29.06.2013.

Velika lovačka zabava u organizaciji hrvatskih i slovenskih lovaca

U EU na lovački način!

Velika lovačka zabava u organizaciji hrvatskih i slovenskih lovaca

Lovačka udruga Žumberačka gora u Stojdragi, na lokaciji Vlaški križ, u suradnji s drugim udrugama, za sve građane i posjetitelje, uz potporu Grada Samobora i svojih slovenskih prijatelja, u nedjelju, 30. lipnja, u 13 sati, priprema 1000 besplatnih obroka lovačkog paprikaša i vojničkog graha, uz 1000 litara cvičeka i bijelog vina, sve uz bogat zabavno - glazbeni program na kojem će nastupiti stotinjak izvođača.

Svečano će se podignuti zastava Europske Unije i otvoriti šampanjac, a posjetitelji će se kočijama moći provozati po lijepom žumberačkom kraju.

U zabavnom programu nastupit će Prvo hrvatsko društvo lovačkih

rogista Brezovica - Kupinečki Kraljevec, Tamburaški sastav Ni 5 ni 6, Skupina Slepo črevo iz Sevnice, KUD Marko Vukasović, i Limena glazba iz Vodic. Program će voditi Mislav Maroević, a kao poseban gost nastupit će Davor Dretar Drele.

Za zvučnu kulisu pobrinut će se kuburaši iz Marije Bistrice, a u 18 sati sve će milenijskom fotografijom ovjekovječiti majstor Šime Strikoman.

Robert Škiljan

Gora koja objedinjava i združuje

Lovačka udruga Žumberačka gora osnovana je prije 18 godina, 1995. godine, i jedna je od najmlađih samoborskih lovačkih udruga. Broji 46 članova, s prosjekom starosti 43 godine, po čemu je također "mlada" lovačka udruga. Unazad dvije godine znatno se podmladila primanjem u članstvo 9 novih lovaca, u prosjeku mlađih od 30 godina. Udruga brine o 3000 hektara brdskog terena, čiju lovno-gospodarsku osnovu čine divlje svinje, srne i jelen obični.

U siječnju 2008. godine vlastitim sredstvima udruga kupuje 5000 m2 zemljišta ispod Grandovice, brda kod Stojdrage, prije Pokleka, te tako nakon 13 godina beskućništva kreće u izgradnju reprezentativnog lovačkog doma za svoje potrebe, ali i za potrebe šire zajednice. Novi lovački dom sagrađen je uz veliku pomoć Zagrebačke županije, Grada Samobora, Samoborke d.d. te beskamatnog kredita Lovačkog saveza, a svojom ljepotom i toplinom dočekuje lovce, njihove prijatelje i ostale namjernike, ugodno iznenađene gastronomskim i gurmanskim delicijama koje pripremaju članovi udruge. Pokraj doma, prema ideji župnika stojdraškog Mile Vranešića, izgrađena je originalna starinska drvena kapelica, koja je podignuta na temeljima stare stojdraške grobljanske kapele sv. Jurja na Grandovici. I lovački dom i kapelica posebnu čar imaju zimi, u idili debelog žumberačkog snijega, na osami među gorjem, podsjećajući na davna vremena "kada su sve kapele bile drvene, a župnici zlatni".

Nakon dvije i pol godine gradnje, uz veliku pomoć dobrih ljudi, a ponajviše velečasnog Vranešića, koji je pomagao u otklanjanju problema koji su povremeno stvarali zastoje u realizaciji, Lovački dom na Grandovici dobio je i uporabnu dozvolu i tako bljesnuo u svom punom sjaju. Dom je opremljen i prostorom za hlađenje odstrijeljene krupne divljači, a uređen je po svim europskim standardima i ima odobrenje nadležnog ministarstva, s ovlaštenim veterinarskim brojem. Tako je Lovačka udruga Žumberačka gora jedna od rijetkih u Hrvatskoj (samo 6 takvih objekata je bilo u Hrvatskoj na 1000 lovačkih društava), koja sve djelatnosti obavlja pod nadzorom veterinarske inspekcije. Važno je to i radi predstavljanja i prodaje proizvoda udruge, ponajprije salame od divljači, koja svoje kupce brzo pronalazi na Samoborskom sajmu i ostalim priredbama na kojima udruga sudjeluje. Što se pravne regulative tiče, Statut udruge trajno je zaštitio graditelje doma.

Lovno–uzgojni bazen Žumberak - Gorjanci već 37 godina povezuje hrvatske i slovenske lovce kroz 9 društava i 530 članova s obje strane granice. Upravo granica je još više učvrstila i očuvala prijateljstva i zajedništvo kroz lov i ugodna druženja nakon lova, naravno, uz fini cviček. Na jednom od takvih druženja rodila se i ideja da se u povodu ulaska Hrvatske u Europsku Uniju organizira velika lovačka fešta.

 

Velika lovačka zabava u organizaciji hrvatskih i slovenskih lovaca

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002