04.06.2010.

Fra Bonaventura Duda izabran za dopisnog člana HAZU-a

I Samoborci čestitali

Fra Bonaventura Duda izabran za dopisnog člana HAZU-a

Samoborski vjernici još su jednom s radošću dočekali fra Bonaventuru Dudu na kraju svibanjskih pobožnosti. Fra Bonaventura je 31. svibnja predvodio misno slavlje u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo, a okupljeni su imali i dodatni razlog pozdraviti čestoga gosta našega grada, koji je i boravio neko vrijeme u samoborskom samostanu, te mu čestitati na velikom priznanju.

Naime, predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) jednoglasno je prihvatilo prijedlog o imenovanju fra Bonaventure Dude dopisnim članom te ustanove, a potvrdila je to i izborna Skupština HAZU-a održana 20. svibnja. Svečanost proglašenja redovnih i dopisnih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti bit će održana 17. lipnja.

M.Š.

 
04.06.2010.

Kreativne radionice na francuskom u OŠ Samobor

Iz školskih klupa do Francuske

Kreativne radionice na francuskom u OŠ Samobor

U subotu, 29. svibnja, u OŠ Samobor održan je susret učenika zagrebačkih osnovnih škola Ivana Gorana Kovačića i Jure Kaštelana i učenika OŠ Samobor koji uče francuski jezik. 70–ak učenika sudjelovalo je u pet kreativnih radionica koje su uspješno održali profesori francuskog jezika.

Učenici su pjevali u glazbenoj radionici prof. Théa Karoumenosa, gledali video u video radionici prof. Branke Zlatarić, igrali se u kreativnoj radionici prof. Marije Smokrović, putovali Francuskom u radionici Civilizacija prof. Mirjane Komočar-Ljubić te degustirali francuske delicije u Kulinarskoj radionici prof. Gordane Jelenski. Svi su učenici sudjelovali u svim radionicama, a na kraju je organiziran i Lov na blago.

Zahvaljujemo sponzorima Školskoj knjizi, Francuskom institutu u Zagrebu i slastičarnici U prolazu koji su prigodnim poklonima obogatili ovo nesvakidašnje druženje u OŠ Samobor. Merci à tous!

M.K.LJ.

G.J.

 
04.06.2010.

Dodijeljene nagrade za najbolje uređenu okućnicu i okoliš samoborskih osnovnih škola

Prva nagrada za škole ponovno u Sveti Martin

Dodijeljene nagrade za najbolje uređenu okućnicu i okoliš samoborskih osnovnih škola

Kao i prošle godine, tako je i ove Osnovna škola Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem osvojila prva mjesta u kategoriji najbolje uređenog okoliša matičnih i područnih škola. Uz matičnu školu u Svetom Martinu, prvo mjesto u ovogodišnjoj akciji Volim Samobor pripalo je i Područnoj školi u Pavučnjaku. Na svečanosti koja je 2. lipnja upriličena u gradskoj vijećnici, nagrada za drugo mjesto u kategoriji matičnih škola pripala je OŠ Samobor, čija je Područna škola u Celinama također na drugom mjestu u toj kategoriji, dok su nagrade za treće mjesto pripale OŠ Milana Langa u Bregani, odnosno PŠ Smerovišće koja djeluje u sklopu OŠ Samobor. Dodijeljena su priznanja i zahvale za sve škole koje su sudjelovale u akciji Volim Samobor, koju je provela Turistička zajednica Grada. Ona je školama omogućila nabavu biljaka i sadnica za uređenje okoliša u vrijednosti 900 kuna za 5 samoborskih matičnih škola i u vrijednosti 600 kuna za 10 područnih škola. Članovi komisije za odabir najbolje uređenog okoliša škola bili su Sanja Žibrat (TZGS), Violeta Gjurkin (Komunalac) i Toni Pavičić (Grad Samobor).

Ravnatelj škole Mihaela Šiloboda Marijan Hetler rekao je kako je ovo hvalevrijedna akcija, jer kod učenika ukazuje na potrebu uređenja i zaštite okoliša te je istaknuo da su u uređenju žardinjera za cvijeće i vrta sudjelovali sami učenici, što nam je potvrdila i učenica Katarina Razum rekavši da su, uz savjete profesorice biologije Ivanke Galunić, posadili tulipane, maćuhice, japansku trešnju i slično.

