27.01.2013.

Počela izrada Strategije razvoja Svete Nedelje

Od povećanja zaposlenosti, do korištenja obnovljivih izvora energije

Počela izrada Strategije razvoja Svete Nedelje

Sveta Nedelja počela je s izradom Strategije razvoja Grada koja bi obuhvaćala razdoblje do 2020. godine. Još u listopadu se krenulo u odabir izrađivača strategije, da bi u petak bio održan prvi sastanak između njih i radne skupine za izradu dokumenata Strategije. Kako su nam javili iz Grada, na njemu je prezentiran dio radnog materijala vezan uz analizu postojećeg stanja na području Grada i to s različitih aspekata. Prije svega pokušava se procijeniti razvijenost društvenih, gospodarskih i drugih djelatnosti, broj stanovnika, položaj Grada u odnosu na Zagrebačku županiju, kretanje ukupnih prihoda i primitaka, rashoda i izdataka proračuna Grada tijekom određenog razdoblja, kvalifikacijska struktura stanovništva, te zakonodavni okviri koji definiraju Strategiju. To je početak na temelju kojeg će se raditi analiza svakog pojedinog sektora.

Izrađivači strategije iz tvrtke Envirodual posebno su se osvrnuli na glavne odrednice europske strategije "Europa 2020.", koja određuje područja u kojima treba ostvariti poseban napredak: od povećanja zaposlenosti i razine obrazovanosti, do zaštite okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije. Kako su rekli u Gradu, naglašeni su tematski ciljevi kohezijske politike na temelju kojih Hrvatska izrađuje operativne programe, a u kojima će i Grad Sveta Nedelja pronaći svoj interes, ukoliko na vrijeme i kvalitetno pripremi svoje razvojne projekte.

Na ovom sastanku je usuglašen i način na koji će radna skupina obavljati svoje zadatake, a u njen rad bi se postupno trebali uključivati i predstavnici mjesnih odbora, raznih udruga i gospodarstva kako bi pomogli svojim prijedlozima, idejama i viđenjem razvoja Grada.

Radio Sveta Nedelja

 
27.01.2013.

U restoranu Kod špilje održana Izborna skupština Udruge Zlatna šajba

25. godišnjica Salamijade u znaku velikih uspjeha

U restoranu Kod špilje održana Izborna skupština Udruge Zlatna šajba

U ponajboljem samoborskom restoranu Kod špilje održana je 25. siječnja Izborna skupština Udruge Zlatna šajba, poznatoj ponajprije kao osnivača, pokretača i organizatora Samoborske salamijade. Nakon usvajanja Dnevnog reda i zapisnika s prošle Skupštine, izabrano je radno predsjedništvo na čelu sa Željkom Radovanićem.

Izvještaj o radu u protekloj godini podnio je predsjednik udruge Dubravko Viduč, koji je u nadahnutom govoru pobrojao sve aktivnosti u 2012. godini. Uz posebno uspješnu 25. Samoborsku salamijadu, koja je ovaj puta održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, posebno je istaknuo premijeru dokumentarnog filma o 25 godina Samoborske salamijade i priznanje šire zajednice u vidu Nagrade Grada Samobora.

No, bilo je i drugih značajnih aktivnosti. Osim onih redovitih, kao što je obogaćivanje iskustava i suradnja s udrugama i priredbama sličnog profila iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije, obavljen je velik dio posla oko aplikacije projekta Europe for cytizen, za koji je bilo potrebno pripremiti 48 stranica strogo profiliranog materijala, sve na engleskom jeziku, koji je odaslan u Bruxelles, a Zlatna šajba se, zajedno s pratnerima iz Slovenije, nada podršci projektu.

Viduč je podsjetio i na završetak svog drugog četverogodišnjeg mandata te zahvalio svim članovima Zlatne šajbe, jer bez njih, kako je kazao, ne bi bilo rezultata koji su ravni onima profesionalnih organizacija. No, za njegovog nasljednika, po svemu sudeći, nije bilo prevelikog interesa, budući da su svi kandidati bili itekako svjesni ogromnog posla koji je dosadašnji predsjednik iznio na svojim plećima. Zbog toga je Viduč ostao jedini kandidat za predsjednika Zlatne šajbe u narednom četverogodišnjem razdoblju, a velikom je većinom glasova i izabran.

Za dopredsjednika Udruge izabran je Željko Radovanić, tajnica će i nadalje biti Irena Franceković, a izabrana su i još tri člana predsjedništva: Milinko Perković, Zdravko Runtas i Drago Kušić.

Skupštini je, u društvu svojih zamjenika Željka Stanca i Hrvoja Frankića prisustvovao i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, koji je u pozdravnom govoru zahvalio članovima na samopožrtvovnom i upornom radu na Samoborskoj salamijadi i istakao ih kao primjer ostalima koji u Samoboru, s više ili manje uspjeha, pokušavaju organizirati javne priredbe.

Skupština je završila uobičajenim domjenkom, na kojem se i dalje, ovaj puta neformalno, nastavila rasprava o planovima Zlatne šajbe u ovoj i godinama koje dolaze, a ponajviše o predstojećoj, 26. po redu, Samoborskoj salamijadi.

Robert Škiljan

 

Počela izrada Strategije razvoja Svete Nedelje

U restoranu Kod špilje održana Izborna skupština Udruge Zlatna šajba

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002