02.07.2010.

U Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani uspješno se provodi program robotike

Premalo mjesta za sve

U Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani uspješno se provodi program robotike

Robotika u Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani provodi se petkom popodne kao izvannastavna aktivnost. Ova, inače rijetka, aktivnost privlači velik broj učenika pa je na početku školske godine došlo njih dvadesetak, ali se grupa morala malo prorijediti, jer za sve jednostavno nije bilo mjesta u informatičkoj radionici. Voditelj robotike je mladi profesor Andrej Barberić, koji je u školi počeo raditi kao novak po završetku fakulteta. Kaže kako je čuo da se u školi održava robotika pa kad su ga pitali bi li htio održavati taj program, odmah je pristao, jer mu se svidio program i voli raditi s djecom.

- Uglavnom sve sami radimo, a za još bolji program treba nam više sredstava. Za deset učenika treba i deset robota pa se ti troškovi malo po malo nakupe. S računalima smo pokriveni. Kroz cijelo vrijeme se mora i učiti, jer učenici moraju znati elektroniku, programiranje, a dosta je stvari spojeno u jedno pa je zbog toga i dosta zahtjevno – otkriva nam prof. Barberić.

Već u prvoj godini rada zabilježen je velik uspjeh, kada je Josip Barbić osvojio drugo mjesto na državnom natjecanju. Prof. Andrej Barberić je u školi tek dvije godine pa kaže da su za taj uspjeh zaslužni ravnatelj škole Boris Zaringer i kolega Feliks Škiljan, koji su prije njega držali program, a kojeg je on nastavio. Ove godine učenici su bili deveti na državnom prvenstvu, što je također velik uspjeh.

- Školsko natjecanje podrazumijeva znanje tehničke kulture, od osnova do materijala i robotike. Piše se test i radi praktični zadatak, kao što su izgradnja semafora ili upravljačka kolica. Na kraju dolazi usmeno izlaganje i prezentacija rada te se na osnovu svih tih elemenata daje skupna ocjena. Robot se slaže od početka i učenici sve sami moraju napraviti od elemenata. Dakle, moraju biti i pravi praktičari. Sada se promijenio rang bodovanja pa je prije naglasak bio na znanju i praktičnom radu, a sada je naglasak na prezentaciji pa ćemo se u tom dijelu morati bolje pripremiti sljedeće godine i potaknuti suradnju s profesorima hrvatskog jezika – ističe prof. Andrej Barberić.

Inače, robotičari škole iz Bregane sudjelovali su i na Robokupu u Zagrebu (Matija Skender, Marko Žitković i Branimir Trkeš), a u lipnju ove godine bili su na dva zanimljiva natjecanja u robotičkoj alci. Riječ je o natjecanju po principima Sinjske alke, jedino što učenici upravljaju robotima i gađaju malu alku. Na 1. robotičkoj alci sudjelovali su Tomo Ivir, Luka Bošnjak i Jasmin Redžepović, a ista je ekipa na Danima tehničke kulture u Varaždinu osvojila drugo mjesto (izgubili u pripetavanju), dok je prof. Andrej Barberić bio najbolji među mentorima.

Profesor Barberić kaže da se suradnja može ostvariti i s drugim školama s područja Samobora koje su zainteresirane, jer voli ovaj posao i voljan je pomagati. Za dobar rad za svako je dijete potrebno osigurati po jedno računalo, robota i upravljački mehanizam. Već sada ističe dobru suradnju s Ivanom Vlainićem iz Srednje strukovne škole, s kojim surađuje kao s kolegom, ali i kao s predsjednikom Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije koji želi u Samoboru oformiti Centar tehničke kulture

