05.03.2010.

Predstavljanje monografije DVD-a Rude

Prvih 80 godina

Predstavljanje monografije DVD-a Rude

Dobrovoljno vatrogasno društvo Rude proslavilo je 2007. godine 80 godina djelovanja, a 4. ožujka predstavljena je i monografija pripremljena tim povodom. U dvorani Vatrogasnog doma u Rudama sve je nazočne pozdravio predsjednik DVD Rude Željko Koščica, koji je odmah i pojasnio da se s obljetničkom monografijom pričekalo zato što se željelo u nju staviti i sva događanja s proslave 80. godišnjice, a onda su se ispriječile malo i financije, jer se nije željelo raditi monografiju nauštrb nabave potrebne vatrogasne opreme.

Budući da je već puno generacija prošlo kroz vatrogasno društvo, Koščica je istaknuo da se ovom monografijom htjela zabilježiti povijest društva, kako se ne bi zaboravili brojni članovi i događaji. U njoj je zabilježeno puno do sada nepoznatih stvari, kao što je podatak da je kuma prvog barjaka bila Štefanija Grabner, sestra Alojzija Stepinca, koji je jednom boravio i u Rudama, da su vatrogasci 1939. sudjelovali na dočeku kraljice Marije i da prvi pisani trag o vatrogastvu u Rudama seže u 1905. godinu.

Urednica Diana Koller Lapaine rekla je kako je cilj bilo sačuvati lijepe uspomene i značajne događaje. U arhivi društva sačuvani su svi zapisnici sa skupština, kao i prvi službeni dokumenti iz 1927. godine, sve zahvaljujući vrijednim dugogodišnjim tajnicima Franji Regoviću i Martinu Skendroviću, kao i ostalim tajnicima, predsjednicima te blagajnicima. Urednica je zahvalila svima koji su svoju osobnu arhivu pružili na uvid i dali za monografiju, zaključivši da su DVD Rude i samo mjesto zajedno rasli i napredovali te da je povijest DVD-a i povijest samog mjesta.

Dugogodišnji tajnik DVD-a Rude Martin Skendrović rekao je da su na najbolji način željeli prezentirati dokumente koji su značajni za društvo. Nabrojivši utemeljitelje društva te zanimljive statističke podatke istaknuo je nekoliko događaja i pojedinaca koji su dali svoj obol u radu društva, a u njemu su bili i samoborski gradonačelnik Mirko Kleščić i brojni samoborski obrtnici.

Pohvale monografiji i recenziju izrekao je tajnik Vatrogasne zajednice Boris Bogolin, a na kraju prezentacije pozdravne riječi okupljenima uputio je i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Vladimir Domin.

Na svečanosti je predsjednik društva Željko Koščica pozdravio i sve goste i prijatelje - predstavnike Vatrogasne zajednice Grada Samobora Juricu i Vladimira Domina, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Mladena Žitkovića, gradsku vijećnicu Miru Čebušnik, ravnateljicu OŠ Rude i predsjednicu RK Rudar Tatjanu Milek, ravnateljicu Gradske knjižnice Mirjanu Dimnjaković, predsjednika MO Rude Dražena Štengla, zamjenicu predsjednice i tajnika KUD-a Oštrc Maju Cvetković i Josipa Lebegnera, predstavnicu Udruge umirovljenika Anu Bakal, prijatelje iz DVD-a Buzet, Donji i Gornji Desinec, Plešivica, Lipovec, Bregana, Sveta Nedelja, Samobor, Vrbovec i Chromos. Zahvalio je i svim sponzorima koji su pomogli u izradi monografije, čiji su uređivački odbor činili Željko Koščica, Martin Skendrović, Krunoslav Dubić i Diana Koller Lapaine.

Kao zanimljivost ističemo da je na zadnjoj stranici prikazan drveni kip koji je izradio Franjo Jurčin, posvetivši ga tragično stradalim vatrogascima na Kornatima. Kip je postavljen u Rudama na inicijativu Gerharda Ledića, a fotografirao ga je Romeo Ibrišević.

Mato Šipuš

 
05.03.2010.

Izvještajna skupština DVD-a Grdanjci

Mladih ima, treba ih zainteresirati

U Društvenom domu Grdanjci 27. veljače je održana Izvještajna skupština DVD-a Grdanjci.

