05.06.2013.

U PŠ Noršić Selo održan prvi Dan ljekovitog bilja

Dan kopriva za početak

U PŠ Noršić Selo održan prvi Dan ljekovitog bilja

Zadnjeg svibanjskog dana u Područnoj školi Noršić Selo održan je prvi Dan ljekovitog bilja – Dan kopriva. Svi učenici te škole bili su podijeljeni u skupine i dobili su zadatak da sa svojim učiteljicama naprave po tri jela ili proizvoda od kopriva. U svakoj je skupini uz voditeljicu bila po jedna učenica iz područne škole, kojima su se pridružili i učenici iz matične škole u Bregani.

Plava skupina, koju je vodila učiteljica Kornelija Turić Dorotić, napravila je palentu, nabujak i savijaču od kopriva.

Žuta skupina na čelu s učiteljicom Sanjom Rapljenović napravila je prepečence, žličnjake i bistru juhu od kopriva.

Crvena skupina pod vodstvom pedagoginje Marice Marijanović napravila je roladu, raviole i pržene listiće kopriva.

Bijela skupina, koju je vodila učiteljica Marija Aščić, ispekla je kruh te napravila sok i sirup od kopriva.

Zelena skupina pod vodstvom učiteljice Valentine Martinček izradila je papir od slame (eko papir).

Svi sudionici bili su vrlo marljivi i složni, što se na kraju i moglo osjetiti kušanjem jela od kopriva. Učenici područne škole izveli su i priredbu za sudionike i goste.

Organizator Dana kopriva bila je Učenička zadruga Plemka, a plan je da se svake godine napravi novi projekt s nekom drugom ljekovitom biljkom.

Izidora Sokolović, 6.a

 
05.06.2013.

Predstavljena dva nova umjetnička djela u javnom prostoru

Slamka spasa od Oblaka i kiše

Predstavljena dva nova umjetnička djela u javnom prostoru

Dvije nove skulpture mlađe generacije samoborskih kipara predstavljene su u srijedu, 5. lipnja, na gradskim javnim prostorima. Skulptura nazvana Oblak i kiša, autora Petra Ujevića, postavljena je na ulazu u Autobusni kolodvor Samobor, a Slamka Borisa Šimunovića našla je svoje mjesto ispred Sportske dvorane Samobor. Dvojica mladih akademskih kipara, obojica aktivni članovi Udruge likovnih umjetnika Samobor, svojim su radovima tako dodatno oplemenili ove nove javne prostore Grada Samobora. Autori su također izrazili nadu da će ovakvih projakata biti i više, jer prostora za umjetničke intervencije u samoborskim eksterijerima ima dovoljno.

Predstavljanju novih skulptura nazočio je zaista zavidan broj gradskih uglednika i posjetitelja, kojima su se obratili predstavnici Matice hrvatske i Samoborskog muzeja, a zadovoljstvo viđenim, kao i podršku iz Grada, izrazila je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Ugodno druženje umjetnika, ravnatelja gradskih institucija i prijatelja umjetnosti, s pogledom na nove skulpture, nastavilo se uz prigodan domjenak u Samoborskoj sportskoj dvorani.

M.K.

 

U PŠ Noršić Selo održan prvi Dan ljekovitog bilja

Predstavljena dva nova umjetnička djela u javnom prostoru

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002