05.02.2010.

Na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Krešo Beljak govorio o smjenama u Komunalcu, približavanju građanima i ostalim gradskim aktualnostima

Šok terapija u Komunalcu

Na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Krešo Beljak govorio o smjenama u Komunalcu, približavanju građanima i ostalim gradskim aktualnostima

Standardni koloplet tema i ovaj put se obrađivao na redovnoj press konferenciji samoborskih čelnika. Glavnu riječ u gradskoj vijećnici u utorak, 2. veljače, imao je gradonačelnik Krešo Beljak, koji je informiranje javnosti započeo vijestima iz Komunalca, obzirom da je gradonačelnik ujedno i jedini član Skupštine Komunalca. Kao što smo već pisali, donedavnog direktora Marijana Marununicu na čelnom mjestu ovog gradskog trgovačkog društva naslijedit će Boris Kušt, dojučerašnji savjetnik bivšeg direktora.

- Boris Kušt je već bio direktor Komunalca (od 1996. do 2004. godine, op. n.) i pri donošenju odluke o izboru vodili smo se time da se radi o osobi koja ima veliko iskustvo, ne samo u vođenju, nego i u radu unutar tog trgovačkog društva, te smo odlučili da je u ovom trenutku on najpogodnija osoba za direktora – pojasnio je ovaj izbor gradonačelnik Beljak, ustvrdivši kako su na natječaj za direktora Komunalca stigle tek dvije ponude.

Osim novog čelnog čovjeka, Komunalac čeka, prema gradonačelnikovoj najavi, kompletna smjena uprave, odnosno imenovanje novih voditelja radnih jedinica i zajedničkih službi Komunalca.

- Cilj ovakve šok terapije je poboljšanje rada samoborskih komunalnih službi, a sve da bi se pružila što bolja usluga našim građanima – zaključio je gradonačelnik Beljak.

Kvalitetnijoj usluzi građanima stremi i gradska vlast, barem sudeći prema gradonačelnikovoj najavi da će se nakon Fašnika krenuti s provedbom takozvane Tribine gradonačelnika na terenu. Naime, ideja je da gradonačelnik sa svojim suradnicima obilazi mjesne odbore i dođe u direktan kontakt s građanima, kako bi im se omogućilo izravno postavljanje pitanja te davanje prijedloga ili kritika gradskim čelnicima. Cilj je, pojasnio je gradonačelnik Beljak, napraviti krug po što većem broju samoborskih naselja, kako bi se u direktnom doticaju s ljudima došlo do ideja za unapređenje projekata na kojima Grad radi.

Na tiskovnoj konferenciji još jednom je spomenuta i situacija s kirurškom ambulantom, za koju, rekao je gradonačelnik, postoje naznake da bi se uskoro mogla vratiti u Samobor, ukoliko stigne pozitivan odgovor HZZO-a. Kako je rekao, Grad je sa svoje strane napravio sve što se moglo, ravnatelj Doma zdravlja Slavko Lovasić također, a bolnica u Vinogradskoj dala je dopusnice svojim kirurzima za rad u Samoboru i sad se samo čeka zeleno svjetlo HZZO-a. Međutim, ne želeći trčati pred rudo, gradonačelnik je zamolio za još malo strpljenja po pitanju rješavanja ovog problema.

Još malo strpljenja bit će potrebno i za samoborsko klizalište, obzirom da je predviđeno otvorenje odgođeno za koji dan zbog – smrzavanja klizališta! Prema gradonačelnikovom pojašnjenju, došlo je do smrzavanja cijevi za dostavu vode klizalištu pa će tako na ledeno zadovoljstvo Samoborci morati pričekati još vrlo kratko. Klizalište bi trebalo biti otvoreno do 15. ožujka, a Grad se pobrinuo da cijena klizanja bude izuzetno atraktivna (neslužbeno, rečeno je 15 kuna). Gradonačelnik je iskoristio tiskovnu konferenciju i kako bi se ispričao Hokejaškom klubu Samobor zbog nepozivanja na otvorenje klizališta zbog, kako je rekao, njemu nepoznate činjenice da Samobor ima hokejaški klub.

- Da smo znali, stupili bi u kontakt s njima. Ispričavam im se ovim putem, a možda nam ovo prolongiranje otvorenja daje novu šansu da porazgovaramo. U svakom slučaju želim im puno uspjeha u radu, a nadam se da ćemo naredne godine imati klizalište cijele zime pa da će i oni, kao i ostali ljubitelji klizanja, od toga profitirati – zaključio je gradonačelnik Krešo Beljak.

K.S.

Besplatan parking za Fašnik?

Vezano uz novosti iz Komunalca, gradonačelnik Beljak je još jednom podsjetio kako se na ulice grada vratila pauk služba. Još uvijek je na snazi odluka da pauk najprije djeluje preventivno, upozorenjima i upisivanjem prekršitelja u registar, kako bi se kažnjavalo isključivo opetovane prekršitelje.

- Svjesni smo da su kazne visoke i nije nam cilj kažnjavati građane u smislu punjenja proračuna, nego je isključiv zadatak pauk službe uvesti reda prvenstveno u samom centru pa onda i šire.... Nadam se da će pauk biti kratko u Samoboru i da će mjere koje smo uveli uroditi plodom. Konačni nam je cilj da nam pauk ne bude potreban, da nam komunalni redari imaju što manje posla, da imamo red i disciplinu u prometu – zaključio je gradonačelnik i najavio kako se razmišlja o tome da pauk služba u vrijeme Fašnika bude manje rigorozna te da se ukine naplata parkiranja u fašničke dane. Također je najavio kako će uobičajenih fašničkih zatvaranja prometa radi odvijanja programa na središnjem trgu i u Kompareovoj ulici ove godine biti manje i bit će kraća.