Skupštini su prisustvovali zamjenik samoborskog gradonačelnika Hrvoje Frankić, tajnik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Boris Bogolin, predsjednik MO Grdanjci Ivan Horvat te predstavnici DVD-a Samobor, Bregana, Otok Samoborski, Bobovica, Gornja Vas, Galgovo i Cerje.

Izvješće za 2009. godinu podnio je predsjednik Danijel Horvat. Sudjelovanja na intervencijama nije bilo, ali je izvršen preventivni pregled objekata u selu Višnjevac i dijelu sela Grdanjci. Održani su sastanci na kojima se dogovaralo o uključivanju novih mladih članova, a radilo se i na uređenju vatrogasnog spremišta.

U 2010. godini planira se rad na preventivi, uvježbavanju mladih za vatrogasna natjecanja, održavanju opreme, uključivanju mladih članova i članica te osposobljavanju za vatrogasna zvanja. Planira se i prigodan susret vatrogasaca i organizacija vatrogasne zabave.

Predsjednik MO Grdanjci Ivan Horvat naglasio je da mladih u Grdanjcima ima, samo ih treba privući, što se pokazalo prilikom sudjelovanja MO u programu Samoborskog fašnika. Skupština je donijela zaključak o uključivanju što većeg broja građana u rad DVD-a Grdanjci, kako bi se vratio ugled koji je društvo imalo ranijih godina. Poslije Skupštine počelo je druženje uz glazbu tria glazbenika, gostiju DVD-a iz Cerja.

A. Bogolin

 
05.03.2010.

Održana Skupština Turističke zajednice Grada Samobora

Gradonačelnik i formalno na čelu samoborskog turizma

Održana Skupština Turističke zajednice Grada Samobora

Sukladno novom Zakonu o turističkim zajednicama gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak imenovan je predsjednikom samoborske Turističke zajednice na sjednici Skupštine održane 2. ožujka u Izletištu Barbara. Bila je to prva sjednica novog saziva skupštine Turističke zajednice na kojoj su razriješeni članovi starog saziva Turističkog vijeća i Nadzornog odbora i izabrani novi. Uz gradonačelnika Beljaka (kao predsjednika), u novo Turističko vijeće izabrani su Pavao Grom, Tomislav Pađan, Davorka Zver, Branimir Šiljak, Franjo Kodrić, Alan Koletić, Domagoj Puš i Tomislav Medved. U Nadzorni odbor izabrani su Ivan Bedeničić, Lea Nosetić i predstavnik Turističke zajednice Zagrebačke županije, koji će se naknadno odrediti. Usvojeni su, također, novi Statut i Poslovnik o radu TZGS, koji su usklađeni s novim Zakonom te ih je odborilo Ministarstvo turizma. Izabrani su i predstavnici u Turističku zajednicu Zagrebačke županije, a bit će to Pavao Grom i Bruno Šelja.

Nakon izbornog dijela slijedio je onaj izvještajni, u kojem su članovi Skupštine jednoglasno podržali izvješće o radu za 2009. godinu direktorice Turističke zajednice Grada Samobora Zdravke Škugor Ferdebar, kao i financijsko izvješće i rebalans za 2009. godinu, u kojoj su ukupni prihodi iznosili 1.770.822 kune, a rashodi 1.788.393 kune. Budući da su iz 2008. preneseni prihodi u iznosu 276.603 kune, na kraju 2009. na računu je ostalo 259.032 kune. Potom je prihvaćen plan rada za 2010. godinu, u kojoj se planira nastaviti s dosadašnjim aktivnostima i projektima kao što su biranje naj okućnice, originalnog suvenira, održavanje redovnih manifestacija (Fašnik, Bitka kod Samobora, Proljetni sajam i Salamijada, Samoborska glazbena jesen), izrada interpretacijskih ploča, rad na katastru turističkih resursa, ali i izrada novih brošura o Samoboru, izrada projekta Srakino selo, projekt turističke rute Bobovica. U 2010. planirani prihodi i rashodi iznose 1.881.000 kuna.

