21.06.2010.

Preventivni program Odaberi sport samoborski sportaši promovirali i u Zagrebu

Sport je pravi izbor

Preventivni program Odaberi sport samoborski sportaši promovirali i u Zagrebu

Zagrebački judo savez i Judo klub Samobor, uz potporu Vlade Republike Hrvatske, Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, predstavili su 18. lipnja u povodu Međunarodnog dana borbe protiv droge program Odaberi sport na zagrebačkom Cvjetnom placu. Cilj je tog programa, koji je već održan u nekoliko hrvatskih gradova, a započeo je u Samoboru potaknuti učenike na bavljenje sportom, rekao je obraćajući se publici gradonačelnik Samobora Krešo Beljak. Istaknuo je da Grad Samobor stvara uvjete kako bi se sportom aktivno bavilo što više djece.

Samoborski sportaši jedini su predstavili svoja sportska umijeća, jer se baš u Samoboru uspješno provodi projekt Zagrebačkog judo saveza Odaberi sport. Ured za suzbijanje droga lani ga je proglasio najboljim preventivnim programom. U Samoboru je taj program vrlo dobro zaživio. Stoga smo odlučili svima pokazati jednu lokalnu sredinu koja je prihvatila taj program, provodi ga i ima jako dobre rezultate, rekao je Vitomir Spasović, autor programa Odaberi sport i autor serijala knjiga Mali sportaši koji se i sam kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture i judaš, zalaže da se djeca školske dobi zainteresiraju za sport i pravilno izaberu jedan od njih.

Osim judaša svojim su se kratkim programom predstavile gimnastičarke Gimnastičkog kluba Samobor (što možete vidjeti na You Tubeu pod naslovom GK Samobor, Mala škola akrobatike, 18.6. 2010), zatim Karate klub Samobor, Teniski klub Samobor 1890, Nogometni klub Samobor i Motokross klub Marović. Građanima se, uz samoborske sportaše, predstavilo i desetak udruga za suzbijanje zloporabe droga, a došla je i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič.

- Evidentiranih ovisnika o drogama je više od 29.000, a mladi se s drogom susreću već u osnovnoj školi, u dobi od 14 godina. Prije dva tjedna na sjednici Vlade donijeli smo strategiju koja je ujedinila borbe protiv svih oblika ovisnosti; od alkohola, droge, interneta i igrica, jer toga u dosadašnjim dokumentima nije bilo – rekla je Adlešič, nakon čega su policajac i pas dresiran za pronalaženje droge pokazali kako se otkriva doga skrivena u automobilu.

Na samom kraju tajnik Samoborskog športskog saveza Juro Horvat istaknuo je da je prikazani program samo mali dio sportske djelatnosti u prevenciji i borbi protiv droge što ih u svojoj ponudi ima Samoborski športski savez.

K.K.

 
21.06.2010.

Uručena priznanja učenicima i mentorima za uspjehe na državnim natjecanjima

Darovi i priznanja za 54 učenika

Uručena priznanja učenicima i mentorima za uspjehe na državnim natjecanjima

U Galeriji Prica 17. lipnja održana je tradicionalna svečanost na kojoj je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić uručio prigodne darove i priznanja za učenike i njihove mentore koji su osvajali nagrade na natjecanjima, a ovaj put pozvani su bili osvajači medalja na državnim natjecanjima iz samoborskih osnovnih i srednjih škola te Glazbene škole Ferdo Livadić. Na našim stranicama već smo objavljivali neka od tih imena (čim smo dobili vijest o njihovom uspjehu na natjecanju) ali ćemo ih i sada sve redom navesti.

Iz Osnovne škole Bogumila Tonija prigodni dar i priznanje za osvojeno prvo mjesto primili su Fran Celižić (biologija, 8.a), Matej Vranković (biologija, 8.a), Luka Galić (astronomija, 8.b), za drugo mjesto Davor Vukadin (astronomija, 7.e), Drago Plečko (astronomija, 8.f) te za osvojeno treće mjesto Kristijan Vukelić (informatika te matematika, 7.c), Jelena Tompak (astronomija, 7.e), Marko Guberina (astronomija, 6.b), Drago Plečko (fizika, 8.f) i Ivan Ivica (astronomija, 8.f). Priznanja su primili i njihovi profesori Nataša Kletečki, Karmen Tonšetić, Vjeko Jakopec, Snježana Horvatić, Ivana Matić i Božo Kosor. Iz OŠ Rude nagradu su primili učenici koji su ekipno osvojili treće mjesto u rukometu: Andrej Trčak, Marko Koščica, Filip Cvetković, Antonio Skendrović, Andrej Skendrović, Martin Kupres (svi 8.a), Tomislav Štajnkler (7.b), Domagoj Seničar (7.a), Luka Plevko (7.a), Lovro Gaća (6.a), Kristijan Tanković (6.a) i Dominik Fulir (6.a), kao i njihov mentor prof. Milan Jelenić. Iz OŠ Samobor priznanja su primile Karla Pribanić, Monika Obranić i Helena Vuković (Učeničkih zadruga Stražnik) i njihove mentorice Marina Kardinar i Romana Lisec Vrbanović, a iz OŠ Milana Langa iz Bregane učenici koji su sudjelovali na državnoj smotri tehničke kulture i robotike Mihael Belan i Marko Žitković, kao i njihovi profesori Feliks Škiljan i Andrej Barberić.

Iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša prvo mjesto u prezentaciji slobodne teme na francuskom jeziku osvojila je Nikolina Černauš (mentorica prof. Jasna Horn), iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole prvo mjesto na međudržavnom natjecanju Gastro osvojila je Antonija Kos (mentorica prof. Marija Tomašković), a iz Srednje strukovne škole prvo mjesto u krosu osvojio je Filip Turk, treće Dario Salopek, a uz njih dvojicu treće mjesto u ekipnom poretku osvojili su još Zvonimir Guliš, Jurica Rubinić i Karlo Fresl (mentor prof. Zdravko Frajt).

Najviše nagrada otišlo je u Glazbenu školu Ferdo Livadić. Na državnom komornom natjecanju učenika i studenata glazbe apsolutni pobjednici u kategoriji dua bili su Maksimilijan Borić (brač, mandolina) i Tomislav Smolčić (gitara) uz mentoricu Ivanu Trogrlić. Drugu nagradu osvojio je kvartet saksofona (Andrija Roko Vušković, Karlo Mlakar, Domagoj Ivanković i Marko Rušnov) uz mentora Tomislava Žužaka, a treće kvartet violina (Ana Župančić, Marija Župančić, Matea Andrić i Marta Stanec) uz mentoricu Nikolinu Tičinović. Na državnom solističkom natjecanju kod udaraljkaša prvu nagradu u 3. kategoriji osvojio je Josip Blašković, drugu nagradu u 1. kategoriji Janko Adamek, a treću nagradu Morana Vugrin (mentor Goran Gorše). Violinistici Evi Fauković pripalo je prvo mjesto u 4. kategoriji (mentor Taras Pecheny), flautistu Cameronu Masseyu prvo mjesto u 2. kategoriji (mentorica Ivana Štrbac), rogistu Antoniju Škiljanu treće mjesto u 4. kategoriji (mentor Zoran Katić), dok je na klarinetu prvo mjesto u 2. kategoriji pripalo Ivi Tikvici, drugo mjesto u 1. kategoriji Doroteji Rnjak, drugo mjesto u drugoj kategoriji Filipu Mikuši (mentorica Vesna Radinčić) te na saksofonu prva nagrada u 4. kategoriji Andriji Roku Vuškoviću, a druga nagrada u 3. kategoriji Karlu Mlakaru (mentor Tomislav Žužak). Na međunarodnom natjecanju klarinetista u Krškom Filipu Mikluši (mentorica Vesna Radinčić) pripalo je treće mjesto, na međunarodnom gitarističkom natjecanju u Omišu Marti Faullend Hefferer drugo mjesto (mentorica Vesna Faullend Hefferer). Na 15. državnom natjecanju Hrvatski glazbenik za Euroviziju Filip Merčep na marimbi (mentor Goran Gorše) osvojio je prvo mjesto te predstavljaju našu zemlju u finalnoj večeri Eurovizije u Beču.

Tijekom svečanosti u Galeriji Prica nastupili su Janko Adamek i Morana Vugrin te Kvartet saksofona, a zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić istaknuo da su učenici i njihovi mentori ambasadori Samobora u Hrvatskoj i svijetu, pozdravivši nazočne profesore i ravnatelje škola. Učenicima su uručeni keramički ukrasi s motivom Samobora, a mentorima reprint izdanja knjige Milana Langa Samobor – narodni život i običaji.

M.Š.

Nezadovoljstvo prosvjetara

Po završetku svečanosti Vesna Lokner Kralj, ravnateljica OŠ Samobor, iskazala je nezadovoljstvo što se nisu odmah pročitala područja i mjesta koje su učenici osvojili. Uz to, prigovorila je što se priznanja nisu uručila učenicima i mentorima koji su nagrade osvojili na županijskim natjecanjima, smatrajući da opravdanje ne može biti da je takvih učenika previše, jer se time obezvređuje njihov trud, rad, zalaganje i uspjeh, kao i cjelogodišnji rad njihovih mentora. Dodala je kako je kao voditelj aktiva ravnatelja bila inicijator primanja i da u njima sudjeluje 15 godina, ali da ove godine ono nije bilo na prijašnjoj razini. Već tijekom svečanosti i mentori su iskazali nezadovoljstvo pa je dio njih s učenicima napustio dvoranu prije završetka programa, ne prihvaćajući isprike.

