07.03.2010.

Organizacija žena HSS-a Hrvatsko srce obilježila Dan žena i birala novo vodstvo

I dalje Marija Ledinski Anić

Organizacija žena HSS-a Hrvatsko srce obilježila Dan žena i birala novo vodstvo

U povodu Dana žena Organizacija žena HSS-a Hrvatsko srce organizirala je u petak, 5. ožujka, u prostorijama HSS-a u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, okrugli stol na temu Žene u politici i globalni problemi u 21. stoljeću. Sudjelovalo je 30 žena predsjednica županijskih organizacija Hrvatskog srca te predstavnice organizacija žena srodnih stranaka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske te predstavnice bošnjačke i makedonske manjine u Zagrebačkoj županiji.

Dan kasnije u dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu održana je izborna skupština Organizacija žena HSS-a Hrvatsko srce. Pozivu na skupštinu odazvao se iznimno velik broj žena koje su za novu predsjednicu izabrale dosadašnju – Mariju Ledinski Anić. Skupštini su nazočili visoki dužnosnici HSS-a te predstavnice organizacija žena iz drugih zemalja. Samoborsku delegaciju predvodila je predsjednica samoborskog Hrvatskog srca Marija Lindić.

Najšareniji dio subote bila je izložba organizirana u sklopu izborne skupštine. U narodnim nošnjama članice Hrvatskog srca iz gotovog svih županija predstavile su tradicionalne proizvode i zanate. Izložbu je otvorila počasna predsjednica Hrvatskog srca Neda Prpić Gamiršek.

I.H.

FOTO: Samoborke s predsjednicom Hrvatskog srca Marijom Ledinski Anić

 
07.03.2010.

DVD Samobor održao svoju godišnju izvještajnu skupštinu

U ozračju 120. obljetnice

DVD Samobor održao svoju godišnju izvještajnu skupštinu

Izvještajna skupština DVD-a Samobor održana je u subotu, 6. ožujka. Skupštini su bili nazočni zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, pročelnik Ureda za gospodarstvo i financije Željko Radovanić te zapovjednik JVP Grada Samobora Mladen Žitković, predstavnici bratimljenog društva Barilović, predstavnik Vatrogasne zajednice grada Samobora Željko Koščica i predstvnici DVD-a Donja Kupčina, Rude, Bregana, Galgovo, Molvice, Bobovica, Otok, Vrbovec, Veliki Lipovec i Chromos d.d.

Izvješće o radu za 2009. godinu je pročitao tajnik Nevenko Barković te je istaknuo da su članovi DVD–a sudjelovali u 97 aktivnosti u kojima je 429 članova utrošilo 1536 sati rada. Posebna je aktivnost bila prijevoz pitke vode po Žumberku i Samoborskom gorju, a odvezeno je 894 cisterni, za što je utrošeno 1880 sati rada. Tako velik posao iziskivao je poseban napor starih vozila, a česte kvarove su otklanjali sami članovi, prijatelji ili u ovlaštenim radionicama, za što su utrošena značajna financijska sredstva.

U 2010. godini planiraju se aktivnosti nabavke novijih vozila, redovite aktivnosti doškolovanja članova, nabavka i zamjena dotrajale vatrogasne opreme, sudjelovanje na intervencijama, preventivno djelovanje s pokaznim vježbama, prigodnim predavanjima i drugim propagandno-preventivnim aktivnostima, posebno u suradnji s osnovnim školama i uključivanjem djece u društvo.

Očekuje se da se uz pomoć Grada Samobora i Vatrogasne zajednice grada Samobora u godini obilježbe 120. obljetnice nabavi novi vatrogasni kombi ili cisterna. Svečanost obilježbe 120 godina od osnivanja DVD-a Samobor će se održati 27. ožujka 2010. godine pod pokroviteljstvom Grada Samobora prigodnom svečanom sjednicom i prigodnim svečarskim programom.

Predsjednik DVD-a Jurica Domin je skupštini predložio da se Vladimiru Dominu st. dodijeli diploma počasnog predsjednika, a Borisu Bogolinu diploma počasnog tajnika, što je skupština jednoglasno usvojila.

A.B.

FOTO: Tajnik Nevenko Barković čita izvješće

 
07.03.2010.

