25.01.2010.

Izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jarušje

Preventiva na prvom mjestu

Izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jarušje

U zimskom ugođaju Samoborskoga gorja i sela Jarušje, u toploj dvorani Vatrogasnog doma Jarušje održana je 16. siječnja Izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jarušje.

Skupštini su kao gosti prisustvovali predstavnici Vatrogasne zajednice grada Samobora predsjednik Jurica Domin i tajnik Boris Bogolin, u ime Grada Samobora dogradonačelnik Željko Stanec te predstavnici DVD–a Grdanjci, Gornja Vas, Vrbovec Samoborski, Samobor, Rude i Sv. Jana.

Zapovjednik Antun Babojelić izvijestio je da je u 2009. godini posebna pozornost dana preventivi i to obilaskom sela i okoliša, a dva su požara vanjskog prostora bila ugašena. Zbog kiše nastalo je oštećenje ceste i pad drveta na prometnicu, što je sanirano.

Vatrogasci su sudjelovali na 10. hodočašću vatrogasaca Hrvatske u hrvatsko svetište Mariju Bistricu te izmijenili posjete s prijateljskim DVD-om Vrbovec Samoborski. Prisustvovali su i svečanostima obljetnice DVD-a Bregana i Otok Samoborski.

Skupština je usvojila izvješća za 2009. godinu te plan rada i financijski plan za 2010. godinu.

Antun Bogolin

 
25.01.2010.

Redovna konferencija za novinare u gradskoj upravi u znaku gospodarskih tema

Grad nastoji pomoći domaćim poduzetnicima

Redovna konferencija za novinare u gradskoj upravi u znaku gospodarskih tema

Na ovotjednoj konferenciji za novinare u samoborskoj gradskoj upravi dominirale su gospodarske teme. Naime, novinare su ugostili zamjenik gradonačelnika Željko Stanec i v.d. pročelnika za gospodarstvo i financije Željko Radovanić. Pročelnik Radovanić na početku je rekao da se proračun Grada u 2009., koji je doživio tri rebalansa, na kraju ostvario s 97,4%, tj. ostvaren je sa 174,2 milijuna kuna. Za usporedbu, na kraju 2008. ostvarenje je bilo 89% pa se iz tog razdoblja vukao i manjak od 11,3 milijuna kuna koji, kako je rekao pročelnik Radovanić, još dijelom tereti i ovogodišnji proračun. S obzirom na aktualnu gospodarsku situaciju u zemlji rečeno je da se mogu očekivati poteškoće i u samoborskom gospodarstvu, što se već dijelom odražava i u punjenju proračuna. Naime, u prvih 18 dana ove godine zabilježeno je oko milijun kuna manje prihoda od poreza na dohodak (7,5 milijuna) kada se usporede podaci s istim razdobljem prošle godine (8,4 milijuna). Ako bi se taj trend nastavio jasno je, najavio je pročelnik Radovanić, da bi se moralo u prvoj polovici godine ići u rebalans proračuna i smanjenje rashoda.

Budući da je Grad usvojio plan nabave u 2010. godini, a kako bi se nastojalo pomoći samoborskim gospodarstvenicima, pročelnik ih je pozvao da se jave i sudjeluju u natječajima ukoliko mogu ponuditi traženu robu, usluge ili radove. Stoga će se s njima obaviti razgovori kako bi mogli pripremiti aplikacije za natječaje. Jedan od ciljeva je na taj način očuvati radna mjesta ili potaknuti novo zapošljavanje, jer u posljednjih 6 mjeseci bilježi se porast nezaposlenih i u samoborskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje. U lipnju 2009. broj nezaposlenih na ovom području bio je 1270, u studenom su 1463 osobe bile bez posla, a prema još neslužbenim informacijama u prosincu je još oko 50 osoba ostalo bez posla.