U informatičkoj radionici škole zatekli smo učenike Luku Bošnjaka i Tomu Ivira. Pokazuju nam kako funkcionira robotička alka i druge detalje iz rada. Luka kaže da više voli programirati, a Tomi je draže slaganje. No, obojici zapravo dobro ide i jedno i drugo. Kažu da ih najviše veseli kad sve proradi bez problema. Stoga jedva čekaju petak da dođu u učionicu i krenu s radom. Luka i doma programira pa se pohvalio da je napravio program za bankomat sa zadanom šifrom za program. U srednju školu planiraju ići u Zagreb, zatim na fakultet, a onda i raditi negdje s kompjutorima. Tomo još dodaje - i igrati se na kompjutorima, što se svima čini kao idealan posao. Tko zna, možda završe u Googleu ili nekom sličnom divu ili osmisle novu igru i zarade novac. Nama se barem programiranje igara čini idealnim poslom.

Profesor Barberić otkriva da i ostali učenici kod kuće izrađuju razne stvari, kao što je bio primjer izrade slušalica od kokosa. Zapravo, i na natjecanjima i u razredu dobivaju zadatke koje rješavaju, ali razrađuju i vlastite ideje te ih nastoje provesti u praksi.

- Ima dosta interesa za tehniku, samo učenike treba na vrijeme animirati. Robotika se može primijeniti u svim industrijama, ali i kao zabava – naglašava Andrej Barberić i još jednom ističe da u školi, srećom, već postoji ta tradicija koju je začeo ravnatelj i koja se održava već niz godina.

M. Šipuš

 
02.07.2010.

Pressica samoborskog HDZ-a o naplati parkinga u Perkovčevoj 22

Naplata je protuzakonita

Pressica samoborskog HDZ-a o naplati parkinga u Perkovčevoj 22

Gradonačelnik Krešo Beljak nije imao suglasnost Policijske postaje Samobor, što mora prema Zakonu o sigurnosti na cestama, za formiranje parkirališta u dvorištu Perkovčeve 22, što znači da je ta odluka protuzakonita i nelegitimna, ustvrdio je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Samobora Tomislav Masten na konferenciji za novinare, kojoj su još nazočili zamjenik predsjednika GO HDZ-a Boris Makarun i član GO HDZ-a Franjo Oslaković, sva trojica i vijećnici u Gradskom vijeću Grada Samobora. Masten je citirao i odredbe Zakona o sigurnosti na cestama, u kojem se propisuje (u članku 5.) da MUP daje prethodnu suglasnost na parkirališne površine i način parkiranja, zabrane parkiranja i mjesta ograničena za parkiranje.

- Znamo situaciju da se na svim parkiralištima gdje nije bio uveden sustav naplate on počeo uvoditi, a sve je kulminiralo 24. lipnja kada su u šest sati ujutro došli djelatnici Komunalca u dvorište Perkovčeve 22 i počeli uklanjati parkirane automobile bez ikakve prethodne najave i bez ikakve dostavljene odluke – ukazao je Masten i dodao da su tada uklonjena vozila okolnih stanara koji tu ostavljaju vozila. Kažu da nisu htjeli odgovoriti istim načinom pa su 29. lipnja uputili pitanje Policijskoj postaji Samobor je li dala suglasnost na projekt parkiranja u dvorištu Perkovčeve 22, na što su dobili odgovor načelnika PP Samobor Renata Kosa da ta suglasnost nije data, jer je nitko nije ni zatražio.

- To je dokaz da je naplata parkiranja na ovom prostoru bila protuzakonita i zato pozivam sve one kojima je bila naplaćena kazna na ovom parkiralištu u Perkovčevoj 22 da iste ne plaćaju, odnosno pozivam Komunalac da te kazne stornira. Ukoliko to ne naprave, žalit ćemo se službenim instancama ove zemlje i ne pada nam na pamet plaćati protuzakonito naplaćene kazne – kategoričan je Tomislav Masten, koji je pozvao i one koji su platili parkiranje da traže povrat novca od Komunalca (uz priloženu kartu). Potom se zapitao što je i s ostalim parkiralištima koja se, kaže, intenzivno uvode u posljednje vrijeme, tj. imaju li i ona suglasnost policije, jer u suprotnom su sva nelegalna. Smatra da nemaju suglasnost, a to je zaključio iz primjera Milakovićeve ulice, gdje i dalje postoji tabla koja označava da je ta ulica pješačka zona, dok s druge strane stoji tabla o naplati parkiranja od 7 do 19 sati, pa sumnja da bi policija dala suglasnost na projekt u kojem bi parkiralište bilo uvedeno u pješačkoj zoni.

