01.04.2010.

U Vojarnu Taborec, prema najavama, stigli su radnici za čišćenje i uređenje zelenih površina

Počeli javni radovi

U Vojarnu Taborec, prema najavama, stigli su radnici za čišćenje i uređenje zelenih površina

Kao što je bilo najavljeno prethodnih dana, 1. travnja krenuli su javni radovi na uređenju Vojarne Taborec. Od planiranih 30 radnika, prvog dana s uređenjem je krenulo njih 28, dok je dvoje još obavljalo liječnički pregled, ali će se i oni priključiti ostalima na uređenju zelenih površina i čišćenju kompleksa samoborske vojarne. Riječ je o nezaposlenim osobama koje su bile prijavljene na Zavod za zapošljavanje.

Kako su nam sami rekli, radi se većinom o osobama koje su prethodnih godinama ostale bez posla, a još im nedostaje nekoliko godina staža do mirovine. Budući da se uglavnom snalaze kako znaju i umiju u ovim teškim vremenima, rekli su da će im svakako dobro doći netto plaća od 2200 kuna pa makar i na samo šest mjeseci. Što se tiče zapošljavanja na neki duži rok ne zrače optimizmom.

Radovi su počeli nakon dogovora Zavoda za zapošljavanje, Grada Samobora i Komunalca, koji je nositelj aktivnosti na uređenju i čišćenju Vojarne. Početak javnih radova popratili su samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i njegov zamjenik Željko Stanec sa suradnicima te direktor Komunalca Boris Kušt sa suradnicima.

M.Š.

 
01.04.2010.

Predavanje u povodu Svjetskog dana voda

CSI: H2O

Predavanje u povodu Svjetskog dana voda

U povodu Svjetskog dana voda 29. ožujka u Gradskoj knjižnici Samobor održano je predavanje s prikladnom tematikom, naslovljeno CSI: H2O (VODA). Organizator je bila Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Predavanje je održala djeletnica Parka mr.sc. Tatjana Vujnović, geolog.

Tijekom zanimljivog predavanja i diskusije posjetitelji su saznali osnovne informacije o hidrološkom ciklusu, važnosti pitke vode, te o rezultatima istraživanja i stanju vodnih izvora i lokvi na području Parka prirode. Kemijska analiza vode s brojnih izvora dala je odgovore na brojna pitanja – od vrste stijena gdje je započela svoj podzemni put, vremena koliko je provela u podzemlju prije nego je ponovo pronašla izlaz na površinu, pa do vrste zagađivača koje je voda "pokupila" na svom putu Parkom prirode. Zaključak je da kvaliteti izvorske vode, zbog značajki krškog terena, veliku prijetnju predstavljaju nedovoljno regulirane otpadne vode iz kućanstava.

S.S.

 
01.04.2010.

Edukativni i promotivni program Hrvatske pošte

Oduševljenje poštarskom organizacijom

Edukativni i promotivni program Hrvatske pošte

U organizaciji Zlatka Boldina, potpredsjednika pošte za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, organizirani su sastanci sa 130 ravnatelja osnovnih škola Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Cilj sastanaka bio je upoznati ravnatelje škola s aktivnostima koje provodi Hrvatska pošta u procesu restrukturiranja, kao i aktivno uključivanje Hrvatske pošte u procese edukacije, prilagođene nastavnom programu trećih i četvrtih razreda osnovnog obrazovanja.

Edukativni i promotivni program obavljen je u zgradi Hrvatske pošte, Zagreb, Branimirova 4, posjetom oko 350 učenika osnovnih škola Bogumila Tonija iz Samobora i Milana Langa iz Bregane te dječjeg vrtića Slavuj iz Svete Nedelje i Kerestinca.

Prezentacijom djelatnosti Hrvatske pošte, koju su proveli radnici Ureda potpredsjednika Nela Jurčić, Branimira Jakušić i Josip Kuterovac, djeci su predstavljeni procesi prijema, adresiranja i podjele pošiljaka putem sustava za automatsku razradu pošiljaka i stroja za podjelu paketa, tzv. "glisera".

Djeca su upoznala i razgledala dvoranu poštonoša, kao i vozila za prijevoz pošiljaka.

Poseban dio prezentacije odnosio se na upoznavanje s hrvatskim poštanskim markama.

Zajednički nazivnik svih posjeta je veliko oduševljenje organizacijom, zanimljivim i edukativnim sadržajem te toplinom i ljubaznošću kojom zrače radnici Hrvatske pošte.

Za uspomenu i sjećanje na posjet Hrvatskoj pošti, djeci je, uz dopisnice, podijeljen i prigodan poklon - "nasmiješeni" balon s logom Hrvatske pošte, dok su djeca uzvratila iskrenim pohvalama i omotnicama s prigodnim likovnim radovima.

I.H.

FOTO: Učenike OŠ Bogumila Tonija razveselili su hrvatski poštari

 
01.04.2010.