U odnosu na prosinac 2008. broj nezaposlenih povećao se za oko 50%, što je značajno povećanje za gospodarstvo Grada, istaknuo je v.d. pročelnik Odjela za financije i gospodarstvo Željko Radovanić. Taj broj nastojat će se smanjiti mjerama prekvalifikacije te pružanjem obrtnicima, gospodarstvenicima i trgovačkim društvima mogućnosti sudjelovanja u jamstvenom fondu, koji se realizira u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Hypo bankom. O tome smo već pisali na našim stranicama, budući da je Samobor jedan od prvih gradova koji će započeti s tom jamstvenom shemom, koja krajnjem korisniku omogućava dobivanje povoljnijih kreditnih sredstava s nižom katnom stopom, uz lakšu proceduru i jamstvo Grada. Stoga je pročelnik Radovanić pozvao poduzetnike da se jave i informiraju o dobivanju tih sredstava, a poziv se može naći na susjednim stranicama.

U nastavku konferencije za novinare zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao je da je 12. siječnja održan sastanak s predstavnicima Fantazije projekta Slavenom Čolakom i Arturom Gedikeom, na kojem su oni izvijestili predstavnike Grada Samobora da u ovom trenutku imaju probleme oko programa parcelacijskog elaborata s Hrvatskim fondom za privatizaciju pa je predložen zajednički sastanak svih strana kako bi se utvrdilo o čemu se točno radi.

Glede odvoza otpada zamjenik gradonačelnika rekao je da su građani s računima dobili obavijest Komunalca na koji način mogu uzeti manju kantu od 80 litara i što to znači u smanjenju cijene odvoza otpada za domaćinstva s jednim ili dva člana. S obzirom da su brojni građani upozorili da su već prije kupili kantu od 120 litara, a da bi sada ponovno morali kupiti kantu od 80 litara, razmatra se model da građani mogu vratiti staru kantu uz određeni postotak ili naknadu. Uskoro će se građanima uputiti i naputci na koji način mogu smanjiti količinu otpada njegovim selektiranjem i odvozom sirovina pogodnih za reciklažu (papir, staklo, plastika i slično) u postavljene kontejnere u gradu ili na reciklažno dvorište kod Sajmišta. Grad u ovoj godini planira izgradnju pretovarne stanice, što bi u konačnici značilo i manju količinu otpada koja bi se odvozila na deponij na Jakuševcu.

Mato Šipuš

Zapošljavanja u PCS-u

Što se tiče rada Poduzetničkog centra Samobor, pročelnik Radovanić je istaknuo da je rad centra stabiliziran nakon problema i gubitaka koji su se vukli sve do kraja 2007. U protekle dvije godine PCS je poslovao pozitivno i sve manje se za njega izdvaja iz proračuna, jer ostvaruje prihode na tržištu. Kako bi se nadalje poboljšao njegov rad i ostvarila još veća podrška samoborskom gospodarstvu, slijedom programa i sistematizacije, zaposleno je dvoje djelatnika (shodno Zakonu o radu trgovačkih društava) koji sada prolaze edukaciju i čiji će zadatak biti aplikacije za predpristupne fondove Europske Unije. Pročelnik Radovanić rekao je da su to Marica Jelenić i Željko Žarko, koji će biti zaduženi za područje društvenih djelatnosti, odnosno gospodarstva i komunalne djelatnosti. Napomenuo je i da, prema tumačenju pravnika, oni nisu u sukobu interesa kao gradski vijećnici, jer nisu zaposlenici Grada već trgovačkog društva.

Klizalište uz novu Sportsku dvoranu

Uz novu Sportsku dvoranu 27. siječnja bit će otvoreno klizalište. Prema najavama, u dogovoru s privatnikom koji se time bavi, bit će postavljen šator pod kojim će se djeca i građani moći klizati sve do 1. ožujka. Završni dogovori su u tijeku, a Grad je zatražio da cijena ulaznica bude što niža, 10 ili 15 kuna, kako bi sufinancirao ili otkupio dio ulaznica.

Lijepom našom u Samoboru

Na konferenciji za novinare rečeno je da su u završnoj fazi i dogovori oko snimanja serijala Lijepom našom u Samoboru. Termin snimanja bio bi 10. veljače u novoj Sportskoj dvorani, kao tema bi se provlačio Fašnik, sve uz nastup poznatih samoborskih pjevača i društava.

 

Izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jarušje

Redovna konferencija za novinare u gradskoj upravi u znaku gospodarskih tema

Arhiva 2010

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002