Potom su dodijeljene nagrade i za najljepše uređene okućnice. Na natječaj je bilo prijavljeno pet okućnica, a prvo mjesto je donosilo nagradu u vrijednosti 3.000 kuna, drugo 2.000, dok je nagrada za treće mjesto iznosila 1.000 kuna. Uz novčanu nagradu, prvonagrađeni idu dalje u natjecanje za najokućnicu Zagrebačke županije. Komisija (Violeta Gjurkin i Sanja Žibrat) obišla je prijavljene i odlučila da prvo mjesto pripada Marijani Černetić iz Vrhovčaka, drugo Božici Gladović iz Farkaševca, a treće Mariji Juratović iz Gajeve ulice. Posebno priznanje, izvan kategorije, dodijeljeno je Centru za odgoj i obrazovanje Lug zbog pažnje koju posvećuju uređenju svog velikog i posebnog prostora.

Nagrade je svim dobitnicima uručio zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić u pratnji direktorice TZGS Zdravke Škugor Ferdebar, koja je pritom rekla da se razmišlja o tome da se sljedeće godine uvede i posebna kategorija za uređenje balkona.

M.Š.

 
04.06.2010.

U osnovnoj školi Kardinal bl. Alojzije Stepinac u Krašiću proveden je program Uljepšajmo svoj zavičaj, ekološko-edukativne akcije Ekološkog društva Žumberak

Učenicima priznanja za najbolje radove na ekološke teme

U osnovnoj  školi Kardinal bl. Alojzije Stepinac u Krašiću proveden je program Uljepšajmo svoj zavičaj, ekološko-edukativne akcije Ekološkog društva Žumberak

Nakon što je zbor škole otpjevao eko-himnu škole, voditeljica programa školske svečanosti pozvala je predsjednika Ekološkog društva Žumberak Josipa Šintića Zlatka da se obrati nazočnima. U svom govoru Šintić je ukratko opisao dugogodišnje aktivnosti Ekološkog društva Žumberak kroz provođenje programa Uljepšajmo svoj zavičaj - Više cvijeća-manje smeća.

Nizom akcija, kroz lokalne medije, putem letaka, plakata i usmeno potiče se lokalno stanovništvo da uređuje sela i groblja, cvjetne okućnice, vrtove, voćnjake te da obnavlja tradicionalne kuće i njeguje svu svoju etnološku baštinu, a od 2003. Ekološko društvo Žumberak organizira i velike eko-akcije čišćenja zaštićene prirode od otpada. Kroz te eko-akcije uklonjeni su brojni deponiji iz zaštićene prirode – više od 4600 kubičnih metara otpada iz područja Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje koje administrativno pripada općinama Krašić i Žumberak te gradovima Samobor i Ozalj.

U program Uljepšajmo svoj zavičaj su iz edukativnih razloga uključeni učenici OŠ Kardinal bl. Alojzije Stepinac, koji, vođeni svojim učiteljicama, sudjeluju u akciji čišćenja i uređenja okoliša, a u školskoj nastavi slušaju predavanja o zaštiti okoliša i o prirodnim ljepotama domaćeg kraja. Tako se učenici odgajaju za okoliš i u njima se razvija ljubav i pravilan odnos prema prirodi. U tom pedagoško–odgojnom radu su se istaknule učiteljice razredne nastave Marijana Klobučar i Dunja Novosel te učiteljice hrvatskog jezika prof. Dubravka Delač-Domjančić i prof. Ivona Zadro. Prema temama predloženim od strane ED Žumberak učenice i učenici su pisali zadaće. Spomenute učiteljice su izabrale najbolje prozne radove i jednu pjesmu, koje je potom ocjenjivalo prosudbeno povjerenstvo ED Žumberak u sastavu: mr.sc. Željka Medven, Zlatica Krznar, prof.dr.sc. Darko Žubrinić, prof. Vjekoslav Welle i predsjednik povjerenstva prof. Josip Šintić Zlatko.

