14.06.2010.

Blagdan Bezgrešnog srca Marijina i Dan Mjesnog odbora Celine

Začeta vrijedna tradicija

Blagdan Bezgrešnog srca Marijina i Dan Mjesnog odbora Celine

Mještani Celina 13. lipnja dočekali su s nestrpljenjem, budući da su tog dana svečanom svetom misom proslavljali za njih veliki dan - blagdan Bezgrešnog srca Marijina, u čiju čast je prije 5 godina i podignuta kapelica u srcu sela.

Osim toga, Celinjani su odlučili na taj dan slaviti i dan svog mjesnog odbora, koji će se na isti način obilježavati i idućih godina te kao takav postati tradicionalan.

Svečanu svetu misu predvodio je vlč. Ivan Cestar iz župe Krista Kralja u Domaslovcu.

Nakon nje svim prisutnima obratio se predsjednik Mjesnog odbora Celine Samoborske Antun Babojelić, koji je zahvalio svima prisutnima i nakon toga uručio priznanja trojici mještana koji su svojim dugogodišnjim radom, poštenjem i odricanjem doprinijeli razvitku sela. Priznanja su uručena Franji Blaževiću, Stjepanu Staniću i Martinu Blaževiću.

Na priređenom domjenku mještani su goste poslužili jelom i pićem te već tradicionalnom gibanicom i kolačima koje su ispekle i pripremile marljive ruke celinskih žena.

U popodnevnim su satima na travnatom igralištu školsko-sportskog centra Celine održane nogometne utakmice vesele naravi (žene-muževi, djeca-djedovi) te priređene brojne natjecateljske igre, poput utrke u vrećama, koje su na teren izmamile i zabavile sve generacije.

Sve to skupa začinila je velika fešta na igralištu, uz živu glazbu, druženje, puno plesa, smijeha i veselja, upravo na onaj specifičan način, kako Celinci to već rade.

Petra Babojelić

 
14.06.2010.

Sveta misa u kapelici na imanju Stipe Letice

Roditeljima u spomen

Sveta misa u kapelici na imanju Stipe Letice

U kapelici na imanju poznatog samoborskog građevinara Stipe Letice u Gregurić Bregu, održana je 11. lipnja sveta misa, koju je predvodio rudarski župnik Darko Banfić.

Letica je kapelicu, uz pomoć obitelji Bućan, Hodžić i Mihaljević, izgradio prije dvije godine, kad ju je blagoslovio velečasni Božo Grbeš.

Misi su prisustvovali brojni prijatelji obitelji Letica i susjedi iz Gregurić Brega, a nakon nje bilo je prilike za uživanje uz bogat stol i pogled na Samoborsko gorje.

R.Š.

 
14.06.2010.

Prvi susret planinara štovatelja sv. Bernarda u Samoborskom gorju

Okupli se u čast svojeg zaštitnika

Prvi susret planinara štovatelja sv. Bernarda u Samoborskom gorju

U organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda, 5. i 6. lipnja, a uoči blagdana sv. Bernarda (15. lipanj), održan je Prvi susret planinara štovatelja sv. Bernarda, onih koji unutar svojih planinarskih društava imaju neki vid štovanja ovog sveca – zaštitnika planinara i alpinista. Tako su se u subotu u jutarnjim satima u župnoj crkvi sv. Anastazije okupili planinari, njih oko 80, iz sljedećih društava: HPD Kuk (N. Travnik, BIH), HPD Krndija (Sekcija sv. Bernarda, Našice), HPD Skradinski vrh (Skrad), HPD Lokve, HPD Klikun (Pl. bratovština sv. Bernarda, Pleternica), HPD S. Kempny (Zagreb), HPD Sv. Šimun (Zagreb) te Graditelji PS Orlovo gnijezdo na Kozjaku (Kaštel Kambelovac).

Pozdravnu riječ uputio im je predsjednik Planinarske bratovštine sv. Bernarda Đuro Vlašić i župnik samoborske župe vlč. Vlado Bogdan, koji je progovorio i o povijesti župe i župne crkve. Jelena Cvek, profesorica povijesti i hrvatskog jezika, upoznala je goste s poviješću i sadašnjošću Samobora. Uslijedila je molitva sv. Bernardu, nakon koje su se planinari zaputili prema Samoborskom gorju i V. Lovniku.

Jedna grupa, njih 21, automobilima se prevezla do kolijevke hrvatskog planinarstva – Ruda, te je dalje pješice preko Velikog dola, Oštrca, livade Kovinšćica i Japetića stigla do Gostinjca sv. Bernarda na V. Lovniku, kojeg vode članovi bratovštine. Bili su očarani ljepotom našega gorja. Druga grupa je autobusom došla do Jarušja, smjestila se u gostinjac, te prošetala do Japetića i natrag. Nakon večere, koju su pripremile vrijedne ruke članova bratovštine, uslijedila je prezentacija o sv. Bernardu i djelovanju bratovštine, pjesma pod vedrim nebom te zasluženi odmor.

Druženje je nastavljeno u nedjelju sv. misom u 10 sati. Na misu su pristigli i mnogi drugi planinari, prijatelji i članovi bratovštine, kao i mještani okolnih sela. Bila je to prilika za ponovni susret s planinarom kojeg su mnogi susretali na planinama diljem Lijepe naše, msgr. Mijom Gorskim, novoimenovanim pomoćnim zagrebačkim biskupom, koji je svojedobno bio i samoborski župnik.

Nakon mise uslijedio je ručak za sve prisutne, ponovno spravljen dobrotom članova bratovštine. Vidljivo dirnuti svime što su proživjeli kroz protekla dva dana i najavom drugog susreta iduće godine u Pleternici, gosti su se rastali od domaćina te krenuli na put prema domovima u razne krajeve naše domovine i susjedne nam Bosne. No, svi su se zaustavili u Samoboru, kako bi vidjeli ljepote našega grada i probali samoborske kremšnite.

Lovorka Grbac

 

Blagdan Bezgrešnog srca Marijina i Dan Mjesnog odbora Celine

Sveta misa u kapelici na imanju Stipe Letice

Prvi susret planinara štovatelja sv. Bernarda u Samoborskom gorju

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002