18.04.2010.

Forum mladih SDP-a uoči Dana planeta Zemlje dijelio kutije za prikupljanje papira

Stari papir šumu čuva

Forum mladih SDP-a uoči Dana planeta Zemlje dijelio kutije za prikupljanje papira

Diljem svijeta 22. travnja bit će obilježen Dan planeta Zemlje kada se upozorava na nužnost zaštite okoliša. Na tu nužnost, uoči obilježbe, ukazali su i mladi SDP-ovci na subotnjoj špici samoborskog Trga. Forum mladih samoborskog SDP-a pripremio je 17. travnja podjelu složivih kartonskih kutija kako bi sugrađane potaknuli na prikupljanje papira, budući da se recikliranjem papira čuvaju šume.

Član Gradskog odbora Foruma mladih samoborskog SDP-a Luka Tomovski rekao je da se akcija odvija pod motom Prijatelji prirode - iz starog papira nova sirovina te kako dijele kartonske složive kutije za prikupljanje starog papira s ciljem da od Samobora naprave ekološki osviješteni grad. Dodao je i da su rekacije građana bile vrlo pozitivne pa su podijelili svih petsto pripremljenih kutija. Podršku mladim članovima ogranka dalo je i vodstvo samoborskog SDP-a, predvođeno predsjednikom Željkom Žarkom i tajnikom Domagojem Pušom.

M.Š.

 
18.04.2010.

U Samoboru održana skupština Hrvatske udruge karnevalista

Sjednicu začinili izletom i balom

U Samoboru održana skupština Hrvatske udruge karnevalista

Samobor je bio domaćin redovne skupštine Hrvatske udruge karnevalista, koja je do samoborskog skupa brojila 50 članova. No, u našem je gradu u članstvo primljena i Turistička zajednica Grada Bakra pa udruga sada broji 51 člana. Bilo je planirano primanje i karnevalske regate iz Biograda na moru, ali se njihovi predstavnici nisu pojavili pa će se za članstvo morati izboriti na sljedećem jesenskom okupljanju u listopadu u Cavtatu. Već je poznato da će domaćin proljetnog okupljanja 2011. biti Buzet, a na skupštini 17. travnja u Samoboru članovi Hrvatske udruge karnevalista jednoglasno su podržali Primošten za domaćina jesenskog okupljanja sljedeće godine.

Sve goste na početku skupštine pozdravio je zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić, koji je rekao da mu je izuzetno zadovoljstvo što to može učiniti te poželio da svi iz našeg prelijepog grada odu s pozitivnim dojmovima. Dobrodošlicu je gostima poželjela i direktorica Turističke zajednice Grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar. Predsjednik Udruge Ivan Prpić zahvalio je na iskazanom gostoprimstvu predajom prigodnih darova i priznanja gradskoj upravi i turističkoj zajednici.

Na skupštini je prihvaćeno financijsko izvješće za 2009. prema kojem je ostvaren ukupni višak prihoda u iznosu 36.347 kuna, a financijski plan za 2010. godinu ukupno je težak 78.000 kuna. Prihvaćeno je, također, izvješće o radu u 2009. u kojem je naglašeno da je zaokružen postupak izrade službenih oznaka, tiskano službeno glasilo Hrvatski karnevalist i ažurirana web stranica (www.karnevali.hr) te da se u 2009. članstvo povećalo za 8 članica. U planu rada za 2010. navedeno je definiranje izgleda službene kape, izdavanje novog broja službenog glasila, sudjelovanje na karnevalima u Hrvatskoj i inozemstvu te još intezivnija suradnja s medijima, kao i daljnje omasovljenje udruge, uz poštivanje temeljnih kriterija. Uz prihvaćanje programa rada, odlučeno je da na internom natječaju u sljedeća dva mjeseca udruge predlože svoja rješenja za izgled službene kape, kako bi se na sljedećem zasjedanju u Cavtatu moglo odlučiti o najboljem rješenju. Na kraju skupštine Ludbreg je predstavio svoj jesenski karneval, a predstavnici Cavtata pozvali su sve na skupštinu u njihovom gradu.

Članovi HUK-a ljepotu Samobora i njegove znamenitosti mogli su upoznavati već od 16. travnja, kada je bilo predviđeno okupljanje, a nastavili su to činiti i nakon skupštine kada su razgledali grad (čemu je pridonijelo i lijepo vrijeme) i ovjekovječili boravak zajedničkim fotografiranjem ispred crkve svete Anastazije. Potom je slijedio i atraktivan izlet u Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, gdje su obišli Arheološki park u Budinjaku. Po povratku u Samobor slijedilo je i završno događanje, a bio je to bal pod maskama.

M.Š.

 
18.04.2010.

Članovi Udruge Kodeks s gradonačelnikom razgledali lokaciju za izgradnju doma za starije

Lokacija pronađena u vojarni

Članovi Udruge Kodeks s gradonačelnikom razgledali lokaciju za izgradnju doma za starije

Na inicijativu Udruge za poticanje izgradnje domova umirovljenika Kodeks, u srijedu, 14. travnja, održan je terenski sastanak sa samoborskim gradonačelnikom Krešom Beljakom na prostoru "novoosvojene" vojarne. Naime, ustrajni u svom naumu da Samobor konačno dobije adekvatan smještaj za osobe treće životne dobi, predstavnici Kodeksa odlučili su napraviti još jedan korak kako bi taj naum iz sfere želja i obećanja došao do neke vidljivije faze. Tako je sastanak u vojarni iskorišten kako bi se iz prve ruke saznalo koje su gradonačelnikove opcije za konkretiziranje obećanja "kodeksovcima" da će se na prostoru vojarne naći mjesta i za dom za starije.

Jasno, na obećanje se nije zaboravilo pa je gradonačelnik Beljak spremno pokazao lokaciju smještenu uz jugoistočni kraj vojarne, uz Mirnovečku ulicu, gdje bi se u doglednoj budućnosti gradio dom za starije, ali i novi Centar za socijalnu skrb. Predstavnici Kodeksa, Stjepan Mišo Vlahović, Marijan Pehar i Slavko Lovasić bili su i više nego zadovoljni viđenim, jer je sada konačno otvoren put za konkretnije dogovore s investitorima za projekt izgradnje doma. Kako nam je rekao Stjepan Mišo Vlahović, izgradnja doma minimalnog kapaciteta 250 ležajeva riješio bi se sistemom javno-privatnog partnerstva, a kontakti s investitorima su već ostvareni i interes postoji.

Također, u blizini bi se smjestio i novi Centar za socijalnu skrb, a dr. Slavko Lovasić (ravnatelj Doma zdravlja, op.n.) ugodno je bio iznenađen i činjenicom da se razmišlja o preseljenju hitne službe u prostore vojarne pa je s gradonačelnikom Beljkom razgledao i objekt koji je potencijalni kandidat za tu svrhu.

K.S.

 

Forum mladih SDP-a uoči Dana planeta Zemlje dijelio kutije za prikupljanje papira

U Samoboru održana skupština Hrvatske udruge karnevalista

Članovi Udruge Kodeks s gradonačelnikom razgledali lokaciju za izgradnju doma za starije

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002