13.06.2013.

Zajednica tehničke kulture Grada Samobora otvorila svoja vrata u sklopu Dana otvorenih vrata udruga

Zanimljivo i poučno

Zajednica tehničke kulture Grada Samobora otvorila svoja vrata u sklopu Dana otvorenih vrata udruga

Članice samoborske Zajednice tehničke kulture pridružile su se ovogodišnjoj manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga i u srijedu, 12. lipnja, od 16 do 22 sata otvorile svoja vrata građanima i zainteresiranim posjetiteljima na bivšem prostoru Komunalca u Perkovčevoj ulici, gdje je sada njihovo sjedište.

Živo i zanimljivo je bilo i u dvorištu i u prostorijama članica, gdje se razgovaralo, raspravljalo i družilo s posjetiteljima, koji su mogli saznati detalje o radu Zajednice i pojedinih članica ili pak čuti i razgledati što se novo događa u svijetu tehnike i inovacija na tom području.

Aktivni su bili radio amateri, inovatori, članovi udruge starodobnih vozila, speleolozi, filmaši, inženjeri i tehničari, kao i brojni drugi, sve s ciljem da građanima i široj javnosti približe programe i projekte od interesa za opće dobro koje provodi Zajednica, ali i ostale udruge u Hrvatskoj.

U Samoboru su ove godine održani tek drugi Dani Zajednice tehničke kulture, a dobro osmišljeni programi i aktivnost članica jamstvo su održavanja otvorenih dana i ubuduće.

M.K.

 
13.06.2013.

Konstituirana Skupština Zagrebačke županije

Predsjednik Dražen Bošnjaković

Konstituirana Skupština Zagrebačke županije

Dražen Bošnjaković (HDZ) predsjednik je Županijske skupštine Zagrebačke županije – odlučeno je na konstituirajućoj sjednici, održanoj 11. lipnja. Za njegove zamjenike izabrani su Mario Vlahović (HSS) i Stjepan Orgulan (HSU).

U novom sazivu Skupština Zagrebačke županije ima 51 člana. Koalicija HDZ, HSP AS, DC, BUZ, ZS ima 16 vijećnika, 15 vijećnika ima koalicija SDP, HNS, HSU, HSLS, 14 koalicija HSS, SP, Zelena stranka, 3 vijećnika koalicija A-HSS i DPS te Hrvatski laburisti 3 vijećnika.

Predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković zahvalio je članovima Skupštine na ukazanom povjerenju te naglasio kako vjeruje da će se sve odluke donositi na dobrobit stanovnika Zagrebačke županije.

M.B.

 
13.06.2013.

Samoborskim učenicima i njihovim mentorima dodijeljena priznanja za rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima

Iz godine u godinu sve bolji

Samoborskim učenicima i njihovim mentorima dodijeljena priznanja za rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima

Učenici samoborskih osnovnih i srednjih škola te glazbene škole, zajedno sa svojim mentorima, okupili su se u srijedu, 12. lipnja, u kino dvorani kako bi primili zaslužena priznanja i zahvale za svoj rad i zapažene rezultate koje su postigli na državnim i međunarodnim natjecanjima. Kino dvorana ispunjena djecom, profesorima i učiteljima zorno je pokazala koliko i kako se radi s djecom u našim školama, a kao potvrda dolaze i brojne nagrade i priznanja s najviših razina natjecanja.

Na svemu im je zahvalila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koja je i svakome osobno čestitala i uručila prigodna priznanja. Uslijedilo je i zajedničko fotografiranje, nakon kojeg su učenici i profesori OŠ Bogumila Tonija izveli svoj novi mjuzikl Briljantin, a sve je završilo ugodnim druženjem uz domjenak u predvorju kina.

M.K.

 
13.06.2013.

