10.06.2010.

Predstavljen prekogranični projekt Izvori života u kojem će se obnavljati izvori i lokve u PP Žumberak - Samoborsko gorje

Izvori povezali Sloveniju i Hrvatsku

Predstavljen prekogranični projekt Izvori života u kojem će se obnavljati izvori i lokve u PP Žumberak - Samoborsko gorje

U Eko centru Budinjak 7. lipnja predstavljen je projekt Izvori života. Riječ je o prekograničnom projektu kojeg djelomično financira Europska Unija iz Instrumenata za pretpristupnu pomoć u sklopu Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007.-2013. Puni naziv projekta je Lokve, ribnjaci i izvori: naša prošlost – naša budućnost, a u njemu je sadržana i ideja koja se krije iza njega.

Naime, na području Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje te općina Črnomelj, Metlika i Semič u Sloveniji brojni su izvori i lokve služili za napajanje stoke, pranje ili kupanje, a danas su često zapušteni, zatrpani i zarasli. Oni imaju i važnu funkciju u zaštiti prirode - osiguravaju očuvanje biološke ravnoteže te biološke i krajobrazne raznolikosti. Stoga se se okupili projektni partneri: općina Črnomelj kao vodeći partner, JU Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje, slovenski Zavod za zaštitu prirode - Novo Mesto, Općina Metlika, Općina Semič i Ribiška družina Črnomelj, kako bi obnovom i sanacijom odabranih izvora i lokvi očuvali njihov živi svijet te potaknuli svjesnost ljudi o značaju zaštite prirode.

Konkretno, u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje uredit će se pet izvora i pet lokvi, a rezultati konačnog popisa svih izvora i vodenih tijela, njihova obnova i prezentacija na izabranim lokacijama u pograničnom području u Beloj krajini u Sloveniji i na području Žumberačkog gorja u Hrvatskoj, trebali bi doprinijeti većoj brizi o ponašanju u okolišu, prepoznatljivosti značaja vodnih izvora i njihovoj primjerenoj upotrebi te povezivanju izoliranih životinjskih i biljnih vrsta.

Obnovljena vodena tijela će predstavljati migracijske koridore između Slovenije i Hrvatske, a kvalifikacijske i druge zaštićene vrste vezane za vodne ekosisteme u njima će naći utočište i moći se neograničeno kretati projektnim područjem.

Projekt Izvori života odvijat će se do 31. ožujka 2012. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1,6 milijuna eura. Za Javnu ustanovu Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje predviđeno je 181.195 eura, od čega 85% sredstava dolazi iz Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007.-2013.

I.H.

 
10.06.2010.

Ruši se opasna terasa zgrade PCS-a u Bregani

Trula trska, grozan strop

Ruši se opasna terasa zgrade PCS-a u Bregani

Opasna teresa (bivše?) zgrade PCS-a Bregana, koja već godinama prijeti da će se potpuno raspasti i ugroziti korisnike tog prostora, kao i one koji se okupljaju oko zgrade bivšeg restorana, trebala bi biti konačno demontirana.

Naime, zbog dugogodišnjeg problema prokišnjavanja velike vanjske terase, čiji je strop od žbuke na trstici koju nosi sitnorebričasta armirano-betonska ploča, došlo je do potpunog truljenja trstike te se zbog svoje težine žbuka odvaja od nosača i strop otpada u velikim plohama, kako na vanjskim, tako i na unutrašnjim dijelovima zgrade. Zato je potrebno cijelu plohu svih slojeva stropa pažljivo demontirati te šutu i otpad odvesti na deponij.

Kako je Grad dao zeleno svijetlo za izvođenje radova pribavljena je ponuda VM Gradnje iz Bregane koja će taj posao odraditi za proračunskih 11.970 kuna (bez PDV-a).

K.S.

 
10.06.2010.

Došlo vrijeme za opremanje dvorane u Rudama

Našlo se novca i za dječje igralište

Došlo vrijeme za opremanje dvorane u Rudama

S približavanjem završnih radova na novoj sportskoj dvorani u Rudama, došlo je vrijeme i za opremanje interijera. Ustanova Sportski objekti Samobor još je u travnju zatražila suglasnost od Grada Samobora za provedbu postupka javne nabave sportske i ostale opreme za dvoranu u ukupnom iznosu od 576.000 kuna (plus PDV). Nedavnom gradskom odlukom popis opreme koja će se nabaviti iz tog iznosa je dorađen i konačno određen pa je tako odlučeno da će se za nešto više od pola milijuna kuna kupiti: elektronički semafori (70.000 kn), sportski proizvodi i oprema (69.000 kn), oprema za sport na otvorenom (51.000 kn), oprema za atletiku (70.000 kn), oprema za gimnastičke dvorane (70.000 kn), razni namještaj i oprema (70.000 kn), računalna oprema i pribor (22.000 kn), televizori (15.000 kn), strojevi za pranje (22.000 kn), pregrade (70.000 kn) te opremanje dječjeg igrališta (45.000 kn). U prvotnom prijedlogu nije bilo predviđeno opremanje dječjeg igrališta, za koje se, eto, na koncu uspjelo naći dovoljno kuna prenamjenom sredstava unutar ukupnih 576 tisuća kuna. Dječje igralište bilo bi na terasi sportske dvorane Rude.

K.S.

 
10.06.2010.

Vatrogasno natjecanje djece 6-12 godina

Najuspješniji na Županijsko natjecanje

Vatrogasno natjecanje djece 6-12 godina

Vatrogasna zajednica grada Samobora je organizirala 6. lipnja na Športskom centru Galgovu vatrogasno natjecanje djece 6-12 godina u kategorijama djevojčice i dječaci.

Tri prvoplasirane ekipe stekle su pravo sudjelovanja u rujnu mjesecu na županijskom natjecanju. U izvođenju vatrogasne vježbe i trčanju vatrogasne štafete u kategoriji djevojčica osvojili su: 1. mjesto DVD Otok, 2. DVD Bobovica i 3. mjesto DVD Cerje.

U kategoriji dječaka su se nakon izvođenja zadanih vježbi i vatrogasne štafete na prva na tri mjesta plasirali DVD Cerje, DVD Rude i DVD Petkov Breg.

Zbog zauzetosti u kategoriji mladeži nastupila je samo desetina DVD Petkov Breg, koja je jedina stekla pravo sudjelovanja na Županijskom vatrogasnom natjecanju.

Natjecanje je vodilo stručno rukovodstvo VZG Samobor, a ispravnost izvođenja vježbi su ocjenjivali vatrogasni suci, čiji je rad budnim okom pratio kontrolor natjecanja Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Prvoplasirane desetine su nagrađene pokalima i priznanjima, a natjecatelji prigodnim medaljama.

Uspješan domaćin u organizaciji natjecanja bilo je DVD Galgovo.

A. Bogolin

Foto: Bogolin

 

Predstavljen prekogranični projekt Izvori života u kojem će se obnavljati izvori i lokve u PP Žumberak - Samoborsko gorje

Ruši se opasna terasa zgrade PCS-a u Bregani

Došlo vrijeme za opremanje dvorane u Rudama

Vatrogasno natjecanje djece 6-12 godina

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002