27.07.2010.

Samoborski HSS Obilježio Dan Vladka Mačeka

Narodni vođa nesretne sudbine

Samoborski HSS Obilježio Dan Vladka Mačeka

Dr. Vladko Maček rođen je u Jastrebarskom 20. srpnja 1879. Uz braću Radić predstavlja vođu hrvatskog naroda u vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Zbog političkog djelovanja i Zagrebačkih punktacija četiri puta je bio zatvaran. Član je Hrvatske seljačke stranke od njenog osnutka, a nakon smrti Stjepana Radića (8. kolovoza 1928.) postaje njenim predsjednikom i narodnim vođom. Sudjeluje u aktualnoj politici te u formiranju Banovine Hrvatske kao težnje rješavanja hrvatskog pitanja u Kraljevini Jugoslaviji. Kako je odbio mogućnost proglašenja hrvatske samostalnosti pod njemačkom zaštitom, nakon uspostave NDH, unatoč pasiviziranju, u listopadu 1941. godine Maček je odveden u koncentracijski logor Jasenovac.

Od 1943. do 1945. godine bio je u izolaciji, nakon čega odlazi u emigraciju u Francusku, a zatim u Washington, SAD, gdje živi do smrti (15. svibnja 1964.). Njegovi posmrtni ostaci su preneseni u Hrvatsku 15. svibnja 1996. te su ukopani u počasnoj arkadi zagrebačkog groblja Mirogoj.

Dan njegovog rođenja prije 131 godinu, u organizaciji HSS-a Jastrebarsko i HSS-a Zagrebačke županije, Hrvatska seljačka stranka tradicionalno je obilježila polaganjem vijenaca ispred biste Vladka Mačeka u Jastrebarskom u nedjelju, 18. srpnja. Poštovanje hrvatskom vođi i haesesovcu Vladku Mačeku iskazali su i članovi Hrvatske seljačke stranke GO Samobor, koji su Samobor i tradiciju našeg kraja predstavili narodnim nošnjama.

S.S.

FOTO: Samoborske HSS-ovke u narodnoj nošnji

 
27.07.2010.

Svečanom sjednicom obilježen Dan Zagrebačke županije

Nagrade Barbari Žitković i Miroslavu Hriberskom

Svečanom sjednicom obilježen Dan Zagrebačke županije

Županijska skupština polovicom je mjeseca održala svečanu sjednicu u povodu 17. srpnja, Dana Zagrebačke županije. Riječ je o danu kada je 1759. godine utemeljena Zagrebačka županija kao administrativna cjelina kojoj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak, koji je i danas u uporabi.

Vijećnicima Županijske skupštine i brojnim gostima, veleposlanicima, predstavnicima susjednih i prijateljskih županija, državnim tajnicima, gradonačelnicima i načelnicima općina i drugima na svečanosti se najprije obratio župan Stjepan Kožić i rekao da u postojećim gospodarskim uvjetima u državi nije lako voditi Zagrebačku županiju te pozvao na političko zajedništvo oko osmišljavanja konkretnih ideja i strateških ciljeva na svim razinama, od mjesne do nacionalne. Podsjetio je i na to da se i u krizi Zagrebačka županija raznim poticajnim mjerama skrbi za malo i srednje poduzetništvo, obrtništvo i poljoprivredu.

Predsjednik Skupštine Damir Mikuljan rekao je, pak, da će se kriza prije i lakše prebroditi upravo stalnim razgovorima, dogovorima i zajedništvom negoli zabrinutošću, strahom, neizvjesnošću i malodušjem koji ne pokreću, već koče razvoj.

Od tradicionalnih javnih priznanja Zagrebačke županije, koja su uručena na ovoj svečanoj sjednici, po jedno je otišlo u Samobor i Svetu Nedelju. Nagradom za iznimna jednogodišnja dostignuća nagrađena je umirovljena profesorica biologije Barbara Žitković iz Samobora, ponajprije za izdavanje vrijedne publikacije o zaštićenim biljkama samoborskog područja. Profesoru Miroslavu Hriberskom iz Svete Nedelje pripala je Povelja za naročite uspjehe na području društvenog života od značaja za Županiju, odnosno o njegovanju izvornog folklora u razvijanju kulturnog amaterizma.

Drugi laureati nagrađeni poveljom su Nogometni klub Vinogradar iz Jastrebarskog, Udruženje obrtnika Dugo Selo, Građevinski obrt Građevinarstvo Mije Stipića iz Svetoga Ivana Zeline i Društvo naša djeca Vladimir Nazor iz Križa. Županijska nagrada za doprinos ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu dodijeljena je umjetničkom voditelju Folklornog ansambla Turopolje iz Kravarskog Tomislavu Miličeviću i Kulturno-umjetničkom društvu Mihovil Krušlin iz Šenkovca. Uz Barbaru Žitković, Nagradu za iznimna jednogodišnja dostignuća dobila je i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske, a Nagrada Zagrebačke županije za životno djelo pripala je osebujnom svestranom umjetniku Ivanu Čedomiru Ostrešu iz Zaprešića.

Kratak vrhunski glazbeni nastup u sklopu svečanosti imala je mlada mezzosopranistica iz Samobora Vlatka Burić, u pratnji pijanista Ante Dujmovića. Svečanost je održana u Hotelu International u Zagrebu.

Edi Kirschenheuter

 

Samoborski HSS Obilježio Dan Vladka Mačeka

Svečanom sjednicom obilježen Dan Zagrebačke županije

Arhiva 2010

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002