22.04.2010.

Tribina gradonačelnika na terenu održana u Grdanjcima

Cesta je ostala najveći problem

Tribina gradonačelnika na terenu održana u Grdanjcima

Prema rasporedu kojim je predviđeno da se u prvoj polovici godine u tribinama gradonačelnika na terenu obiđu mjesni odbori, a od rujna i pojedina naselja, 21. travnja na red su došli Grdanjci. U tamošnji društveni dom stiglo je jako gradsko izaslanstvo – gradonačelnik Krešo Beljak, zamjenik Željko Stanec, pročelnici Željko Kovačić i Damir Fabek, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, koordinator za mjesne odbore Petar Grgečić, a domaćin im je bio predsjednik mjesnog odbora Ivan Horvat.

Gradonačelnik je uvodno napomenuo da se prije u pojedina mjesta dolazilo samo prije izbora, a da ove tribine gradonačelnika na terenu nemaju taj karakter da se nešto obeća pa se onda ne izvrši, već se želi na terenu uvjeriti koji su najveći problemi. Rekao je i da su Gorjani posljednjih 50-ak godina bili zapostavljeni te da je zbog toga u kratkom vremenu sve nemoguće ispraviti.

Problem koji svi žele da se što prije ispravi i riješi bio je, prema očekivanju, vezan uz cestu od Bregane prema Grdanjcima kao nakritičnijoj dionici. Svi stanovnici grada sigurno su barem jednom čuli za taj problem nastao eksploatacijom kamenoloma Škrobotnik. Gradonačelnik je podsjetio da je ta cesta pod ingerencijom Županijske uprave za ceste i da je, prema sporazumu, Samoborka rekonstruirala dionicu kroz same Grdanjce, a ostatak treba riješiti ŽUC, ali to ne čini. Stoga je najavio da će pozvati župana Kožića i provozati ga svim cestama koje su u nadležnosti ŽUC-a, a u vrlo lošem su stanju, kako bi se župan uvjerio u potrebu njihove hitne sanacije. Beljak je naglasio da Samobor mora riješiti svoj odnos sa županijom, ali da je za to potrebno jedinstvo svih političkih opcija. Dodao je da zbog razjedinjenosti i oportunizma Samobor gubi, dok drugi gradovi lobiraju za sebe i na razini županije i na razini države. Zato je istaknuo da interes Samobora uvijek mora biti na prvom mjestu.

Mještani su upozorili da policija ne želi reagirati na njihove prijave pa je gradonačelnik upozorio da nema ingerenciju nad policijom, ali smatra da su oni ti koji moraju provoditi zakon i red, pa tako i po pitanju brzine kamiona i njihove preopterećenosti, jer za to imaju ovlasti. Beljak je dodao da su za stanje krivi i hrvatski zakoni, jer kao gradonačelnik nema ovlasti nad policijom i ne može im narediti što da rade. Kao još jedan primjer lošeg zakonodavstva naveo je i odredbe koje velikim gradovima omogućuju preuzimanje nadležnost nad svim cestama, ali ne i način financiranja pa bi, prema tome, Grad mogao preuzeti brigu i o županijskim cestama, ali bi novac iz državnog proračuna i dalje išao na račun ŽUC-a.

Od ostalih problema spomenuti su oni vezani uz odvodnju, javnu rasvjetu, hidrant u Višnjevcu, za koje je rečeno da će se nastojati što prije riješiti, ali da do problema dolazi zbog toga što službe koje se o svojoj mreži i objektima trebaju brinuti također nisu u nadležnosti Grada, nego se radi o državnim poduzećima ili Zagrebačkom holdingu. No, već ovih dana djelatnici gradskog Odjela za stambene, komunalne poslove i razvoj obići će sva problematična mjesta i zapisati nužne zahvate.

Podržano je nekoliko prijedloga, među njima i gradnja objekta društvenog sadržaja po pojedinim naseljima, uz zaključak da je za povratak stanovnika u područje Žumberka i Samoborskog gorja, ali i ostala područja, potrebno napraviti temelje, a to znači izgraditi infrastukturu te društvene sadržaje.

M.Š.

 
22.04.2010.

U sklopu projekta Samobor učenici iz Svetog Martina došli u gradsku upravu

Što radi gradska uprava?

