27.04.2010.

Osnovana Udruga uzgajivača konja hrvatskog posavca Vranac Samobor

Prašit će se pod kopitima

Osnovana Udruga uzgajivača konja hrvatskog posavca Vranac Samobor

Sve većem interesu za izvornom pasminom konja hrvatskog posavca, osobito u turističke svrhe za vožnu zapregom, svakako će pridonijeti osnivanje Udruge uzgajivača konja hrvatskog posavca Vranac iz Samobora.

Osnivačka skupština održana je 15. travnja u Samoboru, u Bobovici, gdje je i sjedište same Udruge. Za predsjednika je izabran Juraj Čiček, za dopredsjednika Milan Milaković, a za tajnicu Martina Čiček. Ostali članovi - osnivači su Goran Stojić, Hrvoje Beljak, Martina Glasnović Horvat i Vesna Čiček. Udruga trenutno ima 50-ak konja, a nakon upisa u Registar udruga slijedi pristupanje Središnjem savezu uzgajivača konja hrvatski posavac.

Osnivačkoj skupštini nazočio je Krunoslav Znika, a kasnije se pridružilo i vodstvo zadruge Sjetva.

S.S.

 
27.04.2010.

Na tiskovnoj konferenciji svoju proslavu Međunarodnog praznika rada najavili SRP, DSŽ, LJH, Novi sindikat i Sindikat umirovljenika

Predahnite od svakodnevice u Orešju

Na tiskovnoj konferenciji svoju proslavu Međunarodnog praznika rada najavili SRP, DSŽ, LJH, Novi sindikat i Sindikat umirovljenika

Najavljujući svoju proslavu Međunarodnog praznika rada, na tiskovnoj konferenciji u Hotelu Lavica okupili su se predsjednik samoborskog ogranka Socijalističke radničke partije Franjo Golenko, predsjednica samoborske Demokratske stranke žena Maja Marija Jelinčić i zamjenik predsjednika Ljevice Hrvatske grada Zagreba Mišo Mrvoš.

Kako je pojasnio Golenko, ove su tri stranke, uz podršku Novog sindikata i Sindikata umirovljenika Hrvatske - podružnica Samobor, po prvi puta ušli u zajedničku stranačko-sindikalnu akciju te organizirali proslavu 1. svibnja na jezerima u Orešju. Osim dostojnog obilježavanja Praznika rada velikom proslavom, želja je organizatora afirmirati jezera Orešje kao lokaciju koja nudi brojne mogućnosti rekreacije te inicirati uređenje tog područja kako bi vremenom postao, rečeno je, Maksimir broj 2.

Maja Marija Jelinčić naglasila je pak kako su se odlučili ne pridružiti se 1. svibanjskoj proslavi na Maksimiru, smatrajući kako će se tamo okupiti, između ostalog, upravo oni koji su Hrvatsku i doveli do sadašnjeg stanja u kojem se, rekla je, moramo boriti za golu egzistenciju. Glavni uzrok tome u DSŽ vide u pljačkaškoj privatizaciji i sprezi vlasti i krupnog kapitala. Stoga će, rekla je Jelinčić, za proslave u Orešju poručiti Vladi RH da u rješavanju recesije počnu od sebe, a ne od obespravljenih radnika.

Mišo Mrvoš pozvao je pak sve da se pridruže proslavi na jezerima Orešje kako bi barem na trenutak zaboravili na turobnu svakodnevicu u Hrvatskoj.

Kako je rečeno na tiskovnoj konferenciji, proslava bi trebala početi u 11 sati, trajati do 17 sati, a predviđeno je da će se podijeliti 500 porcija graha. Uz besplatni grah predviđena je i komercijalna ponuda hrane i pića.

K.S.

 
27.04.2010.

Predavanje o prednostima i nedostacima interneta u organizaciji samoborskog KUIS-a

Najvažniji je nadzor i odnos povjerenja

Predavanje o prednostima i nedostacima interneta u organizaciji samoborskog KUIS-a

Samoborski Klub učenika i studenata (KUIS) organizirao je 29. travnja zanimljivo predavanje u OŠ Bogumila Tonija o prednostima i nedostacima interneta i nasilju preko interneta, koje je djelatnicima škole predočila psihologinja Marija Krmek iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba. Na početku sve je nazočne pozdravila ravnateljica škole Milena Kolarec, a potom i predsjednik KUIS-a Mario Vlahović.

Psihologinja Marija Krmek navela je potom u prvom dijelu koje su to prednosti, ali i nedostaci modernih oblika komunikacije te predstavila istraživanja koja su 2005. i 2008. proveli Hrabri telefon, odnosno Poliklinika za zaštitu djece, koje je pokazalo da 90% djece u dobi od 12 do 15 godina koristi računalo, 73% internet, a od tog broja 47% ih računalo nema kod kuće, ali koristi internet, a najčešće to čine za pretraživanje sadržaja, dok je na drugom mjestu skidanje glazbe. No, 27% bilo ih je izloženo i porukama seksualnog sadržaja.

