22.03.2013.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora ponovno smanjen komunalni doprinos

Energometan u dobitku 1,7 milijuna kuna

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora ponovno smanjen komunalni doprinos

Za sve obveznike plaćanja komunalnog doprinosa, pa tako i za one koji svoje bespravno izgrađene objekte žele legalizirati, jučer je samoborsko Gradsko vijeće odlučilo još jednom smanjiti davanja. Nove su pogodnosti mogućnost smanjenja iznosa za 30% (umjesto sadašnjih 10%) za one koji plaćaju odjednom te smanjenje ukupnog iznosa za 40% (umjesto dosadašnjih 20%) za sve građevine, osim višestambenih. Sada će sasvim oslobođeni plaćanja biti vlasnici objekata namijenjenih poljoprivrednom gospodarstvu, kao što su štale, svinjci, kokošinjci, spremišta biljne hrane za životinje, te vlasnici pomoćnih zgrada izvan glavnog objekta, poput spremišta za alat, drva i ostalo. Bilo je prijedloga da se mogućnost plaćanja u 12 rata produlji, no pojašnjeno je da to ne može biti, jer najniža rata mora biti najmanje 500 kuna.

Zbog obveze usklađivanja s novim Zakonom o lokalnoj samoupravi te zbog lokalnih izbora, bez rasprave su izmijenjeni i dopunjeni Statut Grada i Poslovnik Gradskog vijeća. Jedna od novina je način raspisivanja referenduma za opoziv gradonačelnika i njegovih zamjenika. Raspisivanje referenduma može predložiti 20% od ukupnog broja birača, 1/3 članova Gradskog vijeća, gradonačelnik ili većina mjesnih odbora, odnosno gradskih četvrti.

O elementarnoj nepogodi na području Mjesnog odbora Grdanjci na cesti prema Bedru i Javorku vijećnike je izvijestio pročelnik Zvonko Župančić. Pojasnio je što je sve do sada gradska uprava poduzela vezano za sanaciju klizišta, od probijanja i proširivanja šumskih putova do izgradnje obilaznog puta prema Bedru i Javorku. Istaknuo je kako je do sada u sanaciju klizišta uloženo preko pola milijuna kuna, a da bi se problem klizišta trajno riješio, potrebno je uložiti još preko milijun kuna. Grad Samobor zatražit će od Zagrebačke županije financijsku pomoć. Veliki problem su i ostala brojna klizišta na samoborskom području, zbog kojih su zatvorene pojedine prometnice.

Iako je bilo pojedinačnih mišljenja nekih vijećnika da bi građevinsko zemljište u Gajevoj ulici, u blizini Doma zdravlja, trebalo ostati zelena površina na kojoj se može urediti park, Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog da se proda. Zemljište je ukupne površine 685 m2, a prodavat će se po cijeni od 1.700 kuna za m2.

Vijećnici su prihvatili izvješća o financijskom poslovanju dječjih vrtića Grigor Vitez i Izvor u prošloj godini, čije je poslovanje dobro, a manji gubici nastali su zbog kašnjenja u plaćanju roditelja.

Dobit od oko 1,7 milijuna kuna u prošloj godini ostvario je Energometan d.o.o., saznali su vijećnici od direktora Antuna Oklopčića. Iako se nastavila graditi rubna distributivna mreža, nešto je smanjen, vjerojatno zbog platežnih mogućnosti, interes za nove priključke, kojih je lani bilo stotinjak. Također, unatoč povećanom broju potrošača i jakoj zimi, potrošnja je ostala na prošlogodišnjoj razini, što ukazuje na racionalnije raspolaganje ovim energentom i štednju, rekao je Oklopčić. U odgovorima na pitanja vijećnika, direktor Energometana rekao je da se očekuje novi pravilnik za priključke, kojim će se vjerojatno omogućiti plaćanje na duži rok od sadašnjih 12 mjeseci, ali je i podsjetio da se cijena umanjuje za 50% ukoliko se priključak obavlja u vrijeme izgradnje mreže. Za novi način obračuna, koji građani ne mogu kontrolirati, jer se ne računa samo prema potrošenoj količini, već i energetskoj vrijednosti, Oklopčić je rekao da je uobičajen u cijeloj Europi, a oni naplatu vrše prema energetskoj vrijednosti plina koja se njima mjeri i obračunava svakih 15 dana. Na upit Olge Mardešić o mogućnosti pojedinačnih priključaka na Zavrtnici, pozvao je zainteresirane da se jave, pa se to može ispitati.

Uz prihvaćanje izvješća za prošlu godinu, vijećnici su jednoglasno odlučili da se dobit od 1,7 milijuna kuna uloži u dokapitalizaciju društva te će se time izbjeći plaćanje poreza na dobit. Temeljni kapital Energometana d.o.o. sada iznosi više od 10 milijuna kuna, 51% je u vlasništvu Grada, a 49% Montera Strojarske montaže.

Prihvaćena su i izvješća o radu Zajednice tehničke kulture Grada Samobora, Ustanove za upravljanje sportskim objektima te Samoborskog športskog saveza. Svi oni su poslovali pozitivno te su prema planu realizirali planirane projekte, a tajnik Samoborskog športskog saveza Juro Horvat za svoje je izvješće i nabrojane rezultate dobio i pljesak gradskih vijećnika.

Najavljeno je da će posljednja sjednica Gradskog vijeća u ovom sazivu biti održana 4. travnja.

D.K.

