14.12.2010.

Predstavljen Komunalčev Vodič za otpad te najavljen pilot sistem naplate otpada

Pune i prazne kante više neće koštati isto?

Predstavljen Komunalčev Vodič za otpad te najavljen pilot sistem naplate otpada

Konferencija za medije u gradskoj vijećnici u utorak, 14. prosinca, iskorištena je i kako bi direktor Komunalca Boris Kušt javnosti predstavio projekt Vodiča i uputa za prikupljanje i zbrinjavanje otpada. Riječ je o knjižici namijenjenoj građanima Samobora kojom im se pokušava približiti tematika zbrinjavanja korisnog otpada. U vodiču se nalazi i kalendarski raspored termina odvoza otpada po pojedinim naseljima te katalog ugovorenih sakupljača raznih ostalih kategorija otpada. Vodič je tiskan u 10 tisuća primjeraka i može se nabaviti na blagajni Komunalca i u prostorijama Grada, a u novoj godini ići će se u dostavu po samoborskim naseljima.

Također, na početku 2011. godine, najavio je Kušt, ide se u nabavu novog vozila i potrebne opreme za provođenje pilot projekta odvoza otpada iz Južnog naselja sistemom naplate po konkretnom broju odvoza. Pojednostavljeno, postojat će fiksni dio cijene (neslužbeno, oko 70% sadašnje cijene) te dio koji će ovisiti o konkretnom broju odvoza za svakog korisnika. Dakle, pokušat će se izbjeći sadašnji paradoks da je "cijena smeća" jednaka, bila kanta puna ili prazna. Pilot projekt bi trebao obuhvatiti oko 2000 korisnika, dijelom iz zgrada, dijelom iz obiteljskih kuća, a više ćemo o njemu pisati kada budu dogovoreni svi konkretni detalji njegove provedbe.

K.S.

 
14.12.2010.

Gradonačelnik Beljak na konferenciji za medije najavio nove mjere štednje

Trošiš manje - imaš više!

Gradonačelnik Beljak na konferenciji za medije najavio nove mjere štednje

Završno ovogodišnje druženje gradonačelnika Kreše Beljaka s novinarima na konferenciji za medije u utorak, 14. prosinca, prošlo je u znaku rekapitulacija i najava. U svom osvrtu na godinu na izmaku Beljak je konstatirao kako se 2010. u Samoboru može ocijeniti relativno zadovoljavajućom godinom s obzirom na utjecaj krize. Pojasnio je da se usprkos teškim okolnostima uspjelo dovršiti neke od projekata, poput dvorane u Rudama, a dio njih i započeti. Pogled u 2011. godinu vezan je pak uz gradski proračun za kojeg je gradonačelnik ustvrdio da će se i treću godinu zaredom smanjivati.

- Bez obzira na smjernice koje smo dobili iz viših državnih instanci da bi proračun trebao rasti naredne godine, jer bi trebao rasti i dohodak 1,2%, mi u Samoboru vjerujemo da je to nerealno pa smo u proračunu za 2011. godinu unaprijed ukalkulirali nešto pada (prihoda, op.n.), koji nam garantira da bi tada, ukoliko 2011. godina bude barem jednaka 2010., polovicom godine imali i višak u proračnu, što bi se dogodilo prvi put otkad smo mi na čelnoj poziciji gradske uprave – rekao je gradonačelnik te najavio daljnje mjere štednje na "stvarima za koje smatramo da su nepotrebne, koje spadaju u domenu luksuza ili stvari bez kojih se može".

- Prema tome ćemo početkom naredne godine uputiti dopis svim proračunskim korisnicima da uvedu apsolutnu štednju po svim stavkama, gdje god se može. Kako bismo osigurali da to doista tako i bude, onaj višak za koji se nadamo da će se pojaviti polovicom 2011. godine, preusmjerit ćemo prema onima koji će pokazati da su doista svjesni situacije u kojoj živimo i koji će krenuti sa štednjom, a ne prema onima koji budu potrošili sve stavke iz svog proračuna koje će im Vijeće odobriti – pojasnio je Beljak i dodao da bi taj očekivani višak sredinom 2011. godine mogao iznositi oko 1,5 do 2 milijuna kuna.

Ustvrdio je potom da se u 2011. godinu ulazi s proračunom koji je "više nego realan i više nego ostvariv" te da će u toj godini glavni gradski projekti biti završetak izgradnje autobusno-željezničkog kolodvora i početak rada na preseljenju policijske postaje u bivšu vojarnu.

- Duboko sam uvjeren da će 2011. godina ostati u povijesti upamćena kao godina u kojoj je Samobor, nakog dugog niza desetljeća i stoljeća, dvije svoje glavne gradske funkcije premjestio na novu lokaciju i na taj način krenuo u proces otvaranja stare gradske jezgre za nove sadržaje, prije svega turističko-ugostiteljske – zaključio je gradonačelnik Beljak.

K.S.

 

Predstavljen Komunalčev Vodič za otpad te najavljen pilot sistem naplate otpada

Gradonačelnik Beljak na konferenciji za medije najavio nove mjere štednje

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002