Za roditelje i prosvjetne radnike upozorenje je i da je napretkom tehnologije u porastu izloženost nasilju preko mobitela. Potvrdu za to imamo i u sve češćim objavama u javnosti snimaka o tučnjavi ili maltretiranju pojedinaca u razredu. Opasnost je sada veća nego prije, jer preko internetskih grupa ili blogova o tome zna daleko veći broj osoba. Marija Krmek je upozorila da su škole dužne obavijestiti o uočenom nasilju nadležni Centar za socijalnu skrb i policiju pa i o blogovima i stranicama na kojima se vrijeđaju i omalovažavaju pojedini učenici. O takvim stvarima treba obavijestiti i administratora tih stranica, kako bi ih uklonio i postavio obavijest da je prema zakonu to kažnjivo djelo. Pritužbama učenika treba posvetiti pozornost, jer je psihologinja Krmek kao najčešću grešku istakla onu da se djeci govori da ne tužakaju kolege. Zlostavljana djeca tada se suočavaju s još većim problemima, jer više ne znaju kome se mogu obratiti. Preporučila je i roditeljima da se nauče koristiti računalom, jer je ono postalo dio svakodnevnih djetetovih potreba te je potreban nadzor pa je preporučila da se računala nalaze u dnevnom boravku kako bi se mogla češće ostvariti kontrola nad sadržajima koje dijete koristi. No, Marija Krmek je naglasila da za sve nije kriv internet, nego je važan odnos roditelja i djeteta, koji treba biti topao i povjerljiv.

M.Š.

 
27.04.2010.

Završni dio edukacije 17 nezaposlenih

Novi kuhari i slastičari

Završni dio edukacije 17 nezaposlenih

U Hotelu Livadić je 26. travnja održan praktični dio završnog ispita za zanimanja kuhar i slastičar. Ovo je završni dio edukacije 17 nezaposlenih koje je Zavod za zapošljavanje poslao na prekvalifikaciju.

Prekvalifikacija je provedena u Pučkom otvorenom učilištu Samobor u suradnji s Udruženjem obrtnika Samobor i Obrtničkom komorom Zagreb. Polaznice i polaznici kuhari i slastičari praktičnu su nastavu pohađali kod uglednih samoborskih ugostitelja.

Svi su pokazali izuzetan trud i umijeće svojim radovima, a izuzetno zadovoljstvo postignutim iskazali su i njihovi stručni voditelji Jurica Grozdanić i Nada Ivanjko.

- Motiviranost i predanost ovih ljudi je izuzetna i teško ju je usporediti s redovitim školarcima. Mi u svom restoranu često imamo naučnike tijekom njihova školovanja, ali oni nekad ni sami nisu sigurni je li to njihov pravi poziv. Ovi polaznici su odmah pokazali predanost i odgovornost kakva nam je i potrebna. Vjerujem da će većina njih uskoro pronaći posao – rekao je Marijan Karlović, predsjednik Udruženja obrtnika Samobor, pozdravljajući prisutne.

U ime Grada Samobora ovaj vrijedni program pozdravio je dogradonačelnik Hrvoje Frankić, a u ime Obrtničke komore Zagreb Rozalija Filipović Baljak, voditeljica obrazovanja.

S.S.

 
27.04.2010.

Redovna skupština Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije

Ivan Vlainić novi predsjednik, sjedište seli u Samobor

Redovna skupština Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije

Na redovnoj godišnjoj izbornoj skupštini Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, koja je održana u Ivanić-Gradu, izabrano je novo vodstvo Zajednice s mandatom od četiri godine. Novoizabrani predsjednik je Ivan Vlainić, nastavnik i inovator iz Samobora. Za zamjenike su izabrani Miroslav Klarić iz Zaprešća i Mate Čalušić iz Ivanić-Grada, a za članove izvršnog odbora Krešimir Motočić iz Samobora, Saša Pavlek iz Križa, Ivica Petak iz Velike Gorice i Davor Banći iz Ivanić-Grada. Nakon izbora novi predsjednik Ivan Vlainić zahvalio je dosadašnjem vodstvu i kao inovator najavio mnoge "inovacije“ u budućem radu pod njegovim predsjedavanjem. Usvojeno je izvješće za 2009. i plan rada te financijski plan za 2010. godinu, u Zajednicu su primljene nove udruge, a usvojena je i odluka o promjeni adrese, jer se Zajednica seli u Samobor u Perkovčevu 59.

