10.05.2010.

Sedamdeset godina vatrogastva u Velikom Lipovcu

Stiglo i novo terensko vozilo

Sedamdeset godina vatrogastva u Velikom Lipovcu

Prvi dokument o početku organiziranog vatrogasnog djelovanja na području Velikog i Malog Lipovca, Smerovišća, Šipačkog Brega i Dragonoša je zapisnik s osnivačke skupštine 16. veljače 1940. godine. Tada su entuzijasti i zaljubljenici u svoj kraj spoznali potrebu organiziranja i zajedničkog djelovanja očuvanja imovine, okoliša i života bližnjih, a sve sprovodeći pod sloganom "Vatru gasi - brata spasi". Osnivači su bili Tomo Kos, Zlatko Kuhar, Ignac Grgurić, Josip Gunčić, Antun Gunčić, Petar Gunčić, Alojz Gunčić, Ivan Novosel, Vladimir Peles, Zlatko Bošković, Milan Bošković, Drago Reščić i Martin Sirovica.

8. svibnja ove godine njihovi nasljednici, današnji članovi, okupili su se i pozvali goste članove vatrogasnih društava Samobora, Svete Nedelje i Jastrebarskog, a svečanost su uveličali i gosti: predsjednik VZ Zagrebačke županije i predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice Josip Ptiček, zapovjednik VZ Zagrebačke županije Josip Novosel, zatim Jurica Domin, predsjednik, Vladimir Domin, zapovjednik i Boris Bogolin, tajnik VZ Grada Samobora, zamjenik gradonačelnika Željko Stanec i pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić, predstavnici MO Veliki Lipovec Željko Bošković i Tomislav Šestak, darovatelj i kum nove vatrogasne zastave Franjo Grgurić, predstavnici tvrtki proizvođača vatrogasne opreme Ziegler i Vatropromet, predstavnici tvrtki Samoborček i Autoturist, Hotela Lavice te donatora, predstavnici medija i mještani.

Svečanost je započela glazbenim programom, izvođenjem državne i vatrogasne himne uz TD Ferdo Livadić, a pjesmu Lipovečkim vatrogascima, autora Zdravka Golića, pročitala je gđa Dumić.

Bilo je prilike za podsjećanje na početke vatrogastva u Lipovcu. Skromna vatrogasna oprema teško je nabavljana i čuvana u gospodarskim objektima. Sva pomoć dobivana je od Vatrogasne župe Samobor. Prva štrcaljka je dobivena već 1943. godine od tadašnje općine. Već iste godine donosi se odluka o izgradnji vatrogasnog spremišta. U to ratno vrijeme obavljaju se preventivni pregledi i okuplja članstvo. Vodi se briga o stručnom osposobljavanju te se uz pomoć Vatrogasne župe članovi osposobljavaju za vođu štrcara, vođu penjača, vođu čuvarskog odjela i trubača. Zbog siromaštva se nije prišlo izgradnji spremišta odmah po odluci. Sredstva su prikupljana organiziranjem vatrogasne zabave na dan sv. Florijana i na dan Velike Gospe. Velik je broj volonterskih sati, rada u šumi, kamenolomima i pješčaniku.

31. siječnja 1950. dogodio se veliki požar na Ciglani u Samoboru, a vatrogasci DVD-a Veliki Lipovec su pokazali veliku požrtvovnost kada su ručnu štrcaljku pješice donijeli na požarište i sudjelovali u gašenju požara. Društvo brine o nabavi vatrogasne opreme te se nabavlja nova motorna pumpa "Savica", koja zamjenjuje ručnu štrcaljku. Nizom raznih aktivnosti prikupljaju se sredstava te se 1955. godine nabavljaju prva svečana odijela. Društvo 1970. godine od Šumarije Samobor kupuje prvo vozilo UAZ, koje članovi sami i uz pomoć stručnih osoba osposobljavaju za vatrogasnu namjenu. Velik zanos brzo je nestao nakon čestih kvarova i nemogućnosti korištenja vozila i ono postaje samo teret.

