05.08.2010.

U Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Slobodni generali kao kruna hrvatske slobode

U Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja svečano su obilježeni u četvrtak, 5. kolovoza i u Samoboru. U Parku domovinske zahvalnosti, nakon što su pročitana imena poginulih branitelja s područja Samobora, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kraj spomenika podignutog njima u čast. Prigodnu molitvu potom je predvodio samoborski župnik Vlado Bogdan podsjetivši kako je današnji dan ujedno i svetkovina Majke Božje Snježne te da postoji vjekovna povezanost Hrvata i štovanja Majke Božje, što se između ostalog, manifestiralo i brojnim krunicama oko vratova hrvatskih branitelja u vrijeme Domovinskog rata.

U ime Koordinacije braniteljskih udruga Samobora okupljenima se pak obratio brigadir Josip Mahović istaknuvši kako su Samoborci dali svoj obol obrani zemlje ne samo u 151. samoborskoj brigadi nego i u ostalim jedinicama te se prisjetio akcije Oluja.

- Oluja je bila svehrvatski napor za konačnu slobodu, Oluja je bila hrvatsko pravo, dužnost i nužnost. Pravo koje nam nije nitko mogao oduzeti jer Hrvati su imali stoljećima državu, a nakon 70 godina boravka u Jugoslaviji, temeljem povijesnih činjenica, hrvatski branitelji i hrvatsko političko vodstvo izvojevali su hrvatsku slobodu. Dužnost je bila naše generacije da učinimo ono što smo učinili jer su se stekle povijesne pretpostavke, tu dužnost smo morali odraditi, a nažalost, zbog toga što je situacija bila takva da smo slobodu morali plaćati krvlju, imamo i naše poginule i njima vječna slava. A nužnost je bila u tome što hrvatski narod i država nisu više mogli trpjeti okupaciju dijela svoje zemlje – rekao je Mahović zaključivši kako slobodu, izborenu kroz petogodišnji rat, sada treba njegovati u nastojanju revitalizacije hrvatskih vrijednosti kako bi ona bila i stvarni temelj napretka i razvoja.

Prigodnim riječima o značenju Dana pobjede govorio je i gradonačelnik Krešo Beljak koji je podsjetio kako je Oluja označila definitivni kraj legendarnog «Zvonimirovog prokletstva» te kako je ona predstavljala trenutak radosti za čitav hrvatski narod.

- Danas, kad je prošlo punih 15 godina od te pobjedničke akcije, trebamo se upitati što smo dali u tih 15 godina da bi u našoj Hrvatskoj, koju su naši branitelji krvlju izvojevali, živjeli bolje, ljepše i radosnije... Nakon ovih 15 godina moramo se prisjetiti i onih koji su zapovjedali hrvatskom vojskom i policijom u Oluji, a kojima su upravo ovih dana neki strani faktori, koji misle da još uvijek mogu određivati sudbinu Hrvata i Hrvatske, predložili drastične kazne za naše generale. Ovim putem bih htio poručiti svim braniteljima, posebno onima koji su u Hagu, da se ja osobno, a vjerujem i svi Hrvati, mole da ova 15-godišnja trauma napokon završi i da oslobađajuća presuda našim generalima bude zadnja kruna na slobodi hrvatske domovine, to je najmanje što im se može u ovom trenutku napraviti – poručio je gradonačelnik Krešo Beljak, još jednom zahvalivši svima koji su omogućili hrvatsku slobodu, kao i onima koji su se odazvali obilježavanju Dana pobjede u Parku domovinske zahvalnosti.

K.S.

 
05.08.2010.

U Svetoj Nedelji polaganjem vijenaca obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Odali počast i sirenom

U Svetoj Nedelji polaganjem vijenaca obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Ispred Spomen obilježja palim braniteljima Grada Svete Nedelje položeni su, u srijedu, 4. kolovoza, vijenci povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. U ime Grada Svete Nedelje vijenac su položili gradonačelnik Drago Prahin, u pratnji zamjenika gradonačelnika Ivice Pavlića i Dragutina Vinovrškog Penteka, te predsjednik Gradskog vijeća Freddy Burić, sa članovima Gradskog vijeća.

Vijence su položili i predsjednici Koordinacije braniteljskih udruga sa članovima kao i predstavnici Udruga umirovljenika Sveta Nedjelja te Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje.

Nakon molitve i paljenja svijeća, kako bi se još jednom odala počast hrvatskim braniteljima, jednominutnim zavijanjem oglasila se i vatrogasna sirena.

I.H.

 
05.08.2010.

Održana kolovoška akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Prikupljene 104 doze krvi

Održana kolovoška akcija dobrovoljnog darivanja krvi

U akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja je u Samoboru održana u utorak, 3. kolovoza prikupljeno je 104 doza dragocjene tekućine. Akciji u predvorju nove sportske dvorane inače se odazvalo 112 osoba, no njih 8 nije zadovoljilo potrebne medicinske preduvjete da bi i pristupili samom darivanju krvi.

Djelatnici Zavoda za transfuzijsku medicinu vraćaju se u Samobor 7. rujna, obzirom da se akcije dobrovoljnog darivanja koje organizira samoborski Crveni križ tradicionalno održavaju prvog utorka u mjesecu.

K.S.

 

U Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

U Svetoj Nedelji polaganjem vijenaca obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Održana kolovoška akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002