Obilježeno 120. godina rada DVD-a Samobor

Stigla i priznanja za dugogodišnji rad

Obilježeno 120. godina rada DVD-a Samobor

U subotu, 27. ožujka, u Hotelu Lavica održana je svečanost u povodu 120. obljetnice djelovanja DVD–a Samobor, pod sloganom DA NE POGODE DOM, NE POGODE ČOVJEKA, USPJELI SMO TOKOM 120 GODINA – POD BARJAKOM SVETOG FLORIJANA.

Predsjednik Jurica Domin pozdravio je prisutne vatrogasce, predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice Teodora Frickog, zapovjednika VZ Zagrebačke županije Josipa Novosela, predstavnika VZ Grada Samobora Darka Kupresa, predstavnike pokrovitelja Grada Samobora - zamjenika gradonačelnika Hrvoja Frankića, predsjednika Gradskog vijeća Željka Žarka, pročelnika Odjela za gospodarstvo i financije Željka Radovanića, vijećnicu Maricu Jelenić, predstavnike grada Wirgesa Renata Nolla, počasnog građanina Samobora Franza Josefa Bruchofa, predstavnike PGD Obrežje iz Slovenije, predstavnike tvrtki Vatropromet i Ziegler, predstavnike DVD-a Vatrogasne zajednice Grada Samobora, zapovjednika JVP Samobor Mladena Žitkovića, DVD-e Sveti Ivan Zelina, Dugo selo, Gornji Desinec, Sveta Nedelja, Strmec, Kerestinec, Stupnik, predstavnike bratimljenog društva Barilović i ostale goste.

Svečanost je započela glazbenim programom Tamburaškog orkestra i Samoborki te izvođenjem državne i vatrogasne himne.

Tajnik Nevenko Barković je izvijestio o povijesnom putu kroz 120 godina. Podsjetio je na 8. ožujak 1890. godine, kada je održana osnivačka skupština. Od tada, uz poteškoće sa smještajem i opremom, društvo sudjeluje u spašavanju imovine i života ljudi i životinja od požara i poplava.

Društvom su rukovodili brojni ugledni Samoborci: Josip Milaković, Milan Lang, Bogumil Toni, Stjepan Orešković, Zvonimir Miholjević, dr. Vladimir Mogut, Fritz Wagner Branko, Franjo Strmoli, Stjepan Tkalčić Šimunić, Branko Mataušić, Stanko Herceg, Mirko Babić, Boris Bogolin, Vladimir Domin, Vladimir Domin ml. i Jurica Domin.

U ime pokrovitelja Grada Samobora zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić je čestitao veliku obljetnicu i obećao pomoć Grada te uručio statuu sv. Florijana.

Počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki u nekoliko je rečenica istakao 40-godišnju suradnju sa samoborskim vatrogascima i važnost rada na području vatrogastva na ovom području. Uručio je i spomen diplomu povodom 120. obljetnice te odlikovanja.

Tako je odlikovanje za posebne zasluge uručeno Borisu Bogolinu, koji je u društvu obnašao dužnost predsjednika i tajnika, kao i predsjednika i tajnika VZG Samobor te sudjelovao u osnivanju VZ Zagrebačke županije.

Za dugogodišnji rad u društvu zlatne medalje je uručio Željku Samboleku, Stanislavu Hercegu, Dubravku Golubiću, Damiru Dominu i Goranu Barkoviću.

Medalje Vatrogasni veteran primili su Juraj Guliš, Zlatko Kvaternik i Dragutin Paar.

Zapovjednik VZ Zagrebačke županije Josip Novosel uručio je srebrne vatrogasne medalje Janku Gunčiću, Ivici Močanu, Marku Dominu, Davoru Dominu, Ranku Oslakoviću i Nevenku Barkoviću.

Predstavnik VZ Grada Samobora Darko Kupres uručio je brončane medalje Davoru Sečenu, Ivici Rešetaru, Petru Crnokraku, Robertu Bogolinu, Miroslavu Rubiniću, Ivanu Dömötörffyju, Karlu Trnaru i Mihaelu Cipeku.

Odlukom Skupštine DVD-a Samobor počasnim je predsjednikom imenovan Vladimir Domin stariji, a počasnim tajnikom Boris Bogolin. Ovom su im prigodom uručene diplome.

Zahvalnice su od zapovjednika Vladimira Domina primili svi koji su darovali za spomen traku i spomen čavlić. Članovi društva primili su počasnice.

Predstavnici vatrogasnih društava uručili su prigodne darove, a za kraj su Stariji tamburaški orkestar Ferdo Livadić i Samoborke, sa solistima Đurđicom Pleše i Franjom Sinom Gluščićem, izveli prigodni program.

Antun Bogolin

Foto: Robert Bogolin

 
01.04.2010.