Uz vatrogasni rad, članovi se uključuju u ostale aktivnosti oko poboljšanja kvalitete života u selu - izgradnju vodovoda, elektrifikaciju i uređenje ceste. Dotrajala tehnika i oprema 1974. godine se, uz pomoć Vatrogasnog saveza Samobor, zamjenjuje i nabavlja vatrogasna crpka DKV kapaciteta 400 litara.

Održavanje opreme i izgradnja vatrogasnog doma ne bi uspjeli bez novih mladih članova. 1976. godine stasao je naraštaj koji je generator natjecateljskih uspjeha, operativnog djelovanja i budućih organizacijskih aktivnosti. To su bili Franjo Grgurić, Nikola Dumić, Željko Peles, Franjo Sirovica, Milan Gunčić, Stjepan Dumić i Drago Reščić. Pod pokroviteljstvom Samoborke obilježena je 40. obljetnica djelovanja. Društvo dobiva novu vatrogasnu zastavu i Nagradu grada Samobora. Vatrogasni savez općine Samobor 1987. godine uručuje stari kombi koji se vlastitim snagama dotjeruje za vlastitu namjenu. Početkom 1990. godine dolazi Domovinski rat, a velik broj članova odlazi na bojišnice. Nakon nekoliko godina samozatajnog rada uređuje se spremište, sanitarne prostorije, kuhinja, fasada...

U vatrogasnom domu organizira se 1999. godine osposobljavanje za zvanje vatrogasac. Na dan sv. Florijana društvo dobiva na poklon od DVD-a Samobor - vatrogasnu pumpu Roshenbauer. Iste se godine, udruženim sredstvima Vatrogasne zajednica i Grada Samobora, uređuje krov doma. Dotrajali kombi 2002. godine se zamjenjuje za kombi TAM T80, koji je potpuno uređen za vatrogasnu namjenu - opremljen je policama, spremnikom za vodu kapaciteta 500 l i visokotlačnom pumpom. Kombi "daje injekciju" radu društva, u rad se uključuju djeca, koja s velikim uspjehom sudjeluju na vatrogasnim natjecanjima.

Društvo djeluje na preventivnom radu, operativno gaseći brojne požare otvorenog prostora i gospodarskih objekata, a uređuje se spremište i druge prostorije doma, sudjeluje u svim kategorijama na vatrogasnim natjecanjima, postižući zapažene rezultate.

Na svečanosti obilježbe 70. obljetnice zamjenik gradonačelnika Željko Stanec uručio je predsjedniku Boži Grguriću ključeve novog terenskog vozila Ducato, za koje su sredstva zajednički osigurali Grad Samobor, VZG Samobor, VZ Zagrebačke županije, DVD Veliki Lipovec, donatori i mještani. Franjo Grgurić darovao je zapovjedniku Milanu Gunčiću novu vatrogasnu zastavu. Predsjednik VZ Zagrebačke županije Stjepan Ptiček uručio je spomen-priznanje, a predsjednik VZG Samobor Jurica Domin posebno priznanje i umjetničku sliku sv. Florijana, autorice Đurđe Debogović.

U ime Hrvatske vatrogasne zajednice Stjepan Ptiček je uručio Milanu Dumiću vatrogasnu spomenicu za 50 godina rada u vatrogastvu, Branku Mišiću, Željku Novoselu i Zlatku Novoselu vatrogasne spomenice za 30 godina rada, a Jurica Domin je uručio vatrogasne spomenice Branku Mišiću, Nikoli Gunčiću i Josipu Gunčiću za 10 godina rada.

Srebrnim vatrogasnim medaljama odlikovani su Božo Grgurić, Milan Gunčić, Nikola Dumić i Zdravko Gunčić, a brončanim vatrogasnim medaljama odlikovani su Željko Novosel, Nikola Dumić, Zlatko Novosel i Vlado Peles.

