08.03.2013.

U POU Samobor održana tribina Biciklizam u Samoboru

Za biciklističku stazu Sv. Nedelja – Samobor – Bregana

U POU Samobor održana tribina Biciklizam u Samoboru

U POU Samobor organizirana je 5. ožujka javna tribina pod nazivom "Biciklizam u Samoboru". Tribina je organizrana od strane Brdsko-biciklističkog kluba Krpelj, HPD Sv. Patrik i Hostela Samobor te okupila šezdesetak prisutnih. Moderator tribine je bio Radovan Librić iz Udruge Ekosspiritus.

Uvod je sadržavao povijesnu osvrtnicu biciklizma u Samoboru, koji datira već od kraja 19. stoljeća, točnije 1887. godine, prvog dokumentiranog putovanja biciklima od Samobora do Trsta, kao i osnivanjem Društva biciklista 1893. u Samoboru - sve do današnjeg dana, od nedavnih Večernjakovih biciklijada na Vurginščaku i rekreacijskom centru Šmidhen, te do početaka brdskog biciklizma kao olimpijske discipline, sportaša pojedinaca i klubova koji djeluju na području Grada.

Luka Čanak je predstavio djelovanje i aktivnosti Brdsko- biciklističkog kluba Šišmiš. Poseban osvrt je dan na XCO brdsko-biciklističku utrku koja se organizira na području Samobora, koja je najstarija i najpoznatija utrka u Hrvatskoj te vrlo cijenjena u Europi. Od 2010. godine dobiva status Class 1 UCI utrke te se bodovi i rezultat ostvareni na njoj zbrajaju za sudjelovanje na ljetnim olimpijskim igrama. Članovi kluba su višestruki prvaci Hrvatske u brdskom biciklizmu, entuzijasti i volonteri.

Hrvoje Vešligaj, predstavnik Brdsko-biciklističkog kluba Krpelj, ujedno i organizator tribine, ukratko je ispričao o djelovanju kluba. Rekreativni biciklizam, organizacija biciklijada, izleta, sudjelovanje u maratonima i putovanjima su jedan od brojnih aktivnosti kluba. Za istaknuti je građanska inicijativa koja je održana krajem 2011. godine, Kada je sakupljeno preko 3600 potpisa potpore za izgradnju biciklističke staze na potezu Sv. Nedelja – Samobor – Bregana. Od tada, klub s prijedlozima i inicijativama surađuje s gradskom upravom. Također, tri člana kluba su 2012. godine sudjelovala na putovanju biciklima od Zagreba do Londona na XXX. Olimpijske igre.

Filip Turk, mladi sportaš i humanitarac je ispričao o svojim brojim uspjesima i rezultatima koje je ostvario - titula viceprvaka Hrvatske u kategoriji juniora od 2007. do 2009. godine te prvak Hrvatske u nekoliko biciklističkih disciplina. Od 2009. godine je član reprezentacije te kroz ultramaratone koje organizira potiče na humanitarne aktivnosti. Za istaknuti je posljedni podvig "Biciklom oko Hrvatske za djecu leptire", gdje je u 7 dana obišao cijelu Hrvatsku, ukupno prešavši preko 2600 km, a sakupljena sredstva donirao udruzi Debra.

Hrvoje Vešligaj je zatim predstavio potrebne uvjete za razvoj biciklizma na području Samobora, gdje je uz nužnu intrastrukturu potrebno djelovanje lokalnih klubova, građana, kao i turističke zajednice, te nadasve grada. Prikazano je stanje u susjednim gradovima i Europskoj Uniji. Kroz građansku inicijativu se nastoji potaknuti Grad da krene u smjeru razvoja tog ključnog djela – infrastukture, koja bi pomogla sigurnosti biciklista, približila Samobor biciklistima iz susjednih gradova te otvorila novi gospodarski i turistički potencijal koji Samobor povijesno ima.

U kratkim crtama je pojašnjen projekt "Biciklarnik", volonterski servis na usluzi građanima za tehničko namještanje bicikla uz nadzor stručne osobe. "Biciklarnik" planira krenuti s radom tokom godine, nabavljena je nužna oprema (alat) te se čeka na završno opremanje prostorija.

Tomislav Medved iz Hostela Samobor je prenio vlastito iskustvo o biciklistima kao gostima te trenutnoj biciklističko-turističkoj ponudi u gradu, kao što je najam bicikala na glavnom gradskom trgu, te organizirani vikend aranžmani na području grada i okolice.

Goran Bašić iz izletišta Gogo u Slanom Dolu je ispričao o par organiziranih biciklijada do njegovog objekta, kako je posjećenost bila velika i ujedno kako mu se biciklisti vraćaju. Smatra da sam Grad mora početi razmišljati o ulaganju u biciklizam, jer može pružiti dodatne mogućnosti ugostiteljima i potražnju zbog sve većeg trenda biciklizma u svijetu.

Nakon službenog djela, u javnoj raspravi obratili su se građani te u cijeloj pozitivnoj atmosferi iznijeli svoja razmišljanja, ideje i prijedloge oko stanja biciklizma. Zajednički zaključak je nužno uključivanje gradskih upravnih tijela u razvojni segment biciklizma kao opći doprinos dobrobiti Grada. Počevši od sigurnosti i zdravlja građana pa sve do turističkog i gospodarskog potencijala, koji bi mogao doprinijeti Samoboru te ga podići na novu razinu ponude i mogućnosti.

H.V.

 

U POU Samobor održana tribina Biciklizam u Samoboru

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002