18.06.2013.

Županija podupire lovstvo na svom području

1.215.000 kuna za uzgoj, unos i zaštitu

Županija podupire lovstvo na svom području

Zagrebačka županija raspisala je natječaj vrijedan 1.215.000 kuna za dodjelu potpora za razvoj i unapređenje lovstva na svom području. Natječaj je otvoren do 31. listopada 2013. godine, odnosno u pojedinim slučajevima do 30. studenog ove godine.

Korisnici županijske potpore mogu biti lovozakupnici i koncesionari zajedničkih te državnih lovišta na području Zagrebačke županije. Također, korisnici potpore mogu biti i poljoprivredna gospodarstva koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji i imaju prebivalište, odnosno sjedište na području Zagrebačke županije, uz uvjet da se proizvodnja za koju traže potporu odvija na području Zagrebačke županije.

Potpore će se dodjeljivati za uzgoj i unos divljači u lovišta, unos trčke, uzgoj fazana i zeca običnog, osiguranje lovišta, sprečavanje šteta od divljači i na divljači, za ishođenje dokumentacije potrebne za izgradnju novih, adaptaciju i legalizaciju postojećih lovačkih domova i objekata za obradu i čuvanje mesa divljači, kao i za njihovu izgradnju, opremanje i adaptaciju te veterinarsko-sanitarnu analizu. Također, sredstva će se dodjeljivati i za uređenje objekta za obradu trofeja, izgradnju i uređenje lovačkih domova s popratnim objektima, itd.

Najviši ukupni godišnji iznos potpore koju jedan korisnik može ostvariti iznosi 230.000 kuna.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj do 31. listopada 2013. Važno je napomenuti kako je natječaj za uzgoj zeca običnog i uzgoj fazana otvoren do 30. studenoga 2013. Zahtjevi će se rješavati prema redoslijedu prispijeća, odnosno do utroška sredstava. Informacije, tekst natječaja i potrebni obrasci zahtjeva nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/6009-427 ili 01/6009-426.

Popunjeni obrasci te potrebna dokumentacija dostavljaju se na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Ulica grada Vukovara 72/V kat, 10000 Zagreb, s naznakom "Zahtjev za županijsku potporu za razvoj i unapređenje lovstva". Također, zahtjevi se mogu predati i osobno na navedenoj adresi u pisarnici, prizemlje, soba br. 1.

M.B.

 
18.06.2013.

Pokazna košnja u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Kosili i stanište 38 vrsta orhideja

Pokazna košnja u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje

U Eko centru Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje u Budinjaku 14. lipnja kosci su pokazali kako su se nekad ručno kosile livade i pašnjaci, a stručnjaci su na prezentacijama pokazali važnost travnjaka i govorili o starim običajima vezanim uz košnju. Ravnateljica parka Lovorka Jakopec nada se da će ovo događanje postati tradicionalno.

Čitavim događanjem nastojala se istaknuti važnost travnjaka, koji u PP Žumberak – Samoborsko gorje zauzimaju 25% površine, a odlikuje ih velika bioraznolikost. Tako je ekologinja iz parka Dubravka Kranjčević, uz ostalo, istaknula da na travnjacima parka raste 38 vrsta orhideja. Objasnila je da je košnju najbolje obaviti sredinom ljeta ili kasnije, kako bi do tada biljke razvile sjeme i ono se oslobodilo. Danas se, nažalost, površine pod travnjacima smanjuju, jer zbog loše infrastrukture na Žumberku ljudi odlaze, ostaju uglavnom stariji, manje je interesa i mogućnosti za košnju, pogotovo ručnu, koja je biološki najbolja, a nema ni dovoljno potpore države ostanku stanovništva, razvoju turizma i sličnom. Etnologinja Andreja Kolić govorila je kako se nekad kosilo, kakav je bio alat, odjeća, što se jelo i pilo i kako o tome danas svjedoče oni koji još pamte te dane.

Među 11 kosaca koji su se za ovu prigodu prihvatili posla, većinom su bili stanovnici okolnih sela, a 66-godišnji Petar Ivanušević iz Gluščić Brega kod Noršić Sela u Samoborskom gorju objasnio je da je glavni alat kosaca kosa, brus u tobolcu (tradicionalan je od volovskog roga), te alat za ravnanje (klepanje) kose: mala željezna podloga "babica" i poseban uski čekić (klepac). I, jedna mala tajna – kosa se najbolje brusi, ako je u tobolcu brus namočen u vino! Naravno, s potonjim ne treba pretjerivati u okrepi, jer, posebno kod brušenja, lako strada prst.

Inače, Eko centar u Budinjaku otvoren je za posjetitelje od 1. svibnja do 30. listopada, subotom i nedjeljom od 10 do 17 sati.

I.H.

 

Županija podupire lovstvo na svom području

Pokazna košnja u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002