U sklopu projekta Samobor učenici iz Svetog Martina došli u gradsku upravu

Učenici Osnovne škole Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem boravili su danas u samoborskoj gradskoj upravi kako bi se upoznali s njenim radom. Dio je to školskog projekta nazvanog Samobor u kojem će, kako su nam rekle Zrinka Brigić i Ana Vurić, desetak grupa učenika od 5. do 8. razreda obići gradske ustanove i društva s raznih područja djelovanja i sve to na kraju prezentirati.

U Gradskoj vijećnici učenike su primili zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Damir Fabek i predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, a tijekom susreta pridružio im se i gradonačelnik Krešo Beljak. Na početku je učenicima pojašnjeno kako funkcionira gradska uprava, koje su zadaće i ovlasti gradonačelnika, Gradskog vijeća i pojedinih odjela.

Naravno, najzanimljivija su bila pitanja učenika, nakon kojih se morao proširiti kontekst funkcioniranja lokalne zajednice i na suradnju sa Zagrebačkom županijom i ministarstvima. Učenici su, između ostalog, pitali za pokaze, postavljanje ležećih policajaca u Galgovu, potom za kapitalne gradske investicije, kako se biraju gradovi prijatelji, hoće li i oni dobiti veću sportsku dvoranu... Nakon što im se pridružio gradonačelnik, postavljeno je i zanimljivo pitanje je li bolje biti gradonačelnik ili profesor, budući da je nekima od učenika gradonačelnik Beljak predavao tri godine engleski jezik u nižim razredima (gradonačelnik je rekao da svakako više veseli rad s djecom), a druga zanimljivost je bila da je pročelnik Fabek prva dva razreda pohađao upravo njihovu školu. Predviđeno vrijeme za druženje brzo je prošlo, a učenici su na kraju dobili na dar knjige iz gradskog fundusa.

M.Š.

 
22.04.2010.

U Bregani održan tečaj za nezaposlene o solarnim toplinskim sustavima

Preko sunca do posla

U Bregani održan tečaj za nezaposlene o solarnim toplinskim sustavima

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i tvrtka Horvatić, uz financijsku potporu Zagrebačke županije, zajednički su organizirali tečaj za nezaposlene s područja projektiranja, instaliranja i održavanja toplinskih solarnih sustava. Dvodnevni tečaj je održan u Horvatić d.o.o. u Bregani 8. i 9. travnja, a uspješno ga je završilo 24 instalatera grijanja i klimatizacije, vodoinstalatera i strojarskih tehničara koji su dobili potvrde o stručnom usavršavanju, što im može pomoći u daljnjem traženju posla.

Velik interes prijavljenih na tečaj pokazao je da postoji potreba za dodatnim osposobljavanjem instalatera i projektanata s područja toplinskih solarnih sustava, kojih u Hrvatskoj ima premalo i većina nije dovoljno školovana. Također, Hrvatska se kroz nacionalnu energetsku strategiju obvezala na ispunjenje europskih ciljeva povećanja obnovljivih izvora energije - OIE na 20% do 2020. pa je opravdanost za edukaciju terenskih stručnjaka s područja OIE tim veća.

Predavanja na tečaju prvi dan su održali Maja Božičević Vrhovčak iz DOOR-a o obnovljivim izvorima energije, zatim Mladen Andrassy, Damir Dović i Srećko Švaić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koji su izložili najvažnije značajke zračenja Sunca - apsorpcije i emisije, osnove termodinamike te objasnili vrste kolektora i sustava na hrvatskom tržištu. Drugi dan je Dragutin Horvatić, kao čovjek iz prakse, detaljno opisao solarni sustav "od ventila do ventila", što je, uz mnoga pitanja, odgovore i diskusiju, polaznicima dalo uvid u praktičnu stranu posla.

Na tečaju se razgovaralo i o poticajima za ugradnju solarnih toplinskih sustava koje su do sada nudile četiri kontinentalne županije, među kojima je i Zagrebačka. Iako, čak i bez poticaja sunčevi toplinski sustavi su obnovljivi izvor energije koji se najbrže isplaćuje, za 5 do najviše 15 godina, ovisno o osunčanosti i energentu koji se zamjenjuje.

I.H.

 
22.04.2010.

