23.07.2010.

Na redovnoj tiskovnoj konferenciji najavljen program obilježavanja Dana grada Samobora

Za Dan grada svi u vojarnu!

Na redovnoj tiskovnoj konferenciji najavljen program obilježavanja Dana grada Samobora

Proslava Dana grada Samobora ove će godine biti u skladu s recesijskom situacijom u zemlji, uz oslanjanje prvenstveno na lokalne, samoborske snage, no to ne znači i da će proslava biti manje sadržajna u odnosu na proslave prethodnih godina, poručeno je s redovite tiskovne konferencije predstavnika Grada u utorak, 20. srpnja.

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić uputio je s pressice poziv svim građanima Samobora, kao i gostima grada da dođu na središnje događanje vezano uz Dan grada koje će se održati u subotu, 24. srpnja, u prostoru "novoosvojene" Vojarne Taborec. Tog će dana vojarna biti otvorena za razgledavanje svim građanima od 16 sati, a sat vremena kasnije počet će i odvijanje bogatog programa.

Kako su pojasnili pročelnici Damir Fabek i Željko Radovanić, ove godine neće biti skupih sastava i izvođača, nego će se oslanjanjem na domaće snage predstaviti najveći dio onoga po čemu je Samobor prepoznatljiv – od brojnih obrtnika i poduzetnika, koji će se predstaviti svojim proizvodima na štandovima postavljenima u vojarni, do raznolikog programa samoborskih kulturno-umjetničkih i sportskih udruga. Njima će se u slavljeničkoj ponudi pridružiti i predstavnici 22 samoborska mjesna odbora, koji će za sve posjetitelje vojarne prirediti 4000 besplatnih porcija raznih jela. Bit će tu i pečeni vol, kao i standardne "prateće tekućine", a sve uz minimalni trošak Grada i veliki završni vatromet, napomenuo je pročelnik Radovanić. Konkretno, za ovogodišnju proslavu Dana Grada u proračunu je rezervirano 120 tisuća kuna, no očekuje se da će se od toga iskoristiti svega 60-ak posto sredstava, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić najavio je zajednički projekt Turističke zajednice i Samoborskog muzeja, koji će predstaviti reprint starih samoborskih razglednica, te je govorio i o pratećoj ponudi izložbi koje se događaju oko Dana grada. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Željko Žarko podsjetio je pak da će u povodu Dana Grada, u subotu, 24. srpnja biti održana i svečana sjednica Vijeća na kojoj će se dodijeliti prigodna gradska priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima i kolektivima.

K.S.

Popratni programi

Prva događanja u povodu Dana grada Samobora već su i odrađena. Tako je u nedjelju otvorena izložba Stjepana Katića i Sonje Poropat u Ateljeu Dujmović, a u ponedjeljak je u Gradskoj knjižnici otvorena izložba karikatura Nike Baruna. Za danas (utorak) u 20 sati predviđeno je otvorenje izložbe Životni krug autorice Ane Sladetić u Galeriji Prica, a u četvrtak, 22. srpnja, u 19 sati izložba drvenih skulptura Franje Jurčina Od korenja stvorenja u Gradskoj knjižnici. Za petak, 23. srpnja, predviđeno je otvorenje izložbe Samoborska cvjetna rapsodija Milana Dvoržaka u 19 sati u Samoborskom muzeju. U nedjelju, 25. srpnja, u Foto galeriji Lang predviđena je javna demonstracija stereofotografija Samobor u 3D tehnici autora Franje Bahovca u 12 sati, a na središnjem gradskom trgu od 19 sati predstavit će se koncertom Octogone Klaxton iz francuskog Chassieua.

Fešta u vojarni

Udarni dan obilježavanja Dana Grada je subota, 24. srpnja. U 7 sati počinje se budnicom Gradske glazbe Samobor, slijedi odavanje počasti poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti u 10 sati te održavanje svečane sjednice Gradskog vijeća u 11 sati u Galeriji Prica. Od 16 sati otvaraju se vrata Vojarne Taborec za sve građane, a od 17 sati i službeno počinje program proslave. Započet će ga padobranci kluba Slobodni pad, koji će se u 17 sati spustiti u vojarnu. Istovremeno će početi i besplatna degustacija samoborskih specijaliteta na štandovima mjesnih odbora, obrtnika i udruga te postav izložbe drvenih skulptura Franje Jurčina Od korenja stvorenja i demonstracija stereofotografija Samobor u 3D autora Franje Bahovca. U 17:15 počinje nastup glazbenika i KUD-ova: Samoborski udaraljkaši Sudar, KUD Marko Vukasović, Matica hrvatska, Klapa Samobor, Samoborske mažoretkinje, FA Petkov Breg, KUD Oštrc i TD Ferdo Livadić.

U 17:30 počinje i sportski program, odnosno prezentacija klubova: Judo klub Samobor, Teniski klub Samobor 1890, Nogometni klub Samobor, Motokross klub Marović, Šahovski klub Samobor, Športski plesni klub Samobor, Streličarski klub Samobor, STK Samobor. U 20 sati počinje koncert gostiju iz francuskog Chassieua Octogone Klaxton, a u 21 sat predviđen je nastup Lampaša. Vatromet Pirotehnike Mirnovec trebao bi biti ispaljen u 23 sata, a završnica proslave pripala je samoborskim alternativnim bendovima Agharti, Krlja, Leo Mahović i Vrijeme batina.

 

Na redovnoj tiskovnoj konferenciji najavljen program obilježavanja Dana grada Samobora

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002