U Svetom Martinu pod Okićem obilježen dan OŠ Mihaela Šiloboda

Od kršćanskih korijena do modernosti

U Svetom Martinu pod Okićem obilježen dan OŠ Mihaela Šiloboda

Učenici i učitelji OŠ Mihaela Šiloboda, zajedno sa svojim gostima, proslavili su 8. lipnja 140. obljetnicu osnutka škole u Sv. Martinu pod Okićem.

Više od 140 djece ispripovijedalo je 14 legendi i predaja našeg naroda koje su oživljene na neki nov način, aktualizirane za naše vrijeme, s jasnim porukama o dobroti i želji za slobodom.

Hrvatske legende i predaje bio je naziv projekta koji su u ovoj školskoj godini zajedno provodili učenici i učitelji, a koji je osmislio vjeroučitelj Radovan Librić. Cilj projekta je bio upoznati ljepote hrvatske baštine i povijesti te kršćanskih korijena, kako bismo svi zajedno još više cijenili svoju domovinu i njene ljepote te znali poruke davnih vremena staviti u kontekst današnjeg, modernog načina života.

Projekt se provodio u četrnaest skupina pod nazivima: Ružica Okićka, Legenda o nastanku otoka, Crna kraljica, Veronika Desinićka, Legenda o picokima, Hrvatski knezovi i kraljevi, Priča o kravati, Seljačka buna, Legenda o sv. Eufemiji i Legenda o sv. Kristoforu, Sinjska alka, Legenda o Nazaretskoj kućici, U boj, u boj. Učenici su pod stručnim vodstvom svojih učitelja otkrivali i učili kroz terensku nastavu u muzejima, knjižnicama, raznim posjetima, a putovali su i na Cres, Rab, Orahovicu kraj Našica, Veliki Tabor, Rijeku i Zagreb.

Završni dio projekta bilo je predstavljanje svih grupa kroz različite forme, od plakata, likovnih radova, prezentacije putem računala, dramskih ostvarenja, snimljenih igranih filmova, a sve uz recitacije, glazbu i pjesmu. Gotovo dvosatni program oduševio je sve prisutne, a scenski prikaz su obogatili i kostimi koje su nam velikodušno posudili mještani, ali i koje su neki učitelji sami izrađivali sa svojim grupama i uz pomoć roditelja.

Prezentaciji projekta prethodilo je otvaranje izložbe likovnih radova bivših učenika u predvorju škole, a zajedništvo se nastavilo uz zajednički stol koji su obogatili roditelji, posebno bake svojim domaćim kolačima.

Zrinka Brigić

 
13.06.2013.

2. večer vina i poezije Udruge Samoborska vinska cesta

Pod vodstvom svevremene bake Danice

2. večer vina i poezije Udruge Samoborska vinska cesta

U subotu, 8. lipnja, Udruga Samoborska vinska cesta organizirala je 2. večer vina i poezije, ovaj puta na lokaciji OPG Franjko u Maloj Rakovici, u zaselku Vranekovići. Uz srdačne domaćine: baku Danicu, kći Marinu, sina Ivicu i snahu Nikolinu, prisutni su kušali izvrsne rakije i likere iz proizvodnje Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Franjko, ali i različite delicije domaće kuhinje te uživali u nadahnutom pjesničkom nastupu samoborske pjesnikinje Anastazije Noršić, članice samoborskog Ogranka MH Samobor.

Ugodnu i nadasve spontanu atmosferu najavile su domaćice u narodnim nošnjama, a glavni ton cjelokupnom događanju svojom je originalnošću i neposrednošću davala svevremena baka Danica, kojoj su nepodijeljeno upućeni komplimenti gostiju. Posebne pohvale zaslužuje i Ivica Franjko koji je, premda izvan svoje matične struke, manirom profesionalca obavio voditeljsku dužnost te vrlo elokventno i stručno upoznao goste s proizvodnom paletom OPG-a Franjko, kao i s nizom zanimljivih detalja vezanih za proces proizvodnje i kvalitetu proizvoda.

