06.10.2010.

Samoborski SDP obilježio Međunarodni dan starijih osoba

Jabuke i mandarine na dar

Samoborski SDP obilježio Međunarodni dan starijih osoba

Članovi samoborskog SDP-a u subotu su, 2. listopada, prigodnom akcijom obilježili Međunarodni dan starijih osoba. Akciju su proveli u Bregani ispred tamošnje tržnice te u Samoboru na Trgu kralja Tomislava, a tom su prigodom sugrađanima treće životne dobi dijelili jabuke i opuzenske mandarine. Predsjednik samoborskog SDP-a Željko Žarko rekao nam je da su ukupno za obje lokacije pripremili oko 1000 kg voća. Uz to, kašetu s voćem odnijeli su i u samoborski Mikrodom Crvenog križa, gdje boravi 13-ero štićenika.

Na štandovima u prijepodnevnim satima sve osobe u mirovini mogle su ispuniti i anonimnu anketu, koju je pripremio Glavni odbor socijaldemokratskog foruma seniora SDP-a Hrvatske kako bi ispitali status umirovljeničke populacije po županijama. U njoj su, između ostalog, pitanja o visini mirovine, načinu podmirenja životnih troškova, primanju pomoći, stambenim prilikama, dostupnosti institucija za njihovu skrb, smještaj i zdravstvenu zaštitu.

Inače, Forum seniora SDP-a u povodu Međunarodnog dana starijih osoba (koji se slavi 1. listopada) upozorio je, između ostalog, na neprimjeren socijalni i zdravstveni status umirovljeničke populacije danas u Hrvatskoj, na umanjenje sredstava državnog proračuna za potrebe zdravstvenog sustava, čiji su korisnici najčešće osobe treće životne dobi. Upozorili su i da Vlada izmjenama Zakona o radu i mirovinskom sustavu umanjuje ionako niske mirovine (prosjek 1.941 kunu) te na potrebu ujednačavanja mirovina sudionika 2. svjetskog rata (NOB-a) s onima iz Domovinskog rata. Upozoravaju i na potrebu izgradnje hospicija i gerontoloških centara diljem zemlje, potrebu obučavanja volonterki i volontera za pomoć u kući onemoćalim umirovljenicima i umirovljenicama te na uključivanje većeg broja umirovljenica i umirovljenika u društveni i javni život, kao integralnog dijela cjelokupne populacije.

M.Š.

 
06.10.2010.

Udruga Krug okuplja žene poduzetnice i obrtnice, a želja je oformiti podružnicu i na našem području

Gdje muškarac stane, žena nastavlja

Udruga Krug okuplja žene poduzetnice i obrtnice, a želja je oformiti podružnicu i na našem području

U Samoboru su se okupile poslovne žene članice Kruga, Udruge poslovnih žena Hrvatske, koje rade na poboljšanju položaja poslovnih žena u društvu kroz poticanje ženskog poduzetništva, poslovne kulture i međusobne suradnje. Istaknula nam je to u kraćem razgovoru predsjednica Udruge Marija Šola. Dodala je da je Udruga Krug osnovana prije 17 godina, a dosad su se uspješno povezivale u zajedničku mrežu pa su se uspjele izboriti i za posebne kreditne linije za žene poduzetnice u Ministarstvu gospodarstva i u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj. Krug je član i svjetskih udruženja i asocijacija. Predsjednica Marija Šola ističe i da se članstvo u Krugu povećava iz godine u godinu te danas imaju više od 200 članica. Aktivne su u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Rijeci, Dubrovniku, Osijeku, Zadru, Karlovcu, Crikvenici i Rovinju. Struktura članica pokazuje široku uključenost žena u gospodarstvu, kao i njihovu sve veću uspješnost. Program udruge usmjeren je na unapređenje u poslovanju poduzetnica kroz razvoj komunikacije i informacijskog sustava, poticanju međusobne suradnje, organiziranje seminara, radionica, foruma i prezentacija.

- Redovita mjesečna druženja omogućuju članicama da predstave sebe i svoje poslovanje te da prošire svoje poslovno okruženje – rekla je Marija Šola.

Susret u Samoboru bio je i poticaj da se do kraja godine i formalno osnuje podružnica za područje Samobora i Svete Nedelje. Jedna od inicijatorica druženja, Irena Franceković, u Poljoprivrednom gospodarstvu obitelji Komerički u Maloj Jazbini rekla nam je kako se nadaju da će im se priključiti što više poslovnih žena iz Samobora. Budući da dolazi iz financijskih krugova, rekla nam je da od tuda potiče i početak suradnje, jer je jedna od osnivačica udruge također iz tog područja Vlasta Hautz – Maričić.

Zaključile su da su žene poduzetnice poprilično samozatajne i nigdje se ne reklamiraju pa su to odlučile i na ovaj način promijeniti i okupiti se u udruzi. Upućen je poziv ženama poduzetnicama da im se priključe. Članice Kruga mogu biti žene, hrvatske državljanke, koje su aktivno uključene u poslovna kretanja u Republici Hrvatskoj i svijetu, poduzetne su i voljne raditi na boljitku svih poslovnih žena, a imaju dvije preporuke aktivnih članica Kruga. Vlasta Hautz – Maričić, jedna od inicijatorica i danas aktivna poduzetnica u revizorskoj i savjetničkoj branši, rekla nam je da im je svima Samobor prirastao srcu pa su i zbog toga nastojale još aktivnije djelovati na našem području. Istaknula je i da nisu feministikinje, nego se samo bore da žene ravnopravno mogu nastupati kao poduzetnice, uz sve svoje obiteljske obveze, te dodala da se obično i kaže da žene nastavljaju tamo gdje muškarci stanu. Sve okupljene zahvalile su domaćinima, Mariji i Božidaru Komeričkom, na gostoprimstvu.

M.Š.

 
06.10.2010.

Radionica u organizaciji samoborskog Poduzetničkog centra

Budućnost je internet oglašavanje

Radionica u organizaciji samoborskog Poduzetničkog centra

Samoborski Poduzetnički centar, u suradnji s Gradom Samoborom i portalom Poslovni.hr, organizirao je radionicu o internet oglašavanju, na kojoj su obrtnicima i poduzetnicima predstavljene raznolike mogućnosti na tom ekonomičnom i za mnoge i dalje inovativnom i još nedovoljno iskorištenom mediju. Na početku radionice nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, a sudionike su s temom i konkretnim primjerima upoznali voditelji ključnih kupaca na portalu Poslovni.hr Branko Ječmenjak i Josip Balek.

Branko Ječmenjak u kraćem nam je razgovoru istaknuo da je internet oglašavanje dobro, korisno i potrebno te da još nismo ni svjesni koliko je internet postao važan dio života. Rekao je da će za desetak godina svi oglašivači biti zapravo internet oglašivači. Naveo je da u Hrvatskoj trenutno oko 3% oglašavanja otpada na internet, dok je u svijetu taj udio već dosegnuo razinu od 25 do 30 posto, a u Velikoj Britaniji sredstva za internet oglašavanje već su premašila ona za oglašavanje na TV postojama. U Hrvatskoj se očekuje za nekoliko godina ista tendencija, budući da sada klijenti još nisu dovoljno upoznati s prednostima internet oglašavanja, zaključio je Branko Ječmenjak.

M.Š.

 

Samoborski SDP obilježio Međunarodni dan starijih osoba

Udruga Krug okuplja žene poduzetnice i obrtnice, a želja je oformiti podružnicu i na našem području

Radionica u organizaciji samoborskog Poduzetničkog centra

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002