18.12.2010.

Grad Samobor potpisao ugovor sa stipendistima

Referenca za daljnje školovanje

Grad Samobor potpisao ugovor sa stipendistima

Grad Samobor potpisao je 17. prosinca ugovore s ukupno 55 stipendista, koji su pravo na stipendiju ostvarili kao najuspješniji na raspisanom natječaju. Na prigodnoj svečanosti u gradskoj vijećnici u ime gradske uprave nazočili su zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, predsjednica povjerenstva za dodjelu stipendija Marica Jelenić i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Damir Fabek. Ugovore je ove godine potpisalo 15 nadarenih učenika, 10 nadarenih studenata i 5 mladih glazbenika, potom 15 učenika i studenata slabijeg imovinskog statusa, kao i 10 učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja.

Tom prigodom zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić naglasio je da im ove stipendije trebaju biti dodatan motiv za učenje i usavršavanje, jer su dokazali volju i želju, entuzijazam i mogućnosti te će im one biti dodatna referenca u životopisu za daljnje školovanje ili zapošljavanje. Rekao je i da je situacija takva da su neke stipendije morale biti smanjene (osim socijalnih), ali da to nikoga ne treba destimulirati.

Predsjednica povjerenstva Marica Jelenić istaknula je da se Grad Samobor ponosi svojim stipendistima, a da i roditelji trebaju dati podršku svojoj djeci u obrazovanju, jer će samo tako moći usvojiti nova znanja i napredovati na svom području te si osigurati i bolju budućnost.

Učeničke stipendije i za deficitarna zanimanja ove godine iznose 500 kuna mjesečno, a studentske 800 kuna, dok one za učenike i studente slabijeg imovinskog statusa iznose 750, odnosno 1.000 kuna. Nazočnim učenicima, studentima i njihovim roditeljima predstavnici gradske uprave na kraju su zaželjeli uspjeh u daljnjem školovanju, kao i sve najbolje za blagdane i u sljedećoj godini.

M.Š.

 
18.12.2010.

Redovna skupština Udruge branitelja 151. samoborske brigade

Jurica Rešetar - Jurko isključen iz Udruge

Redovna skupština Udruge branitelja 151. samoborske brigade

Na redovnoj izvještajnoj skupštini Udruge branitelja 151. samoborske brigade većina članova prihvatila je prijedlog Upravnog odbora, koji je podržao i Sud časti, za isključivanje iz članstva Udruge Jurice Rešetara – Jurka. Na taj su se potez odlučili nakon njegova istupa u Glasniku Samobora i Svete Nedelje, koji su ocijenili kao kap koja je prelila čašu stprljenja, jer se više nije moglo tolerirati sporno ponašanje unutrag nekoliko godina. Prijedlog je obrazložio Josip Mahović, rekavši da ne žele s Rešetarom polemizirati putem medija, već su samo napisali demanti na njegov istup, smatrajući da je on nanio štetu ugledu Udruge i 151. brigade. Mahović je upozorio kako Jurica Rešetar unatrag četiri godine nije poštivao odluke koje je usvajala većina članova, a da su razmimoilaženja u mišljenju počela od pripreme monografije brigade, kada su počeli njegovi samostalni nastupi, koji su se nastavili i oko uređenja spomen obilježja na Trokutu kod Novske, a kulminirali posljednjim istupom, kada je zapovjednike optužio za izdaju. Mahović je izrazio žaljenje što je do ovoga došlo, jer Jurka smatraju svojim prijateljem te će mu nastojati i dalje pomagati, a istup članovi Upravnog odbora ocjenjuju kao njegovo osobno viđenje situacije te ratne 1991. godine.

Predsjednik Udruge Franjo Horvat napomenuo je da se Jurica Rešetar ogriješio o članke 44. i 45. Statuta, a i većina sudionika u raspravi istaknula je da je načinjena šteta ugledu Udruge i brigade, što su neki jedva i dočekali. Miljenko Komes je rekao da se o svim stvarima može raspravljati upravo na skupštini Udruge te da se nitko od članova 151. samoborske brigade ne može izdvajati proglašavajući se većim borcem od ostalih, jer je brigada sudjelovala u nekoliko vrlo uspješnih akcija, kao što su bile i one u Subockoj i Gornjim Kričkama. Na kraju je za prijedlog o isključivanju bila većina od nazočnih 50 članova skupštine, uz 1 glas protiv i 9 suzdržanih.

Na skupštini su jednoglasno prihvaćena izvješća o radu udruge u 2010., financijsko i Nadzornog odbora, kao i plan rada u 2011. godini. Predsjednik Udruge Franjo Horvat upozorio je da će uskoro morati raspraviti i pitanje o plaćanju godišnje članarine, jer je od 345 učlanjenih članarinu platilo njih samo 97 pa će se, smatra predsjednik, morati odrediti maksimalni rok za neplaćanje članarine, nakon kojeg bi se članstvo automatski brisalo. Najviše pozornosti posvećeno je i u 2010. organizaciji komemoracije poginulim pripadnicima brigade na Trokutu. U planu je izdavanje knjige Žrtvoslov o poginulim braniteljima na novljanskom ratištu, a Horvat je pohvalio i visoku razinu suradnje s gradovima Samoborom i Svetom Nedeljom.

Članovi Skupštine potvrdili su prijedlog da se kao dan brigade obilježava 6. srpnja, kada je održan sastanak zapovjedništva brigade i zapovjednika bojni tadašnje 8. brigade HV-a, dok je 18. rujna proslava dana mobilizacije. Svečani dio skupštine bilo je proglašenje Nikice Burića, Rozarija Rozge i Rudija Stipčića za počasne članove Udruge, a vodstvo i članove skupštine pozdravili su brojni uzvanici i gosti, među njima Ranka Novosel, Vinko Kovačić, Velimir Prosoli, Mladen Rešetić, a u ime samoborske gradske uprave zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić i predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko.

M.Š.

 

Grad Samobor potpisao ugovor sa stipendistima

Redovna skupština Udruge branitelja 151. samoborske brigade

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002