 
21.06.2010.

Na svečanoj promociji u zagrebačkom Muzeju Mimara predstavljena fotomonografija županije

360 fotografija na 340 stranica

Na svečanoj promociji u zagrebačkom Muzeju Mimara predstavljena fotomonografija županije

U nazočnosti mnogobrojnih uzvanika i prijatelja Zagrebačke županije, u srijedu, 16. lipnja, u Muzeju Mimara u Zagrebu održana je svečana promocija Fotomonografije Zagrebačke županije. Riječ je o projektu kojeg je realizirala Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s autorom Markom Vrdoljakom, koji na 340 stranica sadrži više od 360 fotografija, potpisanih na hrvatskom i engleskom jeziku. Rad na fotomonografiji trajao je godinu dana, unutar koje su zabilježena sva godišnja doba, snimani su ljudi i njihovi običaji, kulturna baština, sakralna umjetnost, muzeji, dvorci, kurije, prirodne znamenitosti, događanja i manifestacije, a samo snimanje uključivalo je i 9 sati leta helikopterom, obilazak 112 različitih mjesta, gradova, sela i zaselaka, prijeđeno je oko 6800 kilometara i nastalo je više od 8000 fotografija. Izbor od njih 40-ak prezentiran je i na pratećoj izložbi koja se u Mimari može razgledati do 27. lipnja.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić čestitao je Turističkoj zajednici Zagrebačke županije, autoru Marku Vrdoljaku i njegovom kreativnom timu na realizaciji projekta te je istaknuo kako će s velikim zadovoljstvom poklanjati ovu knjigu svim dragim gostima iz različitih dijelova Hrvatske i inozemstva. Čestitkama na sjajno odrađenom poslu pridružili su se i kolege iz turističke struke, između ostalih i direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić.

I.H.

 
21.06.2010.

Samobor domaćin 7. izložbe vina Zagrebačke županije

Brenta puna dobrog vina

Samobor domaćin 7. izložbe vina Zagrebačke županije

Domaćin tradicionalne izložbe vina Zagrebačke županije ove godine je Samobor, odnosno samoborska Vinogradarsko-vinarska udruga. Ponajbolji županijski vinari i njihovog truda djela predstavljaju se u samoborskom vinskom domu (Brenta) u Livadićevoj ulici, u dva dana tijekom kojih je za zaljubljenike u dobru kapljicu priređen i kvalitetan prateći program. Naime, u četvrtak, 17. lipnja, svečano je otvorena 7. izložba vina Zagrebačke županije uz dodjelu diploma najuspješnijim vinarima, da bi za poslijepodnevne sate bila priređena Večer zlatnih vina, odnosno kušanje zlatnih vina uz županijske robne marke, Samoborsku salamu i sir Dragec.

Izložbu je, nakon govora dobrodošlice predsjednika samoborske vinarske udruge Mirka Dumića, službeno otvorio župan Stjepan Kožić, a okupljene vinare pozdravili su i čestitali im na uspješnoj vinskoj godini i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljičković te samoborski gradonačelnik Krešo Beljak. Ujedno je iskorištena i prigoda kako bi oni pomogli u dodjeljivanju priznanja vinarima čija su vina sakupila najviše bodova u stručnom ocjenjivanju, koje se u prvoj fazi provodilo odvojeno za istočni i zapadni dio županije, da bi potom oni ponajbolji zaslužili i ukupna priznanja. Ove godine tako su od 63 prijavljena vina na završnom ocjenjivanju 2 vina zaslužila Veliku zlatnu medalju, 31 vino je potvrdilo zlatni status, a najviše razloga za veselje imala je jaskanska Mladina, čije je ledeno vino Sauvignon, berba 2008., proglašeno šampionom 7. izložbe vina Zagrebačke županije. Priliku prva nazdraviti šampionskim vinom dobila je ljupka Ivana Puhelek, aktualna Vinska kraljica Zagrebačke županije.

Program u Brenti nastavlja se u petak, 18. lipnja, Danom zlatnih vina i vinara Zagrebačke županije uz kušanje zlatnih vina, Samoborske salame i sira Dragec, a predviđeno je i održavanje stručnog predavanja u 16 sati o fitoplazmi vinove loze - uzročnici propadanja vinograda, kojeg će održati dr.sc. Željko Budinšćak iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

K.S.

 

Preventivni program Odaberi sport samoborski sportaši promovirali i u Zagrebu

Uručena priznanja učenicima i mentorima za uspjehe na državnim natjecanjima

Na svečanoj promociji u zagrebačkom Muzeju Mimara predstavljena fotomonografija županije

Samobor domaćin 7. izložbe vina Zagrebačke županije

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002