Čast da svojim pjesničkim izričajem upotpuni ukupan dojam večeri pripao je znanoj samoborskoj pjesnikinji Anastaziji Noršić, poznatoj, prije svega, po lokalnom (podvrškom) dijalektu na kojem piše i govori svoje stihove. Zanimljivim pjesničkim opservacijama običnih svakodnevnih tema, protkanih zrnom humora, Anastazija Noršić je oraspoložila prisutnu publiku koja ju je nagradila gromoglasnim pljeskom i odobravanjem, što i jest najveći kompliment svakom pjesniku.

Tridesetak prisutnih gostiju sigurno nije požalilo što je dio svojeg slobodnog vremena odvojilo za ovu priredbu, što najbolje ilustrira činjenica da su svoju nazočnost začinili i pjesmom te time iskazali i svoje raspoloženje i zadovoljstvo ukupnom atmosferom.

2. večer vina i poezije Udruge Samoborska vinska cesta po mnogo čemu je zaslužila da ju se imenuje oglednim primjerom ove manifestacije, u kojoj je svaki od sudionika – i domaćini i pjesnikinja i gosti – dao svoj obol njezinom uspjehu.

S.S.

 
13.06.2013.

Završen literarni natječaj u sklopu ekološko-edukativne akcije "Uljepšajmo svoj zavičaj – više cvijeća manje smeća"

Za zdraviji i ljepši okoliš

Završen literarni natječaj u sklopu ekološko-edukativne akcije

Već četvrtu godinu zaredom Ekološko društvo Žumberak u okviru programa "Uljepšajmo svoj zavičaj – više cvijeća manje smeća" organizira literarni natječaj za učenike drugih, trećih i četvrtih razreda ozaljske OŠ Slava Raškaj.

Učenici i djelatnici škole sudjeluju u akciji čišćenja i uređenja škole i okoliša, osobito na Dan planeta Zemlje, koji se obilježava kao Eko-dan škole. Organizira se kreativna radionica na temu "otpad nije smeće", u kojoj učenici od raznih otpadnih materijala izrađuju ukrasne i uporabne predmete, što je zaista jedan od najboljih načina da učenici shvate kako otpad treba odvojeno odlagati, jer se može uporabiti i korisno upotrijebiti, a odbačen u prirodu ne samo da nagrđuje okoliš već i zagađuje tlo, vode i zrak.

Nakon završenog literarnog natječaja izabrano je deset najboljih radova koje je ocjenjivalo stručno prosudbeno povjerenstvo ED Žumberak od sedam članova, sastavljeno od iskusnih učiteljica, nastavnika hrvatskog jezika i ekologa.

Povjerenstvo je zaključilo da većina tekstova zaslužuje najvišu ocjenu, a priznanja je dodijelilo vodeći računa o uzrastu učenika, posebno za literarni izričaj, a posebno za ekološku osviještenost.

Josip Šintić, prof.

FOTO: Pobjednici eko natječaja s mentoricama, ravnateljicom i predsjednikom ED Žumberak

 
13.06.2013.

Tradicionalna manifestacija Dani Sošica posvećena 170. obljetnici rođenja akademika Tadije Smičiklasa

Počast žumberačkom velikanu

Tradicionalna manifestacija Dani Sošica posvećena 170. obljetnici rođenja akademika Tadije Smičiklasa

U subotu i nedjelju, 8. i 9. lipnja, u organizaciji Udruge Uskok Sošice, uz sudjelovanje brojnih žumberačkih udruga (Žumberačke vile – Sošice, KUD Marko Vukasović iz Samobora i Društva Žumberčana Tadija Smičiklas iz Zagreba) održani su Dani Sošica posvećeni akademiku Tadiji Smičiklasu, koji je rođen u Reštovu u blizini Sošica. U zadružnoj kući obitelji Smičiklas u Reštovu ispod spomen ploče Tadiji Smičiklasu postavljen je vijenac, a u kući uz prisutnost većeg broja mještana i gostiju održan je recital i molitva ishodnica prema grkokatoličkom obredu. Kuća odnedavno ima novog vlasnika – pranećaka akademika Tadije Smičiklasa, koji je istaknuo nadu da će kuća prerasti u Smičiklasov spomen dom i da će sljedeće obljetnice kuća zasjati u punom sjaju.

