14.04.2010.

Nakon uskrsne stanke održana konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika

Big Brother na Trgu

Nakon uskrsne stanke održana konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika

Nakon kraće stanke zbog uskrsnih blagdana, u samoborskoj gradskoj vijećnici ponovno je održana redovita konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka. Uz njega su ovaj put bili zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić i koordinator za rad s mjesnim odborima Petar Grgečić, a prevladavala je prometna tematika te ona vezana uz rad i funkcioniranje mjesnih odbora.

Najzanimljivija će svakako za većinu stanovnika Samobora, ali i za goste grada, biti informacija gradonačelnika Beljaka da će vrlo skoro na Trgu kralja Tomislava biti postavljena nadzorna kamera koja će pratiti zadržavanje vozila na ugibalištu. Na taj se način želi stati na kraj onima koji su ugibališta počeli koristiti za parkiranje, jer je njihova glavna namjena privremeno zaustavljanje na najviše 10 minuta (sada su postavljeni i prometni znakovi koji o tome obavještavaju vozače). Sliku nadzorne kamere pregledavat će komunalni redari u svom uredu pa će moći reagirati čim uoče prekršitelje, a njih onda očekuje kazna od 300 kuna. Govoreći o toj temi gradonačelnik Beljak je rekao da se stoga neće uvesti naplata, ali će se ukloniti žardinjere te postaviti stupići kao i na preostalom dijelu površine Trga.

Prepreke i kod FINE

Kako bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu, a osobito učenika OŠ Samobor koji prolaze tim putem prema školi, na križanju Gajeve i Šmidhenove ulice (ispred FINE), najavio je gradonačelnik, bit će onemogućeno parkiranje postavljenjem kamenih kugli kao u Zagrebačkoj ulici, osobito na mjestima gdje pauk ne može podići vozilo. Kako bi se povećala sigurnost za područje početka Šmidhenove te Obrtničke i Livadićeve ulice već je napravljen projekt nove regulacije prometa, prema kojem bi se ukinuli semafori u Obrtničkoj pa bi Livadićeva i Obrtnička ponovno bile jednosmjerne. Gradonačelnik Beljak je rekao da je to htio napraviti odmah po preuzimanju dužnosti, ali da se ipak prvo mora dovršiti otkup zemljišta za dovršetak obilaznice, što se očekuje sljedeće godine.

Tekućina umjesto sipine

Gradonačelnik je iskoristio prigodu i za ispriku sugrađanima zbog problema koje im je mogla zadati sipina, koju radnici Komunalca sada uklanjaju s ulica. Najavio je da je pripremljen projekt prema kojem bi se već naredne zime ulice i nogostupi u središtu grada prskali specijalnom tekućinom ili samo posipali solju, jer kalkulacije pokazuju da je to isplativije nego nakon svake zime čistiti ulice i odvodne kanale od sipine.

Tribine gradonačelnika na terenu

U nastavku konferencije za novinare govorilo se o dobrom odjeku koje imaju tribine gradonačelnika na terenu, jer se na licu mjesta gradonačelnik i suradnici mogu uvjeriti što najviše muči građane i ostvariti dvosmjernu komunikaciju. Najčešće je riječ o komunalnim problemima, a novim načinom financiranja u kojem je osigurano deset puta više sredstava za mjesne odbore pokazalo se da su i oni motiviraniji za rad, istaknuli su gradonačelnik Beljak i koordinator za rad s mjesnim odborima Petar Grgečić te dodali da se svi problemi ne mogu riješiti u ovom mandatu. Petar Grgečić je istaknuo da je poboljšana učinkovitost, a nakon kraće zimske stanke već je 17 mjesnih odbora najavilo različite projekte s kojima žele krenuti u realizaciju. Najčešće je riječ o uređenju cesta i nogostupa, neki uređuju mjesne domove ili ih žele izgraditi, dok ima i primjera uređenja kapelica. Ukupno je na raspolaganju 5 milijuna kuna, a dosad je utrošeno između 700 tisuća i 800 tisuća kuna, rekao je Grgečić. Rečeno je i da nema problema u funkcioniranju mjesnih odbora, jer se sve odluke donose većinom glasova članova izabranog vijeća, iako postoje mjesta gdje ima prigovora oporbene manjine. Gradonačelnik Beljak najavio je izmjene granica i obuhvata pojedinih mjesnih odbora, dok bi sadašnji u granicama grada postali gradske četvrti i dobili imena po toponimima, kao što je, primjerice, Giznik. No, to je projekt koji će se realizirati za sljedeće redovne i lokalne izbore, budući da je naglašeno kako sada nema potrebe za održavanjem izvanrednih izbora zbog tog preustroja, jer bi to i koštalo.