Prigodnim zahvalnicama nagrađeni su pojedinci, udruge i tvrtke, a priznanjima članovi, donatori i uglednici iz javnog života. Predstavnici gostujućih DVD-a darovali su prigodne poklone slavljenicima.

Antun Bogolin

Foto: Robert Bogolin

 
10.05.2010.

Pokazna vatrogasna vježba "Veliki Lipovec 2010."

Pokazali što znaju

Pokazna vatrogasna vježba

U mjesecu zaštite od požara 8. je svibnja Vatrogasna zajednica grada Samobora priredila je pokaznu vježbu "Veliki Lipovec 2010". Vježba je održana u selu Veliki Lipovec u Samoborskom gorju.

Na dojavu o saobraćajnoj nesreći u kojem su sudjelovala dva osobna vozila izlazi ekipa Javne postrojbe grada Samobora koja gasi zapaljeni osobni automobil i iz drugog vozila alatom za rezanje lima vadi stradalog vozača i priprema za pružanje prve pomoći do dolaska Hitne medicinske pomoći.

U neposrednoj blizini na građevinskom objektu u radionici se pojavljuje dim koji ukazuje na požar krovišta. Zbog zauzetosti radom na saobraćajnoj nezgodi voditelj intervencije poziva u pomoć DVD Samobor. Članovi DVD-a dolaze s auto-ljestvom i auto-cisternom te gase požar krova i ulaze u zgradu na gašenje unutarnjom navalom. Zbog veličine objekta poziva se u pomoć DVD Bregana, koji dolazi s navalnim vozilom i kombi vozilom s vatrogascima i uključuje se gašenje objekta.

Na otvorenom prostoru iznad sela pojavljuje se požar trave i niskog raslinja. Pozivaju se članovi DVD-a Galgovo, koji s vozilom za gašenje požara otvorenog prostora i priručnim alatom gase vatru. Zbog veličine prostora zahvaćenog vatrom u pomoć im dolaze članovi DVD-a Rude s navalnim vozilom, koji odmah pristupaju gašenju požara s ljudstvom i dostavom vode ponestale ranijim gasiocima.

Vježba je pripremanai za sudjelovanje sudionika Državne uprave za spašavanje iz Zagreba, ali je dan prije otkazano njihovo sudjelovanje.

Antun Bogolin

Foto: Robert Bogolin

 
10.05.2010.

Održana prezentacija o mogućnostima korištenja financijskih sredstava IPA programa

Europa čeka projekte

Održana prezentacija o mogućnostima korištenja financijskih sredstava IPA programa

Prezentacija o mogućnostima korištenja financijskih sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći – IPA u organizaciji HNS-a privukla je 20-ak zainteresiranih u ponedjeljak, 10. svibnja, u Galeriju Prica. O IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) programu govorio je Josip Jambrač. Radi se o programu koji je uspostavljen Uredbom Vijeća EU s ciljem pomoći državama kandidatkinjama i državama potencijalnim kandidatkinjama u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva i provedbi pravne stečevine EU te priprema za korištenje strukturnih i Kohezijskog fonda. IPA program je Hrvatskoj otvoren od 2007. godine do njezinog pristupanja Europskoj Uniji, a provodi se kroz pet komponenti: Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija, Prekogranična suradnja, Regionalni razvoj, Razvoj ljudskih potencijala te Ruralni razvoj.

Josip Jambrač posebni je naglasak u svom predstavljanju stavio na 3. komponentu koja se tiče regionalnog razvoja, prometa i zaštite okoliša te 5. komponentu, odnosno poljoprivredu i ruralni razvoj.