U Sošicama je u prepunoj dvorani DVD-a Sošice održana svečana tribina na kojoj su predavači iz Matice hrvatske, Parka prirode i Žumberačkog vikarijata upoznali posjetitelje s likom i djelom Tadije Smičiklasa, a dotakli su se i ostalih tema vezanih za žumberačku povijest i kulturu.

Gospodin Nino Škrabe iz Matice hrvatske podsjetio je na ulogu i važnost Žumberka i Žumberčana, napose za jaskanski kraj, te opisao ulogu Tadije Smičilasa kao povjesničara, znansvenika i političara.

Lovorka Jakopec, ravnateljica Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, predstavila je ustanovu koja na poseban način skrbi o Žumberku i aktivnosti koje se provode na očuvanju i predstavljanju Žumberka i njegove tisućljetne povijesti.

Na kraju je žumberački biskupski vikar Mile Vranešić u nadahnutom govoru opisao životni put Tadije Smičiklasa, od djetinjstva u Reštovu, preko školovanja, do aktivnosti kao predsjednika Akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske, rektora Zagrebačkog sveučilišta, saborskog zastupnika, rektora grkokatoličkog sjemeništa itd. Kao glavno i kapitalno djelo Tadije Smičiklasa istaknuo je Diplomatički zbornik - zbirku hrvatskih povijesnih dokumenata koji su, među ostalim, bili temelj dokazivanja hrvatske državnosti. Ako Antu Starčevića nazivamo "ocem domovine" u političkom smislu, onda s punim pravom možemo ustvrditi da je Smičiklas otac domovine u znanstvenom smislu, zaključio je prečasni Vranešić.

Zajednički zaključak je bio da je djelo akademika Smičiklasa toliko značajno i opsežno da je potrebno puno više ovakvih manifestacija kako bi se u potpunosti valoriziralo njegovo djelo. Za to će sigurno biti prilika sljedeće godine, kada se navršava 100. obljetnica Smičiklasove smrti.

Gosti su imali prilike razgledati izložena djela Tadije Smičiklasa, što je omogućila Mira Čebušnik iz Samoborske knjižnice, te izložbu starih fotografija i knjižnicu sošičke udruge žena Žumberačke vile. KUD Marko Vukasović predstavio je žumberačke narodne nošnje i izložio prekrasne primjerke žumberačkog veza.

Zabavni program na sošičkom trgu potrajao je do dugo u noć.

U nedjelju, nakon svete liturgije koja je za akademika Smičiklasa služena u crkvi u Sošicama, posjetitelji su imali priliku razgledati vrijednu entnografsku zbirku u Samostanu časnih sestara Bazilijanki pod stručnim vodstvom prof. Dragice Cvetan Žakula.

Milan Radić

Željko Hranilović

 

Zajednica tehničke kulture Grada Samobora otvorila svoja vrata u sklopu Dana otvorenih vrata udruga

Konstituirana Skupština Zagrebačke županije

Samoborskim učenicima i njihovim mentorima dodijeljena priznanja za rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima

U Svetom Martinu pod Okićem obilježen dan OŠ Mihaela Šiloboda

2. večer vina i poezije Udruge Samoborska vinska cesta

Završen literarni natječaj u sklopu ekološko-edukativne akcije "Uljepšajmo svoj zavičaj – više cvijeća manje smeća"

Tradicionalna manifestacija Dani Sošica posvećena 170. obljetnici rođenja akademika Tadije Smičiklasa

Arhiva 2013

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002