15.02.2010.

U školama Zagrebačke županije održano međunarodno prebrojavanje ptica močvarica

A kako se to rode znaju vratiti na svoj dimnjak?

U školama Zagrebačke županije održano međunarodno prebrojavanje ptica močvarica

Povodom siječanjskog međunarodnog prebrojavanja ptica močvarica Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima Zagrebačke županije organizirala je školska predavanja o monitoringu ptica. Siječanj nije izabran slučajno. Naime, taj je mjesec najhladniji u godini, maglovit i obiluje oborinama pa stoga ptice ne migiriraju, već ostaju na istim staništima te je samim time i prebrojavanje najtočnije.

U sklopu godišnjeg programa i projekta Ptice lijepe naše, Javna ustanova već drugu godinu organizira predavanja o monitoringu i terensko promatranje ptica. Predavanja uz pomoć djelatnika Javne ustanove održava vanjski suradnik Sandro Jurišić.

U istočnom dijelu županije ove su se godine uključile OŠ Braće Radić iz Kloštar Ivanića, OŠ Milke Trnine iz Križa, OŠ Đure Deželića i OŠ Stjepana Basaričeka iz Ivanić Grada, OŠ Posavski Bregi te Srednja škole Ivana Šveara iz Ivanić Grada. U zapadnom dijelu u projektu su se pridružile OŠ Milana Langa iz Bregane, OŠ Samobor, OŠ Bogumila Tonija iz Samobora i OŠ Sveta Nedelja i PŠ Strmec.

Na predavanju učenike se poučava osnovama promatranja ptica, monitoringu te im se pojašnjava uporaba dvogleda. U dinamičnom predavanju pokazuju im se fotografije ptica koje su vezane za njihovo područje, bilo kao stanarice, selice ili preletnice. Djeca uče zašto su ptice važne kao čimbenik u bioraznolikosti, ali i dobivaju mnoštvo zanimljivih detalja, poput onoga zašto siva čaplja gradi kolonijalna gnijezda ili kako rode spašavaju mladu salatu u vrtovima njihovih baka. No, najvažnije je to što djeca mogu u ravnopravnom razgovoru pitati sve što ih zanima u vezi ptica; od toga zašto je ženka divlje patke "ružnija" od mužjaka pa do toga kako se rode znaju vratiti na svoj dimnjak.

Terenski je obilazak i praktični monitoring održan na kanalu Črnec i rijeci Savi za područje Ivanić Grada, dok su škole iz zapadnog dijela obišle Ornitološki rezervat Sava-Strmec.

Unatoč hladnoći, učenici su na terenu, iako malobrojne, uočili sive i bijele čaplje, velike vrance, žutokljune labude, njorke, crne liske, ali i škanjce, vrane, svrake, plavetne sjenice, batokljune, gavrane... Nakon terena slijedio je povratak u učionice, sređivanje dojmova, i popunjavanje osnovnih obrazaca za monitoring, koje će škole naknadno dostaviti Javnoj ustanovi za Registar ptica Zagebačke županije.

No, tu suradnja ne prestaje, jer će se većina škola uključiti u nastavak programa Ptice lijepe naše, odnosno u suradnji s Javnom ustanovom izrađivati kućice i hranilišta za ptice te nastaviti praktični monitoring na svom području.

S.J.

FOTO: Učenici OŠ Sveta Nedelja i županijska vijećnica Željka Šabarić na prebrojavanju ptica

 
15.02.2010.

Okončan projekt postavljanja županijskih info točaka za nezaposlene osobe

Počelo u Samoboru, završilo u Jaski

Okončan projekt postavljanja županijskih info točaka za nezaposlene osobe

Zagrebačka županija zaključila je projekt postavljanja Info točaka za nezaposlene na županijskom području. Osma i posljednja u nizu postavljena je u Jastrebarskom, a otvorio ju je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Ovaj projekt ukupno je bio vrijedan 56 tisuća kuna i financirala ga je Zagrebačka županija, dok ga je na terenu proveo Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područna služba Zagreb.

Osnovni cilj ovakvih punktova je lakše pronalaženje posla svim nezaposlenim osobama s područja Zagrebačke županije koji u svom domu nemaju vlastito računalo i pristup internetu. Također, ovi suvremeni samoposlužni uređaji ujedno nude mogućnost pisanja zamolbi i životopisa, kao i printanje svih informacija o slobodnim radnim mjestima. Kako je istaknuo župan Kožić, Zagrebačka županija je s velikim zadovoljstvom odlučila podržati i financirati ovaj projekt koji je započeo u listopadu 2008. postavljanjem prve info točke, i to u Samoboru. Isto je potom učinjeno u Vrbovcu, Velikoj Gorici, Svetom Ivanu Zelini, Zaprešiću, Dugom Selu i Ivanić-Gradu, te na kraju u Jastrebarskom.

K.S./M.B.

Nova lokacija u Samoboru

Samoborska info ploča namijenjena nezaposlenim građanima u početku je bila smještena u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta, da bi potom bila premještena na novu lokaciju te se sada nalazi u predvorju zgrade uprave Grada Samobora, na Trgu kralja Tomislava broj 5 i može je se koristiti svakodnevno u pokušaju potrage za poslom.

K.S./M.B.

 

U školama Zagrebačke županije održano međunarodno prebrojavanje ptica močvarica

Okončan projekt postavljanja županijskih info točaka za nezaposlene osobe

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002