04.07.2013.

28. dani Rudarske greblice - 6. i 7. srpnja

Za vikend svi na Rude!

28. dani Rudarske greblice - 6. i 7. srpnja

I ove godine postoji barem jedan veliki razlog zašto prvog vikenda u srpnju trebate navratiti na Rude. Naravno, riječ je o 28. danima Rudarske greblice koji se 6. i 7. srpnja održavaju svega par kilometara od glavnog samoborskog trga.

KUD Oštrc, domaćin i organizator Greblice, ponovno se pobrinuo da program bude raznolik i primjeren svim uzrastima.

Subotnja događanja će se u cijelosti odvijati kod Rudnika sveta Barbara, 10 minuta lagane šetnje od centra Ruda. Od 15 pa do 18 sati program je prilagođen djeci, koju čeka kazališna predstava Eko jeka i čarobna planeta, izrada greblice i pečenje tijesta u krušnoj peći, traženje blaga te pjevanje i plesanje uz kazalište Šareni svijet i članove najmlađe folklorne skupine KUD-a Oštrc.

Svi koji dođu do Rudnika od 19 sati moći će besplatno uživati u kombinaciji greblice, tamburice, etno glazbe, countrya, bluesa i rocka, za što će se pobrinuti Picksiebneri, Singrlice, Primavera i stariji tamburaši KUD-a Oštrc. Uz standardnu ponudu tri vrste greblice, posjetitelje čeka i posebno pripremljen rudarski gablec te mogućnost obilaska Rudnika sveta Barbara u oba dana po prigodnoj cijeni od samo 15 kuna.

Nedjeljni program već je po tradiciji folklornog karaktera i odvijat će se na rukometnom igralištu u centru Ruda, uz kulturno umjetnička društva iz Rumunjske, Slovenije, Slavonije, Međimurja i Zagrebačke županije. Nakon folklornog programa slijedi zabava uz grupu Loco, koja je prošle godine sve na igralištu digla na noge.

Ako i sami znate raditi greblicu, donesite svoj kolač (u protvanu, isključivo od sira i oraha!) u nedjelju, između 17 i 18 sati, na rukometno igralište te na taj način sudjelujte u izboru najbolje ovogodišnje greblice, čije će proglašenje biti oko 20 sati. Nakon degustacije, greblicu vam vraćamo, a čekaju vas i prigodne nagrade.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Samobor i Zagrebačka županija, a suorganizatori TZ Grada Samobora, Pučko otvoreno učilište Samobor te Samoborski muzej. Brojni sponzori, njih više od 80, također su se pobrinuli da u rudarskoj tomboli velik broj posjetitelja i ove godine osvoji neku od vrijednih nagrada.

Detaljan program nalazi se na www.ostrc.hr/rudarska_greblica.

S.S.

 
04.07.2013.

Trideset godina DVD-a Molvice

Stalni napredak pun entuzijazma i zanosa

Trideset  godina  DVD-a  Molvice

Dobrovoljno vatrogasno društvo Molvice je obilježilo 22. lipnja trideset godina postojanja i humanitarnog rada. Svečanost je počela mimohodom u Gornjim Molvicama, u kojem je sudjelovalo 140 vatrogasaca i 27 vatrogasnih vozila iz 26 vatrogasnih društava. Svečanu povorku je predvodio zapovjednik DVD-a Molvica Dalibor Požgaj, koji je nakon postrojavanja ispred vatrogasnog doma podnio prijavak predstavniku pokrovitelja Grada Samobora dogradonačelniku Željku Stancu.

Nakon pozdravne riječi predsjednika DVD-a Molvice Tomislava Slamara, tajnik DVD-a Molvice Danijel Ivšac podnio je izvješće o tridesetgodišnjem djelovanju.

Podsjetio je da je osnivačka skupština održana 17. travnja 1983. godine u gostioni Molvička klet, a društvu je pristupilo 88 članova i to 45 operativnih i 43 podupirajuća. Predsjedništvo su činili: Stjepan Žitković - predsjednik, Vinko Ivšac - zamjenik predsjednika, Vinko Jaklenec - tajnik, Ivan Vukas - zapovjednik, Branko Jaklenec - zamjenik zapovjednika i Zdravko Žitković – blagajnik.

Nakon uspješnih nastupa natjecateljske ekipe 2002. godine organizira se prvi Memorijal Franje Požgaja i Davora Vukasa, koji se održava do današnjih dana.

Društvo je 2011. godine dobilo lako šumsko vozilo Mazdu, opremljenu visokotlačnim modulom i devet pari čizama za otvorene požare. Izborne 2013. godine društvo dobiva četvrtog predsjednika, Tomislava Slamara, što, uz podmlađivanje vodstva, pridonosi novom zanosu u radu.

U svečanom dijelu skupštine zamjenik gradonačelnika Željko Stanec uručio je novčani ček od 150.000 kn za novo kombi vozilo.

Tajnik VZ Grada Samobora Boris Bogolin uručio je članovima DVD-a Molvice sedam brončanih i osam srebrnih vatrogasnih medalja te dvije brončane i tri srebrne vatrogasne plamenice. Predsjednik Tomislav Slamar je uručio posebne plakete Vinku Jaklencu i Vinku Ivšacu.

B.B.

FOTO: Zapovjednik Dalibor Požgaj daje prijavak

 

28. dani Rudarske greblice - 6. i 7. srpnja

Trideset godina DVD-a Molvice

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002