informacije i koja bi koristila obrtnicima za isticanje njihove ponude i potražnje. U organizaciji OKZ-a stranica je već u izradi, a predstavio ju je vanjski suradnik OKZ-a na tom projektu, Zvonko Zvonarek.

Sljedeći susret slovenskih gospodarstvenika iz Krškog i obrtnika Zagreba i Zagrebačke županije dogovoren je za sredinu srpnja, kada će OKZ organizirati okrugli stol na temu uvjeta poslovanja hrvatskih obrtnika u Sloveniji i buduće suradnje sa slovenskim gospodarstvenicima.

D.K.

 
20.06.2013.

Skupština Udruženja obrtnika Samobor

UOS u 2 euro projekta

Skupština Udruženja obrtnika Samobor

Iako je od početka sadašnjeg skupštinskog saziva samoborskog obrtničkog udruženja, a to je nešto manje od 3 godine, zatvoreno 200-tinjak obrta, samoborsko se obrtništvo u gospodarski teškim prilikama još dobro drži. To je, uz ostalo, rečeno 18. lipnja na njihovoj 7. skupštinskoj sjednici u Samoborskoj kleti.

- Da smo i lani radili racionalno pokazuje 137 tisuća kuna viška na kraju godine - rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika Marijan Karlović, ustvrdivši da su obrtnici pred novim promjenama i, s obzirom na novi Zakon o obrtu koji je u saborskoj proceduri te na skori ulazak Hrvatske u Europsku Uniju, pa je, prema njemu, pitanje svih pitanja u ovom trenutku hoće li obrtnici biti zahvaćeni novim poreznim opterećenjima. Pred svim je obrtnicima prilagođavanje tržišnim odnosima unutar Unije i brza priprema proizvoda i usluga za izvoz. Iz tog su razloga svi obrtnici pozvani da se maksimalno uključe u predavanja i seminare s temama od neposrednog interesa za sve njih, da bi se što bolje pripremili za prednosti koje donosi novi sustav i izbjegli opasnosti zbog eventualne loše organiziranosti.

Karlović je, izvješćujući o radu UOS-a, istaknuo da je samoborsko obrtništvo već sada u 3 europska projekta, u jednome kao partner Srednje strukovne škole iz Samobora, a u 2 samostalno. To su projekt izgradnje Centra za obrtništvo i poduzetništvo u Langovoj ulici u Samoboru, na prostoru stare škole, vrijedan oko 4 milijuna eura i projekt za školovanje kristalobrusača Leonardo da Vinci vrijednosti 18 tisuća eura.

- Novi samoborski obrtnički dom bit će centar izvrsnosti za cijelu Hrvatsku s brojnim praktikumima - ponosno je naglasio Karlović, napominjući da će sjedniti u radu sve obrtništvo, Poduzetnički centar, Turističku zajednicu, Pučko učilište... i privući u ovaj grad sve te subjekte iz drugih hrvatskih regija. Sa zadrškom je napomenuo da nitko ne bi smio ostati zaprepašten ne prođe li sve u prvome mahu. Europska Unija se u financiranje ovoga projekta uključuje s 80% sredstava, rekao je predsjednik UOS-a, a s 20% Grad Samobor, Zagrebačka županija, Obrtničko učilište Obrtničke komore Zagreba te samoborski Poduzetnički centar i Turistička zajednica. Katarina Cigetić iz Obrtničkog učilišta dodatno je razjasnila da je ovaj projekt, koji je prijavljen Ministarstvu obrta i poduzetništva, trenutno u fazi iščekivanja odluke o odobrenju sredstava iz europskih fondova za izradu projektne dokumentacije.

O školovanju novih kristalobrusača u Samoboru govorila je tajnica UOS-a Silva Lamot, napomenuvši da je namjera ovog projekta povratak ove tradicijske proizvodnje u samoborski kraj. U Samoboru su ostale samo dvije kristalobrusačke radionice, a ovim bi programom u ovo zanatsko osposobljavanje bilo uključeno 5 postojećih radnika kristalobrusača i 5 radnika s burze rada, bez iskustva. Sredstva za ostvarenje bila bi osigurana kroz program Leonardo da Vinci, koji je projekt cjeloživotnog učenja, odnosno strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Edi Kirschenheuter

 

Žumberačke uskočke zavičajne svečanosti – Grabar, 21. - 24. lipnja

Suradnja slovenskih i hrvatskih obrtnika

Skupština Udruženja obrtnika Samobor

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002