- Kod svih postoji zaokruženi model financiranja, no nije nimalo jednostavo doći do bespovratnih sredstava Europske Unije - rekao je Jambrač. Za početak, naše jedinice regionalne i lokalne samouprave trebale bi imati strategije razvitka, na koje se kod nas još uvijek gleda kao na gubljenje novca i vremena.

Jambrač je zaključio kako su bespovratna EU sredstva uistinu bespovratna samo ako se ostvare prema pravilima ugovora, da je neophodno odvagnuti realnost projekta te uključiti osposobljene konzultante i menadžere u njegovu realizaciju. Poželjno bi bilo da jedinice lokalne samouprave, rekao je Jambrač, stvore i interne kapacitete kako bi se lakše pristupilo europskom novcu.

Što se konkretno Samobora tiče, upozorio je da bi se iz IPA programa moglo doći do novca za sanaciju deponija, odnosno zbrinjavanje otpada, a Samoboru bi zanimljivi trebali biti i projekti međugranične suradnje. Uglavnom, zaključio je Jambrač, treba pripremati projekte za sebe i onda pratiti natječaje.

K.S.

 
10.05.2010.

Mladi samoborskog HSS-a obilježili Majčin dan

Begonije za dar

Mladi samoborskog HSS-a obilježili Majčin dan

Mladi samoborskog HSS-a nastavljaju svoj program prigodnih akcija pa su 9. svibnja obilježili i Majčin dan. Nabavili su teglice s begonijama i u svega sat vremena na Trgu kralja Tomislava podijelili Samoborkama i Samoborcima više od 500 begonija.

M.Š.

 
10.05.2010.

Dan Europe obilježen prigodnim programom u Samoboru i Svetoj Nedelji

Samobor u bojama Europske Unije

Dan Europe obilježen prigodnim programom u Samoboru i Svetoj Nedelji

U gradovima Zagrebačke županije drugog tjedna u svibnju obilježen je Dan Europe, a u euro-aktivnosti bili su uključeni Samobor i Sveta Nedelja. U subotu, 8. svibnja, kiši unatoč, bio je pripremljen kulturno-umjetnički program na Trgu Matice hrvatske, u kojem su sudjelovala kulturno-umjetnička društva, zborovi i učenici Glazbene škole Ferdo Livadić. Također, u centru Samobora u petak i subotu bio je postavljen i štand na kojem su se dijelili promotivni i edukativni materijali Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Dan Europe u Svetoj Nedelji obilježen je također bogatim subotnjim programom. Tamo su nastupali Merkuri Teatar s kazališnom predstavom za djecu Djevojčica i roda, Dječji vrtić Slavuj, učenici Osnovne škole Sveta Nedelja, Plesni klub Balans, Svetonedeljske mažoretkinje, Dječji zbor Strmečki mališani, KUD Zvonko Lenard Pikić Rakitje, KD Sveta Nedelja i KUD Kerestinec. Izloženi su bili i likovni radovi učenika osnovne škole i djece iz vrtića Slavuj.

Podsjećamo, još u srijedu, 5. svibnja u samoborskoj Ekonomskoj, trgovačkoj i ugostiteljskoj školi pripremljen je bio program s ciljem upoznavanja s radom Europskog kluba mladih i načinima kako u školi pokrenuti osnivanje Kluba. Održano je i predavanje o Hrvatskoj na putu u EU, prigodna radionica te eurokviz. Potom je u petak, 7. svibnja, u Maloj dvorani Hrvatskog doma održana tribina naziva Hrvatska pred vratima Europe. Predavači su bili Drago Plečko i pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka crkve hrvatske biskupske konferencije Gordan Črpić.

K.S.

 

Sedamdeset godina vatrogastva u Velikom Lipovcu

Pokazna vatrogasna vježba "Veliki Lipovec 2010."

Održana prezentacija o mogućnostima korištenja financijskih sredstava IPA programa

Mladi samoborskog HSS-a obilježili Majčin dan

Dan Europe obilježen prigodnim programom u Samoboru i Svetoj Nedelji

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002