Povjerenstvo je zaključilo da svi tekstovi uglavnom zaslužuju najvišu ocjenu, uz zamjetan rad učiteljica s djecom, pripremljenost za pisanje, pojašnjene teme i upućivanje na životnu važnost cijele akcije. Pedagoški je mudro povezana ljubav prema zavičaju s očuvanjem okoliša i sprečavanjem zagađenja. Djeci nije potpuno jasna razlika između otpada i smeća, ali to rijetko razlikuju i odrasli. Jer, otpad koji bi se mogao iskoristiti, uporabiti, postaje smeće kada ga se odbaci u prirodu. Učenici su zdušno prihvatili zadaću i obavili je u potpunosti savjesno i s najvećim posvećenjem. Ovo je priznanje učenicima, oni ga najviše zaslužuju, ali i nedvojbeno njihovim učiteljima i svima koji su bili uključeni u tu vrlo aktualnu, korisnu i životno vrijednu akciju. Povjerenstvo je priznanja dodijelilo prema uzrastu učenika, posebno za literarni izričaj, a posebno za ekološku osviještenost. Prva nagrada za ekološku osviještenost dodijeljena je učenicima II. razreda - Ivani Jurinić i Ivanu Brebriću za sastav na temu Moj zavičaj i Katarini Medven, učenici VI. razreda za sastav Čistoća prirode je bitna za planet Zemlju.

Druga nagrada za ekološku osviještenost dodijeljena je Valentini Colarić, učenici VI. razreda za sastav Kako ja čuvam planet Zemlju i svoj kraj i Mariji Pastorković, učenici II. razreda za sastav na temu Moj zavičaj. Treća nagrada za ekološku osviještenost dodijeljena je Anamariji Penić, učenici II. razreda za sastav Brežuljkasti zavičaj i Dijani Bartaković, učenici VI. razreda za sastav Ekologija.

Prvu nagradu za literarni izričaj primila je Renata Perina, učenica II. razreda za sastav Proljeće te Daniela Kuharić, učenica VI. razreda za sastav Mala mjesta srca moga.

Druga nagrada za literarni izričaj dodijeljena je Nikoli Tonžetiću, učeniku VI. razreda za sastav Proljeće i Ani Novosel, učenici II. razreda za satav na temu Moj zavičaj.

Treću nagradu za literarni izričaj primila je Antonija Švalj, učenica II. razreda za sastav Priroda oko mene te Filip Grgas, učenik VI. razreda za sastav Došlo nam je proljeće – moramo održati čistoću na planetu.

Posebno priznanje primila je Dora Šimunec, učenica 3. razreda za pjesmu Da sam vjetar.

U OŠ u Krašiću osobito se njeguje i kulturna baština kraja. U školi djeluje Učenička zadruga Pčelice, koja izrađuje lijepe suvenire njegujući tako etnološku baštinu Žumberka. Ekološko društvo Žumberak je po provedenom natječaju Domaći suvenir Žumberka dodijelilo keramička srca i zvona kao posebno priznanje učiteljici Martini Štengl, voditeljici likovne grupe i učenicima koji su sudjelovali u pripremi: Viktoriji Stepinac, Valentinu Matko, Jakovu Cipuriću, Danieli Kuharić, Danielu Kuhariću, Ivanu Župancu, Nikoli Ferenčiću i Ani Škrlac.

Čestitke i nadstolnjak kao posebno priznanje dobili su prof. Dragica Cvetan-Žakula, mentorica etno grupe i učenici koji su pripremili čestitke: Ivana Majhanović, Lucija Matko, Luka Jandričić i Mateo Ribić te Katarina Požgaj, koja je izvezla nadstolnjak.

Na školskoj svečanosti održanoj u sklopu Dana krašićkog kraja, pročitana su imena nagrađenih učenica i učenika, kao i njihovih zaslužnih učiteljica koje su dobile diplome –priznanja Ekološkog društva Žumberak.

Ivica Horvat

 

Fra Bonaventura Duda izabran za dopisnog člana HAZU-a

Kreativne radionice na francuskom u OŠ Samobor

Dodijeljene nagrade za najbolje uređenu okućnicu i okoliš samoborskih osnovnih škola

U osnovnoj školi Kardinal bl. Alojzije Stepinac u Krašiću proveden je program Uljepšajmo svoj zavičaj, ekološko-edukativne akcije Ekološkog društva Žumberak

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002