Samoborski SDP i HSS obilježili Međunarodni dan žena

Sadnice cvijeća za ravnopravnost

Samoborski SDP i HSS obilježili Međunarodni dan žena

U subotu 6. ožujka, po prvi su put, zajednički, samoborski SDP i HSS građankama, povodom Međunarodnog dana žena, dijelili sadnice cvijeća. Na Trgu kralja Tomislava njihovi su predstavnici to radili u prisustvu gradonačelnika Kreše Beljaka i predsjednika Gradskog vijeća Željka Žarka.

Bio je to još jedan podsjetnik na borbu žena za ravnopravnost i bolji položaj u društvu.

S.S.

 
07.03.2010.

Samoborski HSLS obilježio Međunarodni dan žena

Podršku dao i predsjednik stranke

Samoborski HSLS obilježio Međunarodni dan žena

Samoborski ogranak Hrvatske socijalno liberalne stranke organizirao je uoči Međunarodnog dana žena podjelu žutih ruža na samoborskom Trgu kralja Tomislava. Tu inicijativu podržao je osobno predsjednik stranke Darinko Kosor, koji je u subotu, 6. ožujka, i sam podijelio nekoliko ruža okupljenim aktivisticama i prolaznicama.

Tom je prigodom Darinko Kosor rekao da se HSLS, poput nekih drugih stranaka, ne odriče proslave Međunarodnog dana žena, jer želi da žene imaju jednake uvjete za dobivanje posla i da za posao budu jednako plaćene kao muškaci. Naglasio je i da se u HSLS-u zalažu za što veći udio žena u politici, što su dokazali i letkom u kojem navode da imaju pravo na obrazovanje, rad, financijsku neovisnost, na karijeru i majčinstvo, da mogu uspjeti u politici i na poslu. U tom prigodnom letku HSLS je predstavio i svoje uspješne žene, među kojima su i članice samoborskog ogranka (Linda Rossini Gajšak, Tatjana Milek, Biserka Meglić…).

Kao zanimljivost za kraj možemo napisati da je kašnjenje u Samobor predsjednik HSLS-a Darinko Kosor opravdao važnim razgovorima s pojedincima koji će osnažiti redove zagrebačke organizacije te da će za nekoliko dana klub HSLS-a postati drugi po jakosti u zagrebačkoj Skupštini, ali da će se sve znati za desetak dana. Snažnjenje zagrebačke organizacije značilo bi i da se stranka već priprema za lokalne izbore, osobito one u Zagrebu, bez obzira bili oni redovni ili izvanredni.

M.Š.

 
07.03.2010.

Zakupci zatvorenog dijela samoborske tržnice zatražili smanjenje cijene zakupa

Jeftiniji zakup prostora na tržnici?

Zakupci zatvorenog dijela samoborske tržnice zatražili smanjenje cijene zakupa

Uskoro će biti raspisan natječaj za zakup prostora u zatovrenom dijelu samoborske tržnice - odluka je to s Kolegija samoborskog gradonačelnika, a vezana uz molbu sadašnjih korisnika tog prostora da im se smanji iznos zakupa.

Naime, Gradu Samoboru i Komunalcu obratili su se Ceres, Vindija, Mesnica Štef i Prehrana Trgovina sa zamolbom za korekcijom cijena poslovnog prostora u zatvorenom dijelu tržnice s obzirom na trenutnu tešku ekonomsku situaciju, ali i druge uvjete koji su nastupili, kao što su zabrana prometovanja vozilima zbog postavljanja rampe te otvaranje trgovačkih centara u Samoboru, te tako smanjili broj kupaca.

Kako je njihov ugovor o najmu istekao u listopadu 2009. godine (ugovori su sklopljeni još 2004. godine) pa su u tom prostoru temeljem aneksa ugovora o zakupu koji ističe krajem travnja, otvorena je mogućnost da se kroz novi natječaj u zakupu udovolji i njihovom zahtjevu. Tako su iz Grada predložili Komunalcu, s obzirom da se ne ide u izgradnju nove tržnice. Traže da se krene u raspisivanje novog natječaja s rokom od pet godina te da se cijene na natječaju usklade sa sadašnjim gospodarskim stanjem. Gradska je preporuka, koju je prihvatio gradonačelnik Beljak, da se cijene umanje za 50 posto.

K.S.

 

Organizacija žena HSS-a Hrvatsko srce obilježila Dan žena i birala novo vodstvo

DVD Samobor održao svoju godišnju izvještajnu skupštinu

Samoborski SDP i HSS obilježili Međunarodni dan žena

Samoborski HSLS obilježio Međunarodni dan žena

Zakupci zatvorenog dijela samoborske tržnice zatražili smanjenje cijene zakupa

Arhiva 2010

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002