U Svetoj Nedelji održan drugi po redu Sajam mogućnosti

Pun teren atrakcija

U Svetoj Nedelji održan drugi po redu Sajam mogućnosti

Na pomoćnom igralištu mjesnog nogometnog kluba u Brezju 21. travnja bilo je vrlo živo. Lijepo i ugodno proljetno vrijeme na ovaj je teren, na drugi po redu Sajam mogućnosti u gradu Svetoj Nedelji, dovelo oko 360 učenika 4. i 6. razreda svetonedeljske osnovne škole, dvjestotinjak iz matične škole, stotinjak iz Strmca, četrdesetak iz Rakitja i tridesetak iz Kerestinca. Osnovna zamisao organiziranja i provedbe Sajma mogućnosti bilo je predstavljanje sportskih klubova, kulturno-umjetničkih društava i drugih udruga, koje su, nudeći svoje sadržaje, trebale animirati mlade za što veće uključenje u njihove redovite, odnosno izvannastavne aktivnosti.

Svoje mogućnosti i ponude prezentirali su Biciklistički klub Sveta Nedelja, Kyokushin karate klub Domenica iz Svete Nedelje, Nogometni klub Sava iz Strmca, Športsko-ribolovna udruga Som iz Kerestinca, muški i ženski rukometni klub Sloga iz Svete Nedelje, Svetonedeljske mažoretkinje, Fitness centar Four D iz Svete Nedelje, Foto klub Klik iz Male Gorice, Vatrogasna zajednica grada Svete Nedelje i Policijska postaja Samobor.

Teško je reći što je bilo zanimljivije, no, ipak su malo više pozornosti plijenili policajci, koji su djeci omogućili pristup svojim vozilima, od "policijske kobre", preko specijalnog interventnog vozila, do motora te uređaja za alkotestiranje i drugih. Ništa manje zanimljive nisu bile ni atrakcije vatrogasaca ovdašnjih društava, koji su izložili svu svoju raspoloživu interventnu opremu, a sa zanimanjem su popraćene i prezentacije svih sportskih i kulturnih udruga. Posebna, pak, atrakcija bila je vježba psa tragača na eksploziv, a iznenađenje na početku skok trojice padobranaca iz podsusedskih Sutinskih vrela.

Na početku su okupljenu djecu i njihove učitelje, nastavnike i profesore pozdravili načelnik samoborske policijske postaje Renato Kos i gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin. Tijekom Sajma održane su i četiri atletske utrke, u kojima su sudjelovali svetonedeljski osnovci, a najbolji su zavrijedili nagrade. Sajam su organizirali Policijska uprava zagrebačka u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Gradom Svetom Nedeljom, a sve u sklopu programa Zajedno više možemo. Voditelj je bio Tomislav Katanec.

www.radiosvn.com

 
22.04.2010.

Održano predavanje o pripremi za europska pravila poticanja poljoprivrede

Do poticaja preko ARKOD-a

Održano predavanje o pripremi za europska pravila poticanja poljoprivrede

Grad Sveta Nedelja priredio je 16. travnja u Gradskoj vijećnici predavanje kojemu se odazvalo 15-ak svetonedeljskih poljoprivrednika. Teme predavanja bile su Poticaji u poljoprivredi i prilagodba zajedničkoj agrarnoj politici Europske unije te Sustav identifikacije zemljišnih parcela pod imenom ARKOD. O tome su govorili djelatnici Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, doktor veterinarske medicine Zlatko Tomljanović i diplomirani inženjer agronomije Robert Črep.

Riječ je o poticajima koji su zasad nacionalnog karaktera te prilagodbama europskom poljoprivrednom zakonodavstvu, koje naše poljoprivrednike i poljoprivredne stručnjake očekuju do ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Što to konkretno znači za naše poljoprivrednike okupljenima je razjasnio Robert Črep, rekavši da naši poljoprivrednici trenutno još ostvaruju potpore iz nacionalnog proračuna prema domaćim propisima, koji su također u prilagodbi euro-zakonodavstvu. No, zajednička europska agrarna politika ne podrazumijeva samo poticaje, već su to i očuvanje okoliša, domaćih životinja, odnosno niz mjera kojima se pokušavaju očuvati resursi ruralnih područja.

ARKOD je, pak, evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta u koju će se besplatno moći upisati svi poljoprivrednici koji obrađuju svoje parcele. Zlatko Tomljanović je istaknuo da će to našim poljoprivrednicima omogućiti lakši i jednostavniji način podnošenja zahtjeva za poticaje. Upis u ARKOD, rekao je, besplatan je. Upisani će nakon ulaska Hrvatske u EU automatski steći pravo na poticaje. U EU se primjenjuje sustav jedinstvenih plaćanja po gospodarstvu u kojem se isplata potpore ne uvjetuje proizvodnjom određenog proizvoda, već ipak ovisi o površini koja se obrađuje. S ulaskom u EU hrvatski će poljoprivrednici dobiti i mogućnost plasiranja svojih proizvoda u EU bez carinskih i drugih administrativnih granica.

