15.07.2013.

Započeo s radom Biciklistički registar - jedinstveno mjesto zaštite vašeg bicikla

Kako zaštititi ljubimce na dva kotača

Započeo s radom Biciklistički registar - jedinstveno mjesto zaštite vašeg bicikla

Ovih je dana s radom započeo prvi online Biciklistički registar na našim prostorima. Na web adresi www.bicreg.info korisnici mogu jednostavno registrirati vlastiti bicikl i time smanjiti mogućnost da isti bude ukraden. Registracija bicikla je besplatna za sve korisnike, a bicikl se može dodatno zaštititi kupnjom naljepnice Biciklističkog registra, koja služi i kao demotivacija samom kradljivcu.

Unazad nekoliko godina broj bicikala u Hrvatskoj je u porastu, a dolaskom recesije i broj kriminalnih radnji. To se, naravno, direktno odrazilo na broj ukradenih bicikala pa sve češće možemo vidjeti razne internetske i papirnate oglase preko kojih ljudi, koji su ostali bez svojih bicikala, pokušavaju istima ući u trag. Bicikli se razlikuju po broju okvira, no čest je slučaj da ga vlasnik uopće nije zapisao pa u slučaju da se bicikl čak i pronađe teško mu je nedvojbeno utvrditi vlasnika.

Neki gradovi, udruge i policijske postaje pokušali su ovome problemu doskočiti registracijom bicikala. No, najveći problem takvih registara bila je nepovezanost, odnosno djelovanje ograničeno samo lokalno unutar jednog područja, npr. grada ili četvrti.

Biciklistički registar osmišljen je kao baza brojeva okvira koja je stalno dostupna svakome tko ima pristup internetu. Osim broja okvira, u bazi se pohranjuje i slika bicikla, kao i dodatni opis. Ako bicikl bude ukraden, vlasnik će ga označiti kao ukradenog, a prilikom prodaje novi kupac može lako provjeriti nalazi li se baš taj bicikl na popisu ukradenih. Ciljevi Biciklističkog registra su povezivanje raznih postojećih baza te prepoznatljivost na širem području, prvenstveno u državama u okruženju Hrvatske, unutar kojih, kako se do sada pokazalo, kruži najveći broj ukradenih bicikala.

I.H.

 

Započeo s radom Biciklistički registar - jedinstveno mjesto zaštite vašeg bicikla

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002