Budući da Zakon predviđa i kazne za odgovorne osobe koje ga prekrše, Masten je najavio da će HDZ Policijskoj postaji Samobor i MUP-u podnijeti prijavu i tražiti da naprave inspekcijski nadzor i kazne odgovorne osobe u Gradu Samoboru i Komunalcu. Istaknuo je i da je bilo u najmanju ruku pristojno i prethodno obavijestiti korisnike prostora (uz GO HDZ-a parkiralište koriste i djelatnici katastra) o uvođenju naplate, a ne da se odmah šalje pauk. Dodaje da nije sporno da je Grad vlasnik prostora, ali kaže kako je red korisnicima prostora poslati bar obavijest o tome što se planira u njemu raditi. Uz to, naglasio je da su parkirna mjesta u dvorištu tako iscrtana da bi zbog parkiranih vozila djelatnicima HEP-a bilo nemoguće doći do trafostanice u dvorištu u slučaju kakvog kvara.

Na kraju, Masten je istaknuo da HDZ u Samoboru prostor u Perkovčevoj 22 koristi od 1991. godine i da od tada Grad Samobor u njega nije uložio niti jednu lipu, niti ga održavaju, jer i travu kose sami.

- Ovdje se zapravo radi o političkom obračunu, što dovoljno govori o ljudima koji su ovakvu odluku donijeli – istaknuo je Masten. Postavio je i pitanje gradonačelniku zašto se naplata parkiranja nije uvela u Perkovčevoj 59, gdje su prostorije samoborskog HSS-a, ili u Zagrebačkoj 16, gdje su prostorije samoborskog HNS-a, ili u Vukovarskoj 3, gdje su prostorije samoborskog SDP-a.

M.Š.

 
02.07.2010.

Učenici Osnovne škole Bogumila Tonija i ove godine zadivili rezultatima svoga rada

Znanje – posljedica i nagrada

Učenici Osnovne škole Bogumila Tonija i ove godine zadivili rezultatima svoga rada

Na opću radost završila je još jedna nastavna godina, period u kojem se sumiraju rezultati u različitim područjima, kako života, tako i obrazovanja. OŠ Bogumila Tonija uvijek je imala vrlo dobra ostvarenja upravo u obrazovnim i odgojnim područjima, a da to postaje pravilo potvrđuju i ovogodišnji rezultati, koji su i više nego značajni.

Gotovo 150 učenika je s obzirom na svoj dar brušen radom i trudom, podjednako učenika i njihovih mentora, sudjelovalo na županijskoj razini natjecanja iz hrvatskog jezika, Lidranu, engleskog jezika, povijesti, geografije, matematike, fizike, kemije, biologije, tehničke kulture, likovne kulture, astronomije, informatike, vjeronauka i sportskih natjecanja – gimnastike, badmintona, plivanja, odbojke, šaha, krosa, atletike i nogometa. Tu našem ponosu nije kraj, jer su čak 54 učenika pozvana na državna natjecanja.