U završnom dijelu sjednice svečano su uručene Nagrade tehničke kulture Zagrebačke županije Rudolf Perešin. Uručili su ih predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić i novoizabrani predsjednik ZTKZŽ Ivan Vlainić. Nagrada za životno djelo pripala je Zdenku Šroleru, godišnje nagrade prof.dr. Zoranu Luliću i Jozi Čalušiću, a priznanja Modelarskom klubu Zaprešić i Srednjoj školi Ivana Šveara.

I.H.

FOTO: Dosadašnji predsjednik Zdenko Šroler i novoizabrani Ivan Vlainić

 
27.04.2010.

Ciklus predavanja Nemirna zemlja završio gostovanjem Zorana Vakule

Ove godine prevladava prosjek

Ciklus predavanja Nemirna zemlja završio gostovanjem Zorana Vakule

Kao da su znali što će se događati u posljednje vrijeme, Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora pogodilo je s nazivom ciklusa predavanja nazvavši ga Nemirna zemlja. I dok nam je planeta Zemlja zaista postala nemirna, proteklih je mjeseci u Gradskoj knjižnici bilo održano niz zanimljivih predavanja, a čast da okonča taj ciklus pripala je Zoranu Vakuli. Ovaj javnosti vrlo dobro znani meteorolog, načelnik Odjela za vremenske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda, pojasnio je na zanimljiv način koliko se parametara i projekcija koristi u službi da bi se izradila prognoza vremena. Istaknuo je da je sveobuhvatni pogled na svijet koji nas okružuje nužan u meteorologiji, jer u obzir se moraju uzeti podaci s mjernih postaja. Pojasnivši neke od najosnovnijih pojmova, rekao je da se danas može koristiti nekoliko modela pri izradi prognoze (neki od važnijih su Aladin, ECMWF, EPS) u čemu znatno pomaže uznapredovala informatika. No, uvijek su moguće i greške zbog nepreciznih mjerenja i zbog činjenice da postoje dijelovi u svijetu koji nisu pokrivreni meteorološkim mjernim postojama. Na primjeru uobičajene prognoze zorno je pokazao koji se sve podaci gledaju. Naglasio je da su ovogodišnji podaci o vremenu na razini uobičajenog prosjeka, a takva su predviđanja i do kraja godine. Te dugoročnije prognoze za narednih šest mjeseci govore da će najtoplije biti u kolovozu, dok bi najkišovitiji trebao biti lipanj. One kratkoročnije prognoze mogu se pogledati na stranici Državnog hidrometeorološkog zavoda. Budući da je naziv predavanja bio O prognozi vremena i još koječemu, Zoran Vakula na kraju je govorio i o klimatskim promjenama. Usporedbom podataka po desetljećima u svijetu i kod nas (mjerenja na postaji Grič počela su još 1862. godine) vidljiv je porast prosječne temperature zadnjih godina. Za zdraviji planet preporučio je da svaki čovjek napravi svoj mali doprinos kao što su smanjenje temeprature u stanu ili kući za 1 stupanj, korištenje štednih žarulja te javnog prijevoza i bicikala umjesto automobila, a pri vožnji smanjiti brzinu i time uštedjeti gorivo i slično.

Na kraju je voditelj astronomske sekcije u DITS-u Ivan Opić zahvalio i Gradskoj knjižnici što im je omogućila da sva predavanja održe u njihovom prostoru.

M.Š.

 
27.04.2010.

Samoborski pajdaši položili vijenac u spomen-području Trokut

Pajdaši se sjetili ratnika

Samoborski pajdaši položili vijenac u spomen-području Trokut

Udruga Samoborski pajdaši prilikom posjete Daruvaru obišla je 24. travnja i spomen-područje Trokut, gdje su u Domovinskom ratu poginula četrnaestorica pripadnika samoborske 151. brigade HV-a: Nenad Beljak, Nenad Bogunović, Dražen Derdić, Vlado Ivčić, Davor Kelemen, Zvonko Liktar, Krešimir Purić, Maks Puš, Dražen Ratković, Josip Razum, Josip Ruklić, Nenad Sučić, Rajko Turk i Slavko Vojak.

Tom prilikom položili su vijenac i zapalili svijeće ispred spomenika podignutog njima u čast.

Boris Debogović

 

Osnovana Udruga uzgajivača konja hrvatskog posavca Vranac Samobor

Na tiskovnoj konferenciji svoju proslavu Međunarodnog praznika rada najavili SRP, DSŽ, LJH, Novi sindikat i Sindikat umirovljenika

Predavanje o prednostima i nedostacima interneta u organizaciji samoborskog KUIS-a

Završni dio edukacije 17 nezaposlenih

Redovna skupština Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije

Ciklus predavanja Nemirna zemlja završio gostovanjem Zorana Vakule

Samoborski pajdaši položili vijenac u spomen-području Trokut

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002