Upis u ARKOD može se obaviti na više mjesta. Svetonedeljski poljoprivrednici to mogu učiniti u ispostavi Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu u Stilinovićevoj 17 u Svetoj Nedelji. Objašnjavajući postupak, Zlatko Tomljanović je rekao da će u tim uredima poljoprivrednici, uz pomoć stručnih djelatnika, identificirati svoje parcele koje obrađuju, koje se onda upisuju u ARKOD. Nakon toga parceli će se dodijeliti atribut oranice, trajnog nasada, livade, pašnjaka ili nečeg drugog, a u zapisniku će biti navedena i površina parcele. S tim zapisnikom poljoprivrednik odlazi u agenciju koja mu isplaćuje poticaje. Na području Zagrebačke županije, zbog kašnjenja u izradi digitalnih ortofoto karata, upis u ARKOD trebao bi biti omogućen od svibnja pa do kraja godine.

Uvodno je okupljene poljoprivrednike i stručnjake na predavanju pozdravio zamjenik svetonedeljskog gradonačelnika Ivica Pavlić, ustvrdivši da i Grad Sveta Nedelja kontinuirano pomaže svoje poljoprivrednike s raznim poticajima, ponajprije tamo gdje je država manje izdašna. To se ponajprije odnosi na subvencije za umjetnu oplodnju krava, subvencije za junice, uzgoj pčela i subvencije za police osiguranja, za što se ukupno iz gradske blagajne godišnje izdvaja oko 250 tisuća kuna.

www.radiosvn.com

Samoborski poticaji

Što se Samobora tiče, obzirom na čitav niz propisanih uvjeta za korištenje poticajnih sredstava za poljoprivrednike Grada Samobora, kao i za detalje o samoj proceduri, potrebno je prije apliciranja za sredstva kontaktirati Upravni odjel za gospodarstvo i financije, odnosno Referadu za gospodarstvo i poljoprivredu, gdje se mogu dobiti i informacije o upisu u ARKOD. Što se tiče potpora s državne razine, adresa za sve potrebne informacije je Agencija za plaćanje, koja ima svoje sjedište u zgradi samoborske gradske uprave na Trgu kralja Tomislava, dok je za državne poticaje u stočarstvu na ovom pordučju zadužen Hrvatski stočarski centar u Velikoj Gorici. Za potpore Zagrebačke županije zadužen je pak županijski Odjel za poljoprivredu.

 
22.04.2010.

Vikend u Samoboru bit će u znaku Sajma ljekovitog i aromatičnog bilja

I ljekovito bilje može postati brend

Vikend u Samoboru bit će u znaku Sajma ljekovitog i aromatičnog bilja

U subotu, 24. travnja, od 9 do 18 sati na Trgu Matice hrvatske održat će se Sajam ljekovitog i aromatičnog bilja. Kako nam je u ime organizatora samoborskog Pučkog otvorenog učilišta istaknula Itana Bukovac, sajam ljekovitog bilja je svojevrsni nastavak programa POU za uzgajivača ljekovitog i aromatičnog bilja, koji se provodi već punih sedam godina pa su na sajam pozvani svi polaznici da izlože što su napravili, kao i ostali proizvođači. Svi oni će pokazati što se sve može napraviti od ljekovitog i aromatičnog bilja. Stoga je i područje izlaganja vrlo široko te podrazumijeva i suhu herbu, proizvode u kozmetici i eterična ulja, kao i same nasade, jer će na površini Trga biti posađeno ljekovito bilje.

Uz ovaj program, Pučko otvoreno učilište pripremilo je bogat program u kojem posjetitelji mogu sve do nedjelje, 25. travnja, pogledati izložbu, kazališne predstave, dokumentarne filmove i veliki hit Avatar te nazočiti stručnim predavanjima o energetskoj učinkovitosti.

M.Š.

 

Tribina gradonačelnika na terenu održana u Grdanjcima

U sklopu projekta Samobor učenici iz Svetog Martina došli u gradsku upravu

U Bregani održan tečaj za nezaposlene o solarnim toplinskim sustavima

U Svetoj Nedelji održan drugi po redu Sajam mogućnosti

Održano predavanje o pripremi za europska pravila poticanja poljoprivrede

Vikend u Samoboru bit će u znaku Sajma ljekovitog i aromatičnog bilja

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002