Aktualni sat

Anica Vraneković iz HDZ-a pitala je zašto vladajući u protekle 4 godine nisu omogućili građanima Bregovite ulice u Maloj Rakovici da imaju vodu, iako je vodovod napravljen. Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec pojasnio je kako Grad ne zna zašto Zagrebački holding još nije obavio tehnološko ispitivanje ispravnosti vode pa će to izvidjeti.

Vijećnik HDZ-a Boris Makarun pitao je zašto aktualna vlast nije ispunila obećanje da će za potrebe NK Galgovo kupiti teren za nogometne utakmice, jer sadašnje igralište nije zadovoljavajuće. Željko Stanec podsjetio je da je taj projekt preskup te su predložili NK Galgovu da koristi igralište u Konščici, no dogovor između nogometnih klubova Galgova i Konščice nije postignut.

Olgu Mardešić iz Hrvatske stranke umirovljenika zanimalo je koliko novca je Grad osigurao za ugradnju pojedinačnih razdjelnika za grijanje u stanovima. Pročelnik Mario Anušić odgovorio je kako je za tu namjenu osigurano 350 tisuća kuna iz proračuna, s time da određena sredstva Grad očekuje i od Fonda za zaštitu okoliša, a više informacija znat će po objavi rezultata natječaja na koji su se javili.

Na pitanja o domu umirovljenika, stanju u Komunalcu, dugovima Grada prema Komunalcu, mogućnosti zatvaranja Službe za fizikalnu medicinu u Domu zdravlja, vijećnici nisu dobili odgovore, već je gradonačelnik Krešo Beljak rekao da će odgovore dobiti u pisanom obliku.

 
22.03.2013.

Izvanredna konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika

Kaznena prijava protiv falsifikatora

Izvanredna konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika

Na hitno sazvanoj konferenciji za novinare nakon jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, gradonačelnik Krešo Beljak obznanio je da je podnio kaznenu prijavu policiji protiv nepoznatog počinitelja zbog krivotvorenja dokumenata i potpisa. Gradonačelnik je novinarima pokazao Ugovor o donaciji HSS-u iz 2010. godine, kojim je on u ime HSS-a od privatne osobe primio 100 tisuća kuna u gotovini. Beljak tvrdi da su ugovor, kao i oba potpisa, krivotvoreni, a uvjeren je da je to djelo njegovih političkih oponenata koji ga uoči lokalnih izbora žele diskreditirati. Zato je podnio kaznenu prijavu, za sada protiv nepoznatog počinitelja.

Gradonačelnik Beljak je za postojanje ugovora saznao od novinara, kojima je taj dokument dostavljen, pa su ga zvali za izjavu.

D.K.

FOTO: Gradonačelniku Beljaku su se na hitno sazvanoj konferenciji za novinare pridružili, nakon sjednice Gradskog vijeća, i vijećnici HSS-a i njegov zamjenik, kako bi ga podržali u njegovim izjavama

 
22.03.2013.

Još jedna u seriji tribina gradonačelnika po mjesnim odborima

U Braslovju su najveći problem ceste

Još jedna u seriji tribina gradonačelnika po mjesnim odborima

Četverogodišnji rad u redovitim kontaktima s mjesnim odborima očito je pokazao rezultate, jer se u ovom četvrtom krugu godišnjih tribina gradonačelnika u mjesnim odborima na tribine odaziva sve veći broj mještana. Tako je bilo i u četvrtak, 21. ožujka u MO Braslovje. Velik broj posjetitelja tribine u novouređenom društvenom domu imao je brojna pitanja za gradonačelnika i njegove suradnike, no kritika nije bilo, iako ih je Krešo Beljak u nekoliko navrata pozvao da iznesu i njih.

U Braslovju su najveći problem ceste, naročito nakon brojnih odrona zemlje koji su ugrozili ceste i putove u posljednje vrijeme, a gradonačelnik je najavio da će sanacije započeti čim to vremenske prilike omoguće, jer dok još pada kiša, a najavljen je ponovno i snijeg, štete se ne mogu sanirati. Puno pitanja odnosilo se i na legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, a veliko nezadovoljstvo mještani su iskazali zbog javnog autobusnog prijevoza, jer iako plaćaju pokaz do Braslovja, često moraju od Ruda pješačiti zbog loših autobusa, ljetnih guma...

Gradonačelnik Beljak i njegov zamjenik Željko Stanec također su mještane Braslovja upoznali s tim što je u protekle četiri godine napravljeno u tom mjesnom odboru, koliko je sredstava utrošeno i što su planirali još napraviti ove godine.

Beljak je posebno naglasio da nisu točne tvrdnje, koje se šire kuloarima, da je Grad pred bankrotom, jer je priljev sredstava u prva dva i pol mjeseca ove godine veći za 2,5 milijuna kuna od lanjskog u to vrijeme. Radi se o tome da Grad trenutno ima problem nelikvidnosti zbog velikih izdataka za čišćenje snijega i posipanje (gotovo tri puta većih nego lani), no to će uskoro biti riješeno, jer je financijska situacija u Samoboru stabilna, naglasio je Krešo Beljak.

Beljak je rekao da Grad neće trošiti nikakav novac na letke kojima bi se hvalio što je sve napravljeno, već računa da će građani to sami moći procijeniti i vidjeti, a sve je mještane pozvao, bez obzira na stranačku pripadnost, da iziđu na izbore i sami odluče o svojoj budućnosti.

D.K.

 

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora ponovno smanjen komunalni doprinos

Izvanredna konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika

Još jedna u seriji tribina gradonačelnika po mjesnim odborima

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002