16.12.2010.

Samoborski HSLS na konferenciji za medije iskazao nezadovoljstvo prijedlogom gradskog proračuna za 2011. godinu

Nerealno i potrošački u 2011. godini

Samoborski HSLS na konferenciji za medije iskazao nezadovoljstvo prijedlogom gradskog proračuna za 2011. godinu

Samoborski liberali smatraju da je najavljeni iznos proračuna Grada za 2011. godinu od 167 milijuna kuna nerealan te ga ne misle podržati na narednoj sjednici Vijeća, rečeno je na tiskovnoj konferenciji gradskog ogranka HSLS-a u četvrtak, 16. prosinca. Predsjednica ogranka Linda Rossini Gajšak također je izrazila nezadovoljstvo činjenicom da HSLS-ovi amandmani na proračun, njih ukupno 19, nisu prihvaćeni ili su prihvaćeni tek djelomično, uglavnom po tuđim prijedlozima.

- Da je gradonačelnik prihvatio amandmane HSLS-a prijedlog proračuna iznosio bi 161 milijun kuna, odnosno 5,7 milijuna kuna manje od aktualnog prijedloga, a struktura rashoda bila bi daleko kvalitetnija – rekla je Rossini Gajšak. Naime, u HSLS-u smatraju da bi jedan od prioriteta u rashodovnoj strani trebalo biti rješavanje pitanja nedovoljnih vrtićkih kapaciteta u Samoboru. Stoga su predložili da se osigura 6 milijuna kuna za dogradnju dječjeg vrtića Izvor u Bregani, obzirom da za nju postoji potrebna projektna dokumentacija, što im je, kaže Rossini Gajšak, odbijeno uz obrazloženje da je prioritet dogradnja vrtića u Preradovićevoj. Koji, kažu liberali, nema još riješenu projektnu dokumentaciju.

- U međuvremenu, prema podacima koje smo dobili iz Grada, ukupno je u samoborske vrtiće upisano 1330 djece, a neupisano je ostalo njih 257, odnosno 263 prema podacima iz samih vrtića – rekla je Rossini Gajšak i zaključila kako bi trebalo poduzeti sve što je moguće da se ta brojka smanji.

Roland Gajšak ustvrdio je pak kako prijedlog proračuna za 2011. godinu nije ni razvojan, niti socijalan, nego potrošački. Posebno je apostrofirao 7 milijuna kuna, koliko je predviđeno za preseljenje policijske postaje u bivšu vojarnu, iako je ona još u proceduri dobivanja i iako nije poznato ni jesu li pokrenuti postupci za dobivanje potrebnih dozvola.

- Predložili smo i brisanje pozicije za sanaciju Trebeža od 10,5 milijuna kuna, jer smatramo da se radi o fiktivnom iznosu koji će vjerojatno služiti za prikrivanje manjka iz 2010. godine – rekao je Gajšak te dodao kako posebno zabrinjavajućim smatra i podatke o izvršenju proračuna za 2010. godinu. Prema sadašnjim pokazateljima, rekao je Gajšak, do prosinca je prihodovano 137 milijuna kuna, a plan je do kraja godine prihodovati 171 milijun te je izrazio sumnju u mogućnost namicanja 34 milijuna kuna razlike u svega mjesec dana. Stoga će se, smatra Gajšak, u narednu godinu prenijeti manjak od 10-ak milijuna kuna, a uz aktualne gospodarske trendove u Hrvatskoj i "potrošački proračun za 2011. godinu" to predstavlja velik razlog za zabrinutost po pitanju smjera u kojem se Grad kreće, zaključio je.

Članovi samoborskog HSLS-a Ivan Vlainić i Nikica Matan osvrnuli su se pak na 30-postotno smanjenje proračunskih sredstava za stipendije, neprihvaćanje amandmana za uređenje Centra za mlade te neujednačene kriterije dodjele sredstava u društvenim djelatnostima i tehničkoj kulturi. Ipak, Linda Rossini Gajšak zahvalila je što je dio amandmana o povećanju sredstava pojedinim udrugama u kulturi djelomično prihvaćen, ali i najavila da će tražiti povećanje sredstava za Samoborsku glazbenu jesen, Dječji svijet nedjeljom u 5 i Muzej Marton, kojima su sredstva za 2011. godinu drastično umanjena.

- S druge pak strane krize i potrebe za racionalizacijom troškova evidentno nema kod novih zapošljavanja, jer raspolažemo informacijama da je od lokalnih izbora u TD Komunalac zaposlen 31 novi djelatnik, u gradskoj upravi njih 5, u PCS-u i Ustanovi za upravljanje sportskim objektima po 2, a tu je i najnovije zapošljavanje u POU Samobor – ustvrdila je predsjednica samoborskog HSLS-a, zaključivši kako je dobar dio njih rodbinski ili stranački vezan uz vladajuću koaliciju.

K.S.

 
16.12.2010.

Svetonedeljsko Vijeće raspravljalo o rebalansu proračuna za 2010. godinu

Smanjeni proračun odrazio se i na "božićnice"

Svetonedeljsko Vijeće raspravljalo o rebalansu proračuna za 2010. godinu

Prihodi svetonedeljskog gradskog proračuna na kraju kalendarske godine iznose 64 milijuna kuna, utvrdili su izglasavanjem druge proračunske izmjene i dopune u tri i pol sata svog zasjedanja gradski vijećnici Svete Nedelje. I ove su godine ponajviše podbacili prihodi od komunalnog doprinosa, za 25%. S druge strane, za 37% umanjeni su rashodi za nabavu tzv. nefinancijske imovine, jer nije došlo do realizacije dijela ugovora vezanih uz kapitalnu izgradnju na području Grada - potpisani su sredinom godine, gradnja je započela u jesen, ali projekti još nisu dovršeni, objašnjeno je.

Vijećnicima su, radi lakšeg izglasavanja novog proračuna na sjednici sazvanoj za predstojeći utorak, stručno obrazloženi prijedlozi za osnivanje seljačke tržnice u Svetoj Nedelji i prihvaćanje sporazuma gradonačelnika i izrade Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Svete Nedelje.

Za narednu će se sjednicu dopuniti i mišljenje o 4. izmjenama i dopunama Prostornog plana Zagrebačke županije u odnosu na novu autocestu i međunarodnu željezničku prugu, koja bi trebala presijecati svetonedeljski kraj.

Na kraju iz Aktualnog sata izdvajamo saznanje da ove godine neće biti gradske isplate božićnica umirovljenicima i nezaposlenima. Oni kojima je pomoć doista najpotrebnija dobit će božićnicu "u naturi", jer će i ove godine udruga svetonedeljskih umirovljenika podijeliti prigodne blagdanske pakete.

E.K.

 

Samoborski HSLS na konferenciji za medije iskazao nezadovoljstvo prijedlogom gradskog proračuna za 2011. godinu

Svetonedeljsko Vijeće raspravljalo o rebalansu proračuna za 2010. godinu

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002