6. Samoborski proljetni sajam

Dvodnevni praznik vrhunskih proizvoda i usluga

6. Samoborski proljetni sajam

Brojni epiteti i pohvale koje su izrečene proteklih godina za organizaciju i uspješnost Samoborskog proljetnog sajma mogu se ponoviti i ove godine. Bila je to još jednom uspješna prezentacija samoborske obrtničke, autohtone tradicijske i gastronomske ponude, dodatno obagaćena novim sadržajima. I ugledni gosti na otvorenju 27. ožujka nisu štedjeli na komplimentima. U Samobor su stigli župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izaslanica ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Ana Šepić Vincent, a Sajam je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka Josip Kraljičković. Pod šatorom na Trgu kralja Tomislava ugostili su ih zamjenici gradonačelnika Hrvoje Frankić i Željko Stanec, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko te pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić. Među uzvanicima bila su izaslanstva prijateljskih gradova - njemačkog Wirgesa, predvođeno gradonačelnikom Renatom Nollom, mađarskog Pečuha te Bekescsabe.

U svečanom dijelu programa zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska brojnih gostiju i izlagača, dok su pohvale Sajmu izrekli Stjepan Kožić i Ana Šepić Vincent. Sajam je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka Josip Kraljičković, koji je u pozdravnom govoru rekao da je Sajam postao prepoznatljiv zahvaljujući inicijativi Grada Samobora i njegovog resornog odjela te uz potporu Zagrebačke županije. Zaželio je uspjeh svim izlagačima kako bi hrvatski domaći proizvod ostao prepoznat, a po završetku govora košaru sa samoborskim proizvodima predao mu je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić.

Tijekom obilaska štandova svi su se mogli uvjeriti u posebnosti koje ima Samobor, kao što je bogata gastro ponuda koja uključuje kremšnite, bermet i muštardu, sir, med, domaća vina, ljekovito bilje, greblicu te mesne proizvode, najčešće češnjovke i već dobro znanu Samoborsku salamu. Prikazani su bili i tradicijski obrti kao što su kristalobrusači, remenari, lančari, licitari, medičari i drugi, a svoju su ponudu predstavila obiteljska poljoprivredna gospodarstva te udruge i ustanove Grada Samobora. Posjetitelji su mogli uživati i u atraktivnim vožnjama kočijama kroz centar grada te nastupima glazbenih društava, zborova i plesača iz Samobora i okolice.

Ovogodišnje novosti bili su "Češnofkijada" u subotu te "Festival samoborske kotlovine" u nedjelju, u kojima su potpuno besplatno mogli uživati svi posjetitelji. Pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Grada Samobora Željko Radovanić rekao nam je da ga raduje što je Sajam ispunio očekivanja te što su noviteti kao što su "Češnofkijada" i "Festival kotlovine" dobro primljeni. Naglasio je i da je Sajam zbog toga bogatiji nego ikad izlagačima, a kao jedan od sljedećih projekata Grada Samobora i odjela kojem je na čelu najavio je oživljavanje Dana kruha i vina.

Mato Šipuš

Nagrade izlagačima

Posebna komisija koju su čini predsjednik Igor Jaić Krasnik (Grad Samobor), Sanja Žibrat (TZGS) i Silva Lamot (UOS) obišla je sve štandove i za najbolje uređeni štand proglasila onaj obrta Arco. Drugo mjesto pripalo je obrtu Ametist, a treće obrtu Srčeko. Prva nagrada donosi, uz priznanje, i mogućnost besplatnog nastupa tijekom cijele godine na redovnom sajmu na Trgu kralja Tomislava, druga polugodišnji besplatni nastup, a treća besplatni nastup na Božićnom sajmu.

"Češnofkijada"

Prostor Kleščićeve ulice 27. ožujka bio je rezerviran za prezentaciju češnjovki koje su pripremili samoborski mjesni odbori. Nastupilo je 12 mjesnih odbora, a u ime Grada Samobora Krunoslav Znika istaknuo je da je ove prve godine posebna komisija, kojoj je predsjedavao, uz članove Tomislava Skendrovića i Vladu Hofera, imala savjetodavnu ulogu, kako bi se što bolje pripremili za sljedeću natjecateljsku godinu.

"Festival kotovine"

Lovačka udruga Žumberačka gora (Juraj Horvat, Damir Vrančić i Ivo Krapinec) pripremila je najbolju kotlovinu, drugo mjesto pripalo je MO Lug, a treće MO Otok. Odlučilo je to stručno povjerenstvo koje su činili vrhunski kuhari Branko Ognjenović, Tomislav Špiček, Milinko Perković te Renata Kruhan, a koje je 28. ožujka obišlo sve natjecatelje. Predsjednik povjerenstva Branko Ognjenović rekao nam je da su ocjenjivali opći dojam, stručnost izvedbe, okus i boju mesa, ukus i izgled kotla te da su odlučivale nijanse. Članovi povjerenstva istaknuli su važnost održavanja ove tradicije te iskazali zadovoljstvo kvalitetom pripremljenih kotlovina. U ime pobjednika Juraj Horvat rekao je da su se pridržavali propisanih stavki, a da je tajna uspjeha u tome da su pazili što i u koje vrijeme stavljaju.

 

U Vojarnu Taborec, prema najavama, stigli su radnici za čišćenje i uređenje zelenih površina

Predavanje u povodu Svjetskog dana voda

Edukativni i promotivni program Hrvatske pošte

Obilježeno 120. godina rada DVD-a Samobor

6. Samoborski proljetni sajam

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002