10.04.2013.

U Gradskoj knjižnici održano predavanje o globalnoj financijskoj krizi

Kako je sve počelo i tko su glavni krivci za krizu

U Gradskoj knjižnici održano predavanje o globalnoj financijskoj krizi

Na pitanje tko je kriv i koji su glavni uzroci za veliku financijsku krizu u kojoj se našao svijet početkom 2007. godine pokušao je 9. travnja nekolicini posjetitelja u Gradskoj knjižnici Samobor odgovoriti Igor Kaluđer, direktor modeliranja kreditnog rizika u Zagrebačkoj banci. Kroz zanimljivo predavanje, jednostavnim rječnikom, Kaluđer je govorio o bankama, investicijskim fondovima, pohlepi za profitom, složenim financijskim instrumentima i drugim čimbenicima koji su doveli do kolapsa financijskog sustava i globalne recesije, koja nije zaobišla ni Hrvatsku.

Prisutni su također mogli postavljati i pitanja, a najviše ih je zanimao način poslovanja stranih banaka u Hrvatskoj i skupi krediti do koji je ionako teško doći.

Uz Gradsku knjižnicu Samobor, organizatori predavanja bili su Ljetna tvornica znanosti i Klub samoborskih studenata.

M.K.

 
10.04.2013.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Izbori za vijeća mjesnih odbora kad i lokalni

Sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Zadnja točka zadnje sjednice Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje u ovom mandatu bila je posvećena izborima. Iako je gradonačelnik predložio da se izbori za članove vijeća mjesnih odbora raspišu za nedjelju, 2. lipnja, vijećnici su većinom glasova odlučili da to ipak bude datum lokalnih izbora, nedjelja, 19. svibnja ove godine. Predlagač je obrazložio da će 2. lipnja vjerojatno biti održan drugi krug lokalnih izbora, no vijećnici su se priklonili prijedlogu Odbora za proračun i financije, uz obrazloženje da će na taj način sigurno biti ti izbori jeftiniji (zajednički birački odbori), jer nije sigurno da će drugog kruga glasovanja na lokalnim izborima biti. Osim toga, vjeruje se da će, ako i bude drugog kruga glasovanja, odaziv građana sigurno biti manji, pa smatraju da je bolje izbore održati istovremeno s lokalnim izborima za gradonačelnike i nove vijećnike.

Izbori za članove vijeća mjesnih odbora raspisuju se za 10 mjesnih odbora u Gradu Svetoj Nedelji, koji će imati između 7 i 11 vijećnika. Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu dan nakon objave u Glasniku Svete Nedelje, a njenim stupanjem na snagu prestaje mandat svih sadašnjih članova vijeća mjesnih odbora.

Iako su svojevremeno od gradonačelnika svetonedeljski vijećnici tražili opširnije izvješće o radu, ovaj su mu puta zamjerili da je izvješće preopširno. Neki su pak smatrali da je u izvješću trebalo biti napisano i ono što gradonačelnik nije napravio, a zamjerki je bilo i na nedovoljno praćenje kvalitetnog izvođenja komunalnih investicija. Neke su zasmetali cvjetnjaci koji se uređuju, a istovremeno nema nadstrešnica na nekim autobusnim stajalištima te je bilo puno primjedbi na loše stanje prometnica. Iako je gradonačelnik Drago Prahin odgovorio na većinu pitanja, obrazlažući da je sve radio u skladu sa zacrtanim planovima i proračunom, njegovo izvješće o radu, na prijedlog Odbora za proračun i financije, nije dobilo prolaznu ocjenu.

Prolaznu ocjenu nisu dobila niti izvješća o izvršenju programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, kao i o održavanju te infrastrukture, uglavnom iz sličnih razloga kao i kod izvješća gradonačelnika.

Tu je još bilo primjedbi da se kod izbora izvođača radova ne vodi dovoljno brige o kvaliteti i da nije vršen kvalitetan nadzor izvođenja radova pa, nakon pauze za konzultacije Odbora za statut i pravne službe, nisu prihvaćena ova izvješća, uz zaključak da je tome najveći razlog nekvalitetno izvođenje radova na kanalizaciji Rakitje – Novaki – Bestovje, pa vijećnici smatraju potrebnim da kompetentna institucija izvrši kontrolu kvalitete izvedenih radova.

Također, nije prihvaćen Prijedlog godišnjeg izvješća o izvršenju proračuna Grada Svete Nedelje za 2012. godinu, no ipak je, da ne bi bilo problema u poslovanju Grada, donesena predložena Odluka o raspodjeli rezultata poslovanja za 2012. godinu.

Iako su i vijećnici i Odbor za dodjelu javnih priznanja konstatirali da puno toga treba mijenjati u sadašnjoj Odluci o dodjeli javnih priznanja, po kojoj se nagrade dodjeljuju uz Dan grada od lani, prihvaćeni su prijedlozi Odbora za dodjelu ovogodišnjih nagrada. Nagrade će biti uručene uz Dan grada Svete Nedelje, blagdan Svetog Trojstva. Ove godine nitko neće biti proglašen počasnim građaninom Svete Nedelje, a nagrada za životno djelo dodijelit će se Dragutinu Rudolfu, nastavniku tjelesnog odgoja i istaknutom sportskom djelatniku. Nagradu grada Svete Nedelje ove će godine dobiti ukupno 9 pojedinaca ili udruga, a zahvalnice 7 pojedinaca ili udruga.

Vijećnici su predložili da se svakako treba voditi evidencija nagrađenih, a budućim vijećnicima preporučaju da se preciziraju kriteriji za dodjelu nagrada, da se daju podaci o broju nominiranih, kao i o predlagačima, te da se eventualno ograniči broj nagrada koji se u jednoj godini dodjeljuje.

Prije oproštajnog domjenka, na dobroj suradnji vijećnicima su zahvalili predsjednik Gradskog vijeća Josip Raguž i gradonačelnik Drago Prahin.

D.K.

 

U Gradskoj knjižnici održano predavanje o globalnoj financijskoj krizi

Sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002