Između pokaza i razvoja

Obzirom na opetovane upite građana i javnosti gradonačelnik Beljak još je jednom pojasnio situaciju sa subvencijama za srednjoškolske pokaze. Naime, oni su skuplji, iako je Samobor svoju participaciju u ukupnoj cijeni podigao s 25% na 50%. Razlog je odustajanje županije od njezinih 50% participacije, odnosno Zagrebačka županija je odlučila pokrivati cjelokupni iznos prijevoza samo za srednjoškolce koji primaju dječji doplatak. Konkretno, u Samoboru je to 150 od ukupno 1100 srednjoškolaca.

- Proračun u 2009. bio je planiran na oko 225 milijuna kuna pa je rebalansom smanjen na oko 175, a da se pritom nije diralo u stečena prava. Umjesto toga smo u 2009. godini odustali od velikog broja projekata. Zadržavanje svih tih prava (subvencija za srednjoškolce, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom) i ove godine značilo bi apsolutni zastoj daljnjeg razvoja Grada Samobora – pojasnio je gradonačelnik Beljak, ustvrdivši kako je ova razina subvencija trenutni samoborski maksimum te da je u Samoboru i dalje bolja situacija što se tiče financija i subvencija nego u širem samoborskom okruženju.

 
05.02.2010.

Održano tradicionalno zimsko hodočašće na Svetoj Geri

Spremno savladali uspon

Održano tradicionalno zimsko hodočašće na Svetoj Geri

Posljednja nedjelja u siječnju još je od 1994. godine termin u kojem se održava hodočašće na Svetu Geru. Te je godine Sveti Otac proglasio nedjelju (tada 23. siječnja) Danom molitve za mir u Hrvatskoj i BiH, a tom je prilikom grkokatolički župnik Mile Vranešić pozvao na misu i molitvu na najviši vrh Žumberačkog gorja, uz ostatke crkve sv. Ilije.

U međuvremenu, crkva je obnovljena, broj planinara-hodočasnika višestruko je povećan, a hodočašće je postalo poznatom tradicijom. Tako se ove godine, u nedjelju, 31. siječnja, na Svetoj Geri našlo 700-tinjak planinara i hodočasnika, od kojih je najveći dio do vrha pješačio dva i pol sata, od Sošica do Svete Gere. No, i mlado i staro, muško i žensko, spremno su savladali uspon kako bi nazočili svetoj misi. Pomogle su tu i službe Općine Žumberak koje su se pobrinule da se očisti cesta od Sošica do Svete Gere.

U kapeli sv. Ilije misu je predvodio kanonik Prvostolnog kaptola preč. Mijo Gorski, a suslavili su stojdraški župnik preč. Mile Vranešić i kaljski župnik preč. Juraj Jerneić, da bi im se za vrijeme mise priljučili župnik Nove Gradiške, vlč. Perica Matanović, te svetojanski župnik, vlč. Josip Gonan. Ovom prilikom se molilo za papu Benedikta, zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josipa Bozanića, križevačkog vladiku Ninu Kekića i novomeškog škofa Andreja Glavana, potom za susjede Slovence i Hrvate (kako za one koji žele razumijevanje među narodima, tako i one koji su protiv toga), kao i za pokojne koji su svojim radom ili darom spasili kapelu sv. Ilije.

Niti duboki snijeg nije spriječio hodočasnike da nakon mise uživaju u žumberačkoj idili. Standardno se krijepilo hranom i kuhanim vinom, a za sigurnost svih brinula je Gorska služba spašavanja.

I.H.

 
05.02.2010.

Predstavljeno ovogodišnje izdanje Žumberačkog krijesa

Stigao novi Krijes

Predstavljeno ovogodišnje izdanje Žumberačkog krijesa

Žumberački krijes za 2010. godinu predstavljen je u četvrtak, 28. siječnja, u biskupskom dvorcu u Pribiću. O aktualnom izdanju ovog tradicionalnog žumberačkog godišnjaka govorili su križevački biskup Nikola Kekić, jedini živući pokretač Krijesa žumberački vikar preč. Mile Vranešić, te Tomo Gvozdanović, predsjednik KUD-a Marko Vukasović.

I ove godine Žumberački krijes obuhvaća aktualnu tematiku vezanu uz žumberački kraj, pregled aktivnosti njegovih stanovnika i udruga, najave, literarne radove, kalendar, popis proštenja i sjećanja na Žumberčane koji su nas napustili u protekloj godini, uz još pregršt tekstova i raznih informacija vezanih uz Žumberak.

Prezentaciju su upotpunili Danijela Kuharić i Dora Šimunec, učenice Osnovne škole Kardinal Alozije Stepinac, predstavivši svoje nagrađene radove u sklopu ekološko-edukativne i odgojne akcije Ekološkog društva Žumberak. O toj akciji i raznim aktivnostima ED Žumberak govorio je predsjednik društva Josip Šintić, a predstavljanje Žumberačkog krijesa iskorišteno je i kako bi se okupljenima predstavila nova ravnateljica Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje Lidija Bertović. Okupljene su pozdravili i ravnateljica OŠ u Krašiću Sandra Šarić te načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik.

Očekivano, predstavljanje Žumberačkog krijesa 2010. završilo je druženjem uz hranu i piće te pjesmu za koju se pobrinuo sastav Veseli žalci.

I.H.

 

Na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Krešo Beljak govorio o smjenama u Komunalcu, približavanju građanima i ostalim gradskim aktualnostima

Održano tradicionalno zimsko hodočašće na Svetoj Geri

Predstavljeno ovogodišnje izdanje Žumberačkog krijesa

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002