Mato Šipuš

Nema problema s kolodvorom

Gradonačelnik Krešo Beljak na pressici je ponovno demantirao napis Večernjeg lista da će biti zaustavljena gradnja autobusnog kolodvora zbog nedostatka sredstava. Rekao je da je Grad u proračunu osigurao 12 milijuna kuna te u Komunalcu dodatna 3 milijuna za potrebe gradnje pa radovi teku prema planu. Komunalac je raspisao javni natječaj za kreditiranje projekta i na njega su se javile tri banke, a po odabiru najpovoljnije jedna se žalila, jer je smatrala da je dala povoljniju ponudu. Gradonačelnik je istaknuo da banke žele sudjelovati u projektu, osobito u ovim vremenima, te da nema straha za gradnju kolodvora.

 
14.04.2010.

Natjecateljski uspjeh DVD-a Otok

Drugo mjesto na Hvaru

Natjecateljski uspjeh DVD-a Otok

Natjecateljska desetina DVD-a Otok nastupila je u subotu, 10. travnja, na vatrogasnom natjecanju 4. Kup Dalmacije na Hvaru, koje se boduje za Kup Hrvatske vatrogasne zajednice za 2010. godinu. Natjecalo se u četiri kategorije, a ekipa DVD-a Otok nastupila je u 1. MA kategoriji. Ukupno je u toj kategoriji nastupilo 15 ekipa.

Ekipa DVD-a Otok zauzela je drugo mjesto, iza ekipe Biškupca Varaždinskog. Rezultat je potvrda upornog i marljivog rada mladića iz Otoka Samoborskog.

Nakon niza uspješnih nastupa na vatrogasnim natjecanjima diljem Hrvatske u 2009. godini slijedi niz dobrih rezultata u 2010. godini. U tekućoj godini će nastupiti na još četiri natjecanja koja se boduju za ukupnog pobjednika Kupa Hrvatske vatrogasne zajednice.

Grad Samobor je pokrio dio troškova odlaska na ovo natjecanje.

A. Bogolin

Foto: Ekipa DVD-a Otok na Hvaru.

 
14.04.2010.

Akcija Očistimo Hrvatsku od auto olupina još jednom u Svetoj Nedelji

Auti drumom, krntije šumom

Akcija Očistimo Hrvatsku od auto olupina još jednom u Svetoj Nedelji

Nova postaja akcije Očistimo Hrvatsku od auto olupina još nas jednom vodi na područje Svete Nedelje. U suradnji s agilnom djelatnicom tamošnje Turističke zajednice, "ekipa za čišćenje", ovaj put potpomognuta lokalnim vatrogascima, krenula je riješiti problem jednog mještanina čiju je parcelu uz njegovu kućicu u kraju između Jagnjić Dola i Brezja zadesila sudbina jako dobro poznata onima koji prate serijal tekstova o ovoj akciji. Naime, nepoznat netko odlučio se njegovom parcelom poslužiti kao trajnim odlagalištem olupina pa se nekoliko primjeraka nekako otkotrljalo baš u tuđe dvorište, na tuđe zemljište. Već sto puta viđeno.

Ne razmišljajući o specifičnostima "deja vu" fenomena, vrijedna se ekipa primila posla - vatrogasci Svete Nedelje vitlom su izvlačili olupine, a kamion CEZAR-a, inače ovlaštenog sakupljača odbačenih krntija spremno ih je transferirao prema reciklaži.

Naravno, ovakve intervencije idealna su prilika kako bi čitatelje podsjetili da je u akciji Očistimo Hrvatsku od auto olupina, koju provode Auto Blic, C.I.O.S. i Renault Nissan Hrvatska, do sada uklonjeno nevjerojatnih više od 13000 auto olupina! Njih stotinjak bilo je i u okolici Svete Nedelje, a u Samoboru još i nešto više. Dio zasluga za njihovo uklanjanje svakako imaju i revni građani koji o olupinama skrivenim po šumarcima i dvorištima obavještavaju mjerodavne na besplatni telefon O800-02-04.

Inače, isti broj je namijenjen i onima koji se žele legalno riješiti svojih dotrajalih vozila, a moguće ih je i dovesti do reciklažnog dvorišta u blizini Podsuseda (Ulica Josipa Lončara 15). Na taj način prikupljene olupine "nagrađuju" se s po 500 kuna. Odvoz starog automobila moguće je riješiti i putem C.I.O.S.-ove web stranice na www.cios.hr. Nažalost, nekima je još uvijek jednostavniji način rješavanja starog automobila da ga gurnu nizbrdo ili ostave u nekoj šumi. Srećom, za takve je tu "ekipa za čišćenje", ali da se njih pita, radije bi da nemaju toliko posla. Tim više što postoji dobar sistem koji jednostavno i efikasno rješava pitanje auto olupina. Šteta bi ga bilo ne iskoristiti.

K.S.

Foto: Romeo Ibrišević

 

Nakon uskrsne stanke održana konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika

Natjecateljski uspjeh DVD-a Otok

Akcija Očistimo Hrvatsku od auto olupina još jednom u Svetoj Nedelji

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002