09.07.2010.

Održan seminar Antikorupcija i odgovorno poduzetništvo mladih

Zajedno možemo zaustaviti korupciju

Održan seminar Antikorupcija i odgovorno poduzetništvo mladih

Poduzetnički centar Samobor, u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom i Zakladom Zamah, pripremio je 9. srpnja u gradskoj vijećnici seminar Antikorupcija i odgovorno poduzetništvo mladih. Kao uvod u seminar u materijalima je naznačeno da je danas korupcija prepoznata kao jedan od najvećih svjetskih izazova. Predstavlja ogromnu prepreku održivom razvoju, sprečava ekonomski rast, narušava konkurentnost te predstavlja ozbiljne zakonske i reputacijske rizike itd. Stoga se ističe da napor uložen u suzbijanje tog štetnog fenomena treba biti sustavan od strane cijele zajednice, mora se raditi zajedno i spriječiti njeno širenje, izolirati izvore te biti ustrajan.

Na početku seminara okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić, rekavši da je borba protiv korupcije vječna tema na svim prostorima i u svim državama, zahvalivši na inicijativi i suorganizaciji PCS-u te koodinatorima projekta iz Makedonije (Ljupče Despotovski i Nataša Petkova) te predstavnicima Zagorske razvojne agencije iz Krapine, a na dolasku je zahvalio samoborskim poduzetnicima i Udruženju obrtnika te svim institucijama civilnog društva i ostalim gostima.

Predavači su bili Renata Šeperić Petak iz Poslovnog savjetovanja Reja, Nataša Petkova i predsjednik Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak.

Seminar se organizira u sklopu projekta Odgovorno poduzetništvo - stvaranje kulture antikorupcije u privatnom sektoru, kojeg financira Europska komisija, a u implementaciji projektnih aktivnosti sudjeluju partneri iz sedam zemalja (Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija i Srbija). Seminar je dosad održan u Varaždinu, Krapini i Klanjcu, a odmah nakon Samobora isti će biti održan i u Zagrebu.

Zanimljivu prezentaciju s nizom korisnih savjeta i primjera održala je Renata Šeperić Petak, koja je govorila o vrstama korupcija, posljedicima i mjerama. Pritom je naglasila da nije rješenje samo represija, nego i jačanje svih institucija. Govorila je i o istraživanjima u kojima velika većina građana Hrvatske smatra da živi u korumpiranoj državi. Preporučila je poduzetnicima da se educiraju i traže informacije, jer samo tako mogu biti konkurentni, a tako će se na vrijeme prilagoditi i EU tržištu, upozorivši da neće moći opstati oni koji se neće tome na vrijeme prilagoditi.

Nataša Petkova predočila je, između ostalog, rezultate istraživanja o stupnju korupcije provedeno u svih sedam zemalja, rekavši da su građani Hrvatske najpesimističniji, jer očekuju i dalje razvoj korupcije, ali i da su najslobodniji u izražavanju svojih stavova.

Na kraju seminara Munir Podumljak istaknuo je da država i politika imaju najveću odgovornost u borbi protiv korupcije, ali da se iz političkih krugova ona najviše i generira. Istaknuo je da je sukob interesa jedan od temelja korupcije te da zbog toga treba uspostaviti jasna pravila. Upozorio je da se poduzetnici moraju pripremiti za pravila tržišnog natjecanja, a da je pri tome najvažnija njihova edukacija kako bi opstali na EU tržištu.

Na kraju, poruka seminara bila je da sami ne možemo zaustaviti korupciju, ali zajedno možemo.

M.Š.

 
09.07.2010.

Tradicionalno hodočašće u Molve

Oživjeli samoborske običaje

Tradicionalno hodočašće u Molve

Živopisna općina na rijeci Dravi u Koprivničko–križevačkoj županiji Molve poznato je marijansko svetište i središte hodočašća vjernika, stoga je protekle nedjelje i Gradska organizacija Hrvatskog srca Samobor organizirala posjet spomenutom svetištu.

Hodočašće u Molve tradicionalno se organizira već četvrtu godinu zaredom, a ove je godine privuklo čak 3000 ljudi iz cijele Hrvatske. Osim odlične organizacije i veselog druženja, članice Hrvatskog srca zajedno su sa svojim gostima upoznavale tradiciju molvarskog kraja te su svi prisutni izmjenjivali iskustva o običajima svojih krajeva. Tako su i Samoborci po prvi puta imali priliku u Molvama oživjeti samoborske običaje i tradiciju, koji su sa zanimanjem prihvaćeni od svih prisutnih. Tradicija hodočašća će se nastavljati i idućih godina te se nadamo da će interes biti još veći.

Predsjednica Gradske organizacije Hrvatskog srca Samobor

Marija Lindić

 

Održan seminar Antikorupcija i odgovorno poduzetništvo mladih

Tradicionalno hodočašće u Molve

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002