Ovdje imamo toliko prostora da navedemo samo one učenike koji su osvojili neko od prva tri mjesta. Fran Celižić i Matej Vranković, učenici 8. razreda, su uz podršku mentorice Nataše Kletečki osvojili prvo mjesto u državnom natjecanju iz biologije. Učenica 5. razreda Iva Barišić je uz mentorstvo Marijana Planinčića osvojila prvo mjesto iz tehničke kulture. U poznavanju astronomije nenadmašni su bili osmaši Luka Galić, Drago Plečko i Ivan Ivica, osvojivši redom prvo, drugo i treće mjesto u državi, a sve pod patronatom Ivane Matić i Snježane Horvatić. U istom području, ali za učenike sedmih razreda, Davor Vukadin i Jelena Tompak osvojili su drugo i treće mjesto, a u rangu šestih razreda treći je bio Marko Guberina, čime je rad navedenih mentorica dodatno vrednovan. Učenik Drago Plečko je, osim astronomije, bio i na državnom natjecanju u poznavanju fizike, gdje je osvojio treće mjesto, pri čemu mu je mentor bio Vjekoslav Jakopec. Izuzetno dobar matematičar je Kristijan Vukelić, učenik 7. razreda, koji je uz pripremu s mentorom Božom Kosorom osvojio treće mjesto, a svoju je svestranost potvrdio osvojivši treće mjesto i na natjecanju iz informatike, pod vodstvom Karmen Tonšetić.

Navedenim je učenicima, kao i učenicima ostalih škola samoborskog kraja, koji su također bili jednako zapaženi na državnim natjecanjima, upriličeno i primanje kod gradonačelnika, čime im je trebala biti iskazana pohvala i zahvalnost zato što su svojim znanjem i radom proširili dobar glas o Samoboru, zaduživši time sve nas da im bar nekako olakšamo njihovu daljnju naobrazbu od čijih bismo rezultata u budućnosti svi mogli imati koristi. Nažalost, u današnje se vrijeme ono najbolje i najvrednije najmanje cijeni i priznaje. No, to ne onemogućava sve koji čine OŠ Bogumila Tonija da, svjesni njihovih potencijala, budu ponosni na sve njih i da se u budućnosti još više trude pomagati im u otkrivanju i usmjeravanju njihovih talenata.

Iako su ovdje navedeni samo oni učenici koji su osvojili neko od prva tri mjesta na državnoj razini, u OŠ Bogumila Tonija jednako su ponosni i na sve ostale sudionike, kako državnih i županijskih, tako i svih ostalih razina natjecanja, kao i na učenike koji su svojim radovima sudjelovali na različitim natječajima i manifestacijama u Samoboru, ali i u brojnim drugim hrvatskim gradovima. Hvala vam!

O svima njima možete čitati na web stranicama OŠ Bogumila Tonija.

Ivana Golić

 
02.07.2010.

Obnovljen lokalni vodovod u Bukovju

Zamijenjeno 150 metara cijevi

Obnovljen lokalni vodovod u Bukovju

Na inicijativu Mjesnog odbora Manja Vas, mjesto Bukovje obnovilo je svoj lokalni autnomni vodovod. Radi se o zamjeni i obnovi 150 metara vodovodnih cijevi koju je izvršio samoborski Sken-mont. Ukupni troškovi iznose 16.050 kuna bez PDV-a. Otvorenju obnovljenog vodovoda nazočio je zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec, koordinator za rad s mjesnim odborima Petar Grgečić, predsjednik MO Manja Vas Marko Tandarić, predstavnici tvrtke Sken-mont te sami mještani.

Inače, kako nas je izvijestio predsjednik Mjesnog odbora Marko Tandarić, sljedeći tjedan na području Manje Vasi bit će asfaltirani odvojak u Ulici Lehpameri i parkiralište ispred društvenog doma. U Bukovju će biti asfaltiran jedan od odvojaka te će započeti priprema za asfaltiranje okretišta autobusa, a započet će i ograđivanje mjesnog groblja u Kotarima.

M.Š.

 
02.07.2010.

Tiskovna konferencija gradonačelnika Kreše Beljaka održana na gradilištu uskoro dovršene sportske dvorane u Rudama

Ova ne bu curila!