U raspravi neki od članova Skupštine TZGS ponovili su probleme koji se spominju već niz godina. Pavao Grom je mišljenja da je plan postavljen preambiciozno zbog gospodarske situacije, dok je Franjo Grgurić upozorio da su posljednjih mjeseci prihodi ugostitelja pali i do 40% te da treba učiniti dodatne napore da se turisti dovedu u Samobor. Smatra da treba pokušati i vratiti manifestacije koje su se nekad održavale u gradu, kao što su festival vatrometa, biciklijada i slično. Upozorio je i na pojedine nelogičnosti smeđe turističke signalizacije. Alan Koletić upozorio je nakon toga da stagnira i izletnički turizam, jer je osobito umirovljenicima i mladima preskup prijevoz do Samobora. Pavao Grom rekao je da je problem i što je propao nositelj turizma ovog kraja, što je bio Šmidhen, a da je najveći sadašnji problem nedostatak smještajnih kapaciteta.

Predsjednik Skupštine i gradonačelnik Krešo Beljak rekao je kako smatra da se politika ne treba miješati u ova područja i da nije sretan što je u zakonu to regulirano na ovaj način te da se neće miješati struci u posao. No, jedan od prijedloga je da se napravi turistički kalendar i odredi desetak manifestacija koje će turiste privačiti tijekom godine.

M.Š.

 
05.03.2010.

Prva skupština Volonterskog centra Samobor

Brojne aktivnosti tek slijede

Prva skupština Volonterskog centra Samobor

Udruga Volonterski centar Samobor osnovana je 26. veljače 2009. godine, a želja za osnivanjem pojavila se iz dva razloga. Jedan je bio prepoznavanje brojnih potreba lokalne zajednice i spremnost da se pomogne rješavati probleme, a drugi važnost promicanja volonterskog rada među mladima i jačanja inicijativa mladih kroz volonterski rad. Udruga je u prvoj godini okupila 15-ak aktivnih volontera te 10-ak članova koji se povremeno uključuju u projekte.

Od prvog dana Udruga kontinuirano provodi dugoročni program Vikend u Novoj budućnosti, koji podrazumijeva organizaciju i provođenje slobodnog vremena s djecom bez adekvatne roditeljske skrbi smještene na tri lokacije u Samoboru. Volonteri u slobodno vrijeme pomažu djeci u učenju, odlasku na sportske utakmice i kulturna događanja u gradu, provode druženja u prirodi, kreativne radionice, pomažu u uređenju životnog prostora, sve u cilju što bolje socijalizacije djece. Projekt se provodi subotom i nedjeljom u popodnevnim satima. Članovi Volonterskog centra Samobor sa štićenicima Nove budućnosti tijekom studenog i prosinca 2009. u kreativnoj su radionici izrađivali prigodne božićne suvenire i prigodnu predstavu Božićno zvono traži sreću u POU Samobor, kao gosti dramske skupine Tirena.

Na podršci u radu i realizaciji akcija na skupštini su članovi Volonterskog centra zahvalili Gradu Samoboru i Pučkom otvorenom učilištu. Zahvala je upućena i samoborskom HSLS-u na donaciji od 5.100 kuna za organizaciju predstave Čarobni božićni kolač. Zajedno s djecom volonteri su izrađivali maske za protekli Fašnik te uz pomoć samoborske Turističke zajednice i trud oko izrade kostima Andrijane Kos sudjelovali u povorci Dječjeg fašnika kao grupna maska Romeo i Julija na arbitraži.

Voditeljica Volonterskog centra najavila je i u 2010. provođenje programa Vikend u Novoj budućnosti, radionicu izrade uskrsnih suvenira i prigodnu prodaju na samoborskom Trgu. Članovi Planinarskog kluba Scout iz Samobora ponudili su pomoć u organizaciji vikend izleta u Koretiće, a u planu je i provođenje programa Parlaonica u samoborskim školama s ciljem promicanja nenasilne komunikacije među mladima. Cilj je realizirati i dugoročni volonterski program za starije i nemoćne, u smislu kreativnog osmišljavanja njihovog slobodnog vremena, ali i pomoći pri tekućim obveza. To nije sve, jer u planu je još nekoliko akcija.

Na kraju skupštine Udruge Volonterski centar podijeljene su volonterske knjižice i članske iskaznice, uz još jednu zahvalu svim ljudima dobre volje koji im pomažu te poziv da im se pridruže u radu i akcijama.

M.Š.

 

Predstavljanje monografije DVD-a Rude

Izvještajna skupština DVD-a Grdanjci

Održana Skupština Turističke zajednice Grada Samobora

Prva skupština Volonterskog centra Samobor

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002