Tiskovna konferencija gradonačelnika Kreše Beljaka održana na gradilištu uskoro dovršene sportske dvorane u Rudama

Sportska dvorana u Rudama gradi se prema predviđenom planu i trebala bi biti spremna za otvorenje u povodu Dana Grada Samobora (24. srpnja) te potpuno u funkciji s početkom školske godine 2010./2011., najavio je gradonačelnik Krešo Beljak na konferenciji za medije u utorak, 29. lipnja. Predstavnici "sedme sile»" ovom prilikom odvedeni su upravo na gradilište 17 milijuna kuna teškog, najnovijeg samoborskog školsko-sportskog objekta, kako bi se na licu mjesta uvjerili u opravdanost gradonačelnikovog optimizma.

- Izgradnjom nove sportske dvorane u Rudama Samobor će dobiti dodatni sportski i drugi sadržaj i dosegnut ćemo razinu koju ima rijetko koji grad u Hrvatskoj. Naime, ovo je treća velika sportska dvorana na području Grada Samobora i naši spotaši te učenici OŠ Rude dobit će sadržaj kakvim se ne mogu pohvaliti niti puno veći i bogatiji gradovi od Samobora. Nadam se da će izgradnjom (i) ovog objekta svi zahtjevi za sportskim kapacitetima svih klubova na području Grada Samobora biti zadovoljeni – rekao je gradonačelnik Beljak, podsjetivši da je još u planu i rekonstrukcija dvorane kod OŠ Samobor.

Projektant dvorane, ing. Ratimir Škutelj pojasnio je pak kako je objekt u Rudama specifičan u odnosu na ostale činjenicom da je izgrađen na mostu, odnosno, ispod dvorane teče Rudarska Gradna, a samo njeno nadsvođenje predstavljalo je i najveći problem u početnim promišljanjima dvorane. Zbog same konfiguracije prostora na kojem se ona gradi nije bilo mogućnosti za veći gledališni prostor pa je predviđen kapacitet od 200-tinjak gledatelja za rukometne utakmice, do 500-tinjak za košarku i odbojku, dok za koncerte i ostala događanja u dvoranu može stati i 800-tinjak ljudi, rekao nam je Škutelj. Ipak, svojim dimenzijama igrališta (45x24 metra) dvorana će u potpunosti zadovoljiti kriterije ligaškog igranja RK Rudara, a svoj igrališni prostor u njoj će naći i odbojkaši, košarkaši, rekreativci te školarci, napominje Škutelj, dodajući kako će dvoranu moći koristiti i stanovnici Ruda za svoje aktivnosti, kao i da je u nju ugrađen najmoderniji sustav klime i ventilacije. Također, uz smijeh je nadodao i kako "ova dvorana ne bu curila".

Ravnatelj ustanove Sportski objekti Samobor (SOS) Vladimir Čerkez, koja je nositelj investicije, podsjetio je da izgradnju dvorane odlukom Vijeća u 100-postotonom iznosu financira Grad Samobor. Što se njenog korištenja tiče, termini će se raspodijeliti između OŠ Rude, odnosno za potrebe nastave, dok će izvannastavne aktivnosti, kao i potrebe klubova, biti usklađene u dogovoru Samoborskog športskog saveza i SOS-a.

U obilasku gradilišta pokazani su i neki od zanimljivijih detalja, kao što je veliki potporni zid uz dvoranu koji je u završnoj fazi gradnje, a najavljeno je kako je u planu i izrada staze koja bi dvoranu povezala s postojećim otvorenim igralištem u centru Ruda, a u nastavku i s rudnikom Sveta Barbara.

K.S.

 

U Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani uspješno se provodi program robotike

Pressica samoborskog HDZ-a o naplati parkinga u Perkovčevoj 22

Učenici Osnovne škole Bogumila Tonija i ove godine zadivili rezultatima svoga rada

Obnovljen lokalni vodovod u Bukovju

Tiskovna konferencija gradonačelnika Kreše Beljaka održana na gradilištu uskoro